Αθλητισμός

Super League: Αναβολή έπειτα από 3,5 ώρες στην εκδίκαση της υπόθεσης ΠΑΟΚ, Ξάνθης

Χρειάστηκαν 3,5 ώρες (κάτι περισσότερο από δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες) προκειμένου να ολοκληρωθεί η… πρώτη δικαστική μάχη στην πολύκροτη υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ, Ξάνθης, χωρίς καν να μπούμε στην ουσία της…

Όπως είχε διαφανεί από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ΠΑΟΚ και Ξάνθη επεδίωξαν και τελικά πέτυχαν να πάρουν μια μικρή αναβολή στην εκδίκαση, παρά την προσπάθεια Ολυμπιακού, Λάρισας και Πανιωνίου (οι δύο τελευταίες έκαναν πρόσθετη παρέμβαση) να γίνει σήμερα η εκδίκαση της…

Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 09:30 με την κ. Τσαγκία να ενημερώνει ότι λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης θα ασχοληθούν με την υπόθεση τόσο η ίδια (που ανέλαβε το κομμάτι της πολυϊδιοκτησίας που αφορά τον ΠΑΟΚ), όσο και ο κ. Μάρκου (που ανέλαβε τις δύο υποθέσεις της Ξάνθης-πολυϊδιοκτησία και μετοχική σύνθεση).

Πρώτο θέμα συζήτησης η μετοχική σύνθεση της Ξάνθης με την ακριτική ΠΑΕ να θέτει αίτημα αναβολής για τη συγκεκριμένη απόφαση (αργότερα κατέθεσε αίτημα αναβολής και για την κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας).

«Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αρνείται να δώσει στοιχεία του φακέλου, ενώ παράλληλα έχουμε καταθέσει προσφυγή στο διοικητικό εφετείο», τόνισαν οι νομικοί της Ξάνθης εμμένοντας αρκετά στο γεγονός ότι η Επιτροπή δεν τους παρέχει τα στοιχεία.

«Είναι κομβικής σημασίας η πρόσβαση στον φάκελο, για εμάς και η Επιτροπή με διάφορες προφάσεις μας το αρνείται», ανέφεραν χαρακτηριστικά ενώ όταν ο κ. Μάρκου αναρωτήθηκε τι προβλήματα θα δημιουργηθούν στο πρωτάθλημα σε μια πιθανή αναβολή ή αν γίνει δεκτό το αίτημα τους από το εφετείο από την πλευρά της Ξάνθης δεν δόθηκε πειστική απάντηση.

Αντιθέτως τόσο ο Ολυμπιακός (που είχε κάνει την καταγγελία στην ΕΕΑ) όσο και η Λάρισα κι ο Πανιώνιος (που έκαναν πρόσθετες παρεμβάσεις) τόνισαν ότι η συγκεκριμένη προσφυγή είναι καταχρηστική και θα τινάξει το πρωτάθλημα στον αέρα.

Ολυμπιακός: «Όχι στην αναβολή»

Ο κ Χατζησαββάογλου τόνισε ότι «σύμφωνα με τον ΚΑΠ, άρθρο 20, παράγραφος 3 δεν μπορεί να επικυρωθεί η βαθμολογία. Με τη μη επικύρωση της βαθμολογίας, δεν μπορούμε να περάσει στα πλέι οφ. Έχουμε ένα πρωτάθλημα στον αέρα, με όλες τις οικονομικές συνέπειες» και συμπλήρωσε: «Η πειθαρχική διαδικασία είναι διακριτή, σαφή και ανεξάρτητη και δεν επηρεάζεται από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Σας δίνουμε και νομολογία που υποστηρίζει το επιχείρημα μας. Επίσης επέλεξαν στην Ξάνθη να καταθέσουν το αίτημα προσωρινής διαταγής την τελευταία στιγμή. Η Ξάνθη γνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα μέρη της ΕΕΑ δεν προσβάλλονται. Θέλει να διασαλεύσει τη διαδικασία, μήπως καταφέρει κάτι με αυτόν τον τρόπο. Μπορούσαν να πάνε στον πρόεδρο υπηρεσίας και να είχαν πάρει διάταξη που θα αναφέρει ότι θα αναστέλλεται η διαδικασία ενώπιον του οργάνου σας.»

Κούγιας: «Δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα πλέι οφ»

«Η απόφαση έχει κοινοποιηθεί εδώ και μέρες, όπως και το σκεπτικό και υπήρχε ο χρόνος για την Ξάνθη περιορίστηκαν σε ΜΜΕ που έβγαζαν διαρροές και ότι δεν υπάρχει κανένα πόρισμα και όλα αυτά θα εξαφανιστούν. Είδαμε όμως ότι στο παρά… ένα έκαναν αυτήν την κίνηση. Δεν σας είπαν ότι η προσφυγή στο διοικητικό εφετείο θα εκδικαστεί στο 2025», ανέφερε ο κ. Κούγιας και συμπλήρωσε:

«Σε 15 μέρες τελειώνει η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Έχουμε 2 παιχνίδια και μετά έχουμε πλέι οφ. Μετά θα έχουμε την κρίση και των ομάδων που θα υποβιβαστούν. Εμείς και ο Πανιώνιος για αυτό είμαστε εδώ. Ο Πανιώνιος διεκδικεί την σωτηρία του και εμείς είμαστε δύο βαθμοί κάτω από την Ξάνθη. Εφόσον υποβιβαστεί η Ξάνθη, όπως προβλέπεται, εμείς έχουμε έννομο συμφέρον. Εάν καθυστερήσει η εκδίκαση της υπόθεσης θα πρέπει να ανασταλεί η διαδικασία επικύρωσης της βαθμολογίας και δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα πλέι οφ. Αυτό πρακτικά τινάζει το πρωτάθλημα στον αέρα και αγωνιστικά και οικονομικά αφού θα πρέπει να πληρώσουμε τις ρήτρες στους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν τα δικαιώματα».

Αμέσως μετά ξεκίνησε η συζήτηση που αφορούσε την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, όπου εκεί ο ΠΑΟΚ αρχικά κατέθεσε αίτημα απόρριψης των πρόσθετων παρεμβάσεων Ολυμπιακού και Λάρισας, ενώ κατόπιν κατέθεσε και αυτός αίτημα αναβολής επικαλούμενος ανάλογη προσφυγή του στο Διοικητικό Εφετείο (με το οποίο επίσης ζήτησε αναστολή του πορίσματος της ΕΕΑ).

«Καθημερινά πηγαίναμε στην Επιτροπή και ζητούσαμε τα στοιχεία τα οποία δεν μας τα έδωσαν… Δεν μπορεί να γίνει δίκη χωρίς τα έγγραφα», τόνισαν οι κ.κ. Μαυρομάτης, Μπίρδας ενώ ο Δικέφαλος και είχε και… μεταγραφή στο νομικό του επιτελείο στο οποίο προστέθηκε ο κ. Μπαλτάκος.

«Έχοντας αναλάβει την υπεράσπιση του ΠΑΟΚ την Παρασκευή ζητώ μια μικρή αναβολή δύο ημερών για να μελετήσω τα στοιχεία», είπε ο κ. Μπαλτάκος ενώ ο ΠΑΟΚ ζήτησε αναβολή μιας εβδομάδας για να υπάρχει και η απόφαση της προσωρινής διαταγής από το διοικητικό εφετείο. Ανάλογη ήταν και η στάση της Ξάνθης στο συγκεκριμένο θέμα (πολυϊδιοκτησία) όπου και πάλι έθεσε αίτημα αναβολής για τους ίδιους λόγους.

Ολυμπιακός: «Γνώριζε ο ΠΑΟΚ κι απλά καθυστερεί…»

Η αντίδραση του Ολυμπιακού, όπως και στην περίπτωση της Ξάνθης ήταν κατηγορηματική με τους ερυθρόλευκους να αναφέρουν ότι «Δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή. Από τις 27 Ιανουαρίου οι εκλεκτοί συνάδελφοι του ΠΑΟΚ είχαν το διατακτικό και το πόρισμα. Μπορούσαν να έχουν κάνει τη διαδικασία και να κινηθούν αντανακλαστικά στο εφετείο μόλις ελάμβαναν το σκεπτικό. Οι συνάδελφοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό που αναφέρουν στα διοικητικά δικαστήρια. Εδώ δεν τα χρειάζονται. Επιμένουμε ότι πρόκειται για παρελκυστική τακτική»

Κούγιας: «Διαγωνισμός επιχειρημάτων για αναβολή»

Τέλος από την πλευρά του ο κ. Κούγιας (που είχε συνεχώς λεκτικούς διαπληκτισμούς με τον κ. Μπαλτάκο) ανέφερε αρχικά: «Οι εκλεκτοί συνάδελφοι της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ επιδίδονται σε έναν διαγωνισμό ποιος θα έχει το πιο καλό επιχείρημα για την αναβολή της υπόθεσης και το ζητούμε από την πλευρά τους είναι να μη γίνει η δίκη», για να συμπληρώσει με νόημα:

«Αν δεν πάρετε απόφαση, το πρωτάθλημα θα διακοπεί την 1η Μαρτίου, αφού θα υπάρχει εκκρεμοδικία και δεν θα μπορεί να επικυρωθεί η βαθμολογία, ούτε να αρχίσουν τα πλέι οφ. Η παράβαση της πολυϊδιοκτησίας είναι διαρκής. Μπορεί να κάνουμε μια νέα προσφυγή στην ΕΕΑ αφού έχουμε συνεχή παράβαση, και πάλι να έχουμε νέα έρευνα»

Σ’ εκείνο το σημείο οι δικαστές διέκοψαν για μισή ώρα, ωστόσο η διακοπή διήρκησε περισσότερο από μία ώρα προκειμένου να εξετάσουν τα αιτήματα αναβολής τα οποία εν τέλει έκαναν και μερικώς αποδεκτά, σπάζοντας την υπόθεση σε δύο κομμάτια.

Έτσι λοιπόν την Παρασκευή 21/2 (12:00) θα εκδικασθεί το κομμάτι που αφορά την μετοχική σύνθεση της Ξάνθης, ενώ τη Δευτέρα 24/2 (12:00) θα εκδικασθεί η υπόθεση που αφορά την πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης.

ΠΗΓΗ: protothema

Super League: Αναβολή έπειτα από 3,5 ώρες στην εκδίκαση της υπόθεσης ΠΑΟΚ, Ξάνθης
To Top