ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον καταυλισμό Αγίας Τριάδας ο Χαρίτσης: “Έχουμε ευθύνη όλοι μας. Λύσεις υπάρχουν”

Στον καταυλισμό των Ρομά στην Αγία Τριάδα βρέθηκε σήμερα ο βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, και συγκεκριμένα από τον Νίκο Πατσαρίνο, τον Κώστα Γεωργακίλα, τον Μάκη Λεβέντη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Καλαμάτας, Σταμάτη Μπεχράκη και την περιφερειακή σύμβουλο Μαρία Βεργινάδη. Στη συνάντηση παρούσα ήταν και η εθελόντρια και υποστηρίκτρια των τσιγγάνων, Γεωργία Φάσσου.

Ο Αλέξης Χαρίτσης είδε ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί εκεί μετά και το καταστροφικό πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, που ξήλωσε τους τσίγκους από τις σκεπές των σπιτιών, αφήνοντας άστεγες 10 οικογένειες με μικρά παιδιά.
Νωρίτερα, είχε επισκεφτεί τα καταστήματα επί της Αθηνών, αρκετά από τα οποία υπέστησαν ζημιές, καθώς ο ανεμοστρόβιλος έσπασε τις βιτρίνες τους.

ΧΑΡΙΤΣΗΣ: ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Οι κάτοικοι του καταυλισμού μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αθιγγάνων της Φυλής Χαλκιδέων, Βασίλη Δημητρίου, υποδέχτηκαν τον Αλέξη Χαρίτση, και του έδειξαν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους, που πλέον δεν είναι κατοικήσιμα. Άλλωστε και από τον Δήμο Καλαμάτας καταγράφηκαν 4 εντελώς καταστρεμμένα παραπήγματα και 4 με σοβαρές ζημιές.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας δήλωσε πως θα φέρει στη Βουλή το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών και της αποζημίωσης των πληγέντων  της Καλαμάτας.

ΧΑΡΙΤΣΗΣ: ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Για το πρόβλημα στέγασης των Ρομά επισήμανε πως είναι ένα ζητημα που χρονίζει, πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία και να βρεθεί βιώσιμη, οριστική λύση. 

"Έχουμε ευθύνη όλοι μας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης, και συμπλήρωσε "Δεν μπορεί να το θυμόμαστε ή να έρχεται στην επιφάνεια  το πρόβλημα μόνο όταν έχουμε φαινόμενα καταστροφών. Πρέπει να βρεθεί λύση, υπάρχουν λύσεις. Να προχωρήσει η μεταβίβαση της έκτασης των 18 στρεμμάτων από το Υπουργείο Εργασίας στον Δήμο Καλαμάτας".

Χαρακτήρισε "ντροπή για τη χώρα μας" το γεγονός ότι εν έτει 2019 υπάρχουν άνθρωποι λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Καλαμάτας που ζουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες.

"Δεν είναι ένα ζήτημα που θέλουμε να σηκώσουμε αντιπολιτευτικούς τόνους. Σημασία έχει να βρεθεί λύση για τους ανθρώπους αυτούς", επισήμανε ο βουλευτής Μεσσηνίας, προτείνοντας μια κοινή σύσκεψη και με τον Δήμο Μεσσήνης και με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ώστε να δοθεί επιτέλους λύση.

"ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ- ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ"

Στο μεταξύ το δικό τους διαχρονικό δράμα ζουν οι κάτοικοι του καταυλισμού, που επιδεινώθηκε μετά και την καταστροφική μανία του ανεμοστρόβιλου. Όπως δήλωσε στο MessiniaLive o πρόεδρος των Ελλήνων Αθιγγάνων της Φυλής Χαλκιδέων, Βασίλης Δημητρίου, "Είδαμε το θάνατο. Είμαστε όμως τυχεροί που δεν είχαμε θύματα. Τα παιδιά μας, που εκείνη την ώρα είχαν επιστρέψει από το σχολείο τους, τρομοκρατήθηκαν και έκλαιγαν, καθώς δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς συνέβαινε. Όπως μας είπε, άρπαξαν αμέσως τα παιδιά τους, τα έβαλαν στα αυτοκίνητα, και απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό, προκειμένου να τα προστατέψουν. "Πρέπει να τελειώσει αυτό το μαρτύριο", είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας ακόμα μια φορά λύση στο πρόβλημα στέγασής τους.

Οι μικροί μαθητές την ώρα που επιστρέφουν στον καταυλισμό από το Σχολείο τους-70 παιδιά έχει συνολικά ο καταυλισμός

Χθες, τους επισκέφτηκε από την Πρόνοια του Δήμου Καλαμάτας κοινωνική λειτουργός που κατέγραψε τις ζημιές και εκτίμησε την κατάσταση, αλλά και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, μαζί με τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργο Πετρόπουλο.

Μόνοι τους προσπαθούν να επισκευάσουν τις σκεπές με νάυλον που θα τους προστατέψουν από τις επόμενες βροχές- Η σημερινή ηλιόλουστη μέρα βοήθησε σε αυτό, όπως και στο να στεγνώσει η πραμάτεια τους, για να μπορέσουν να την πουλήσουν

Οι Ρομά της Αγίας Τριάδας ζήτησαν από το Δήμο να βρουν προσωρινό καταφύγιο οι οικογένειες που έμειναν άστεγες, στο κλειστό Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού, αίτημα που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από τον Δήμο Καλαμάτας. Έτσι πέρασαν το βράδυ τους φιλοξενούμενοι σε γειτονικά παραγκόσπιτα, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους ο ένας στον άλλο.
Ο Βασίλης Δημητρίου μάς μετέφερε την αγωνία τους για το αύριο, καθώς "έχουμε χειμώνα μπροστά μας", και το φόβο των κατοίκων ότι μπορεί να συμβεί πάλι το ίδιο.

Μας μίλησε με πικρία για την αντιμετώπιση που έχουν από την πολιτεία, και για το ρατσισμό που δέχονται. "Είμαστε όλοι μας Έλληνες πολίτες, δημότες Καλαμάτας, τα παιδιά μας πάνε όλα στο Σχολείο, εμείς είμαστε νοικοκυραίοι, δουλεύουμε σε δικές μας δουλειές πουλώντας ρούχα σε πανηγύρια και λαϊκές, έχουμε ΑΦΜ, φορολογούμαστε, όμως η αντιμετώπιση που έχουμε είναι σαν να είμαστε αόρατοι. Εγώ έχω πάει να ζητήσω να νοικιάσω σπίτι για την οικογένειά μου, να μένουμε σε καλύτερες συνθήκες, όμως μόλις βλέπουν ότι είμαι Ρομά λένε, όχι δεν νοικιάζω σπίτι".
Ο ίδιος κάνει λόγο για αδιαφορία από τον Δήμο Καλαμάτας και την πολιτεία γενικότερα. Όπως μας είπε έχει ζήσει όλα του τα χρόνια στον καταυλισμό, στις παράγκες, χωρίς τις βασικές υποδομές. "Δεν είμαστε κλέφτες, έχουμε τις δουλειές μας, θέλουμε να ζήσουμε σε καλύτερες συνθήκες όπως όλοι οι πολίτες, να έχουν ένα καλύτερο μέλλον τα παιδιά μας", μας είπε χαρακτηριστικά.

"Η Καλαμάτα και η Μεσσήνη ας γίνουν πόλεις-πρότυπο για τους Ρομά, και ας πάψουν οι καταυλισμοί της ντροπής" είπε από την πλευρά της η Γεωργία Φάσσου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο, ωστόσο λύσεις υπάρχουν.

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ: Η ΦΑΒΕΛΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, σε μια έκταση 18 στρεμμάτων ζουν μέσα σε άθλιες και ντροπιαστικές συνθήκες περίπου 200 συμπολίτες μας. Συνολικά, 67 οικογένειες με 70 παιδιά. Μια κατάσταση σοκαριστική για όσους επισκέπτονται πρώτη φορά την περιοχή. Καταλαβαίνεις ότι μπαίνεις σε μια άλλη ζώνη, σε μία παραγκούπολη,  όταν στην είσοδο του καταυλισμού σε "υποδέχονται" τα σκουπίδια πεταμένα εκατέρωθεν του δρόμου. Χωρίς βασικές υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, ρεύματος, παραγκόσπιτα παραταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, με τσίγκους για σκεπές, χτισμένα από τους ίδιους. Υποτυπώδη δρομάκια, τσιμεντοστρωμένα όπως- όπως, χωματόδρομοι και νερά στους δρόμους από τα αυτοσχέδια δίκτυα ύδρευσης που έχουν φτιάξει οι ίδιοι. Και στο βάθος μια ελληνική σημαία να κυματίζει! Ένας άλλος κόσμος τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης που μοιάζει όμως περισσότερο με φαβέλα του Ρίο...

Ο ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ "ΣΗΚΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ" ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η σφοδρή χθεσινή κακοκαιρία που συνοδεύτηκε από ανεμοστρόβιλο ξήλωσε όχι μόνο τις υποτυπώδεις σκεπές από τις παράγκες τους αλλά "σήκωσε και το χαλί" κάτω από το οποίο είχε κρυφτεί για άλλη μια φορά το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα χρόνιο εδώ και περίπου 35 χρόνια. Μια έκταση με θολό ιδιοκτησιακό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει πλέον στον ΟΑΕΔ, ενώ υπάρχουν και καποιες εκτάσεις ιδιωτικές που έχουν καταπατηθεί.

Εδώ και χρόνια γίνονται καταγραφές, μελέτες, χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων που τελικά δεν καταλήγουν εκεί που πρέπει, συσκέψεις επί συσκέψεων, ημερίδες για τους Ρομά, όμως δυστυχώς χωρίς κανένα αντίκρυσμα. Όπως μας δήλωσε ο Βασίλης Δημητρίου δεν υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει το θέμα, και να μπορέσουν να μεταστεγαστούν αλλού, σε σπίτια, υπό κανονικές συνθήκες, που δεν θα θυμίζουν γκέτο και περιθώριο. Δημοτικές Αρχές έρχονται και παρέρχονται, οι Κυβερνήσεις αλλάζουν, όμως η πολιτική στάση και η αντιμετώπιση είναι η ίδια... το ζήτημα παραπέμπεται κάθε φορά στις ελληνικές καλένδες.

Μια ιδιότυπη κατάσταση, μια "παράνομη" εγκατάσταση που συντηρείται εδώ και χρόνια με την "ανοχή" της πολιτείας, αντιμετωπίζοντάς τους ως ημι-παράνομους, περιθωριακούς, πολίτες β' κατηγορίας.

Εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες μέσα στις παράγκες τους ευελπιστούν ότι κάτι θα αλλάξει. Συγκλονίζει η εικόνα ενός βρέφους  4 μηνών που κοιμόταν ανέμελο μέσα στο καροτσάκι του, στην αυλή ενός παραγκόσπιτου, που το εσωτερικό του είχε υποστεί ζημιές.

ΡΟΜΑ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ: Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Τα προβλήματά τους έρχονται κάθε φορά στο προσκήνιο μόνο μετά από μια καταστροφή, όπως η χθεσινή, ή έναν μαζικό εμβολιασμό των παιδιών τους, όπως έγινε το 2018. Μετά είναι και πάλι αόρατοι...

Δυστυχώς για τους Ρομά της Αγίας Τριάδας, υπάρχει "ένας ελέφαντας στο δωμάτιο", όπως λέει μια αγγλική παροιμία. Οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές και Κυβερνήσεις γνωρίζουν το πρόβλημα όμως κανείς δεν το αγγίζει.  Οι όποιες λύσεις-ημίμετρα επιχειρήθηκαν να δοθούν, διαχρονικά σκόνταφταν σε διάφορα κάθε φορά εμπόδια. Θυμόμαστε όλοι και τη σύσκεψη που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, προεκλογικά, με την παρουσία στον καταυλισμό  υποψηφίων δημάρχων Καλαμάτας, με στόχο την προσέγγιση του προβλήματος και την ενδεχόμενη επίλυσή του από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Είναι πλέον καιρός να δοθεί μια λύση στο πρόβλημά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση στόχευε και η σημερινή επίσκεψη του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, που από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει να συμβάλλει όπως μπορεί στην επίλυση του προβλήματος.

ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

Δημοφιλέστερα

To Top