ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες των κατοίκων για τη δυσοσμία – Νίκας: Ο Βιολογικός δεν μολύνει

Στον Εισαγγελέα διαβιβάσθηκαν οι καταγγελίες των κατοίκων σχετικά με τη δυσοσμία στη Δυτική Παραλία και την ευρύτερη περιοχή. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στον Αστυνομικό Διευθυντή Μεσσηνίας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Περιφερειάρχη, καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών αναμένεται να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση ώστε να διερευνηθούν οι καταγγελίες των κατοίκων για την αφόρητη δυσωδία και να βρεθεί η αιτία της δυσοσμίας και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων η δυσοσμία που τους ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια οφείλεται “τόσο στον ελλιπή τρόπο λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, όσο και στις επιτυχημένες προσπάθειες απόθεσης βοθρολυμάτων σε κανάλια της γύρω περιοχής από ανεύθυνους επαγγελματίες αποκομιδής τους, που δρουν ανεξέλεγκτα, εξαιτίας της αμέλειας των υπευθύνων”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας με αφορμή τις καταγγελίες των κατοίκων για αφόρητη δυσωδία, είχε υπεραμυνθεί της καλής λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού, που έχει αναβαθμιστεί, και είχε επιρρίψει ευθύνες στην εγκληματική από κάποιους απόρριψη βοθρολυμάτων στα κανάλια του ΓΟΕΒ. Μάλιστα είχε δηλώσει πως πρέπει “να δημευτεί όποιο βυτιοφόρο πιαστεί να ρίχνει βοθρολύματα οπουδήποτε”.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

Σήμερα πραγματοποίησε ξενάγηση στους δημοσιογράφους στον Βιολογικό Καθαρισμό, στην οποία συμμετείχαν και υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΚ, παρέχοντας διευκρινήσεις για την λειτουργία του. Έγινε περιήγηση στις εγκαταστάσεις του, και δόθηκαν οι απαιτούμενες εξηγήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τη λειτουργία του.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε ο Δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως “ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας είναι ο πλέον σύγχρονος Βιολογικός Καθαρισμός της Πελοποννήσου και η αναβάθμιση και επέκτασή του, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ήταν ύψους περίπου 5.000.000 ευρώ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

Ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας δε μολύνει και δε ρυπαίνει, ενώ έχει όλες τις άδειες.

ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΔΥΣΟΣΜΙΑ: “ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ”

Ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει η παλιά λυματολάσπη, από το 1985, συνολικού όγκου 38.000 κυβικών μέτρων, η οποία είναι αποθηκευμένη σε λάκκους.
Για τη διαχείρισή της θα χρησιμοποιηθεί η ΜΟΛΑΚ και έχουν γίνει σχετικά όλες οι αναγκαίες ενέργειες, ενώ έχουν υποβληθεί αρμοδίως μελέτες κ.λπ. Επεσήμανε δε ότι εδώ και κάποια χρόνια ο Βιολογικός Καθαρισμός επεξεργάζεται τη λυματολάσπη και την αδρανοποιεί.

“ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΤΙΑ-ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ”

Για τη ρύπανση του Βάλτου ο Παναγιώτης Νίκας επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι όλοι γνωρίζουν πως προέρχεται από βυτιοφόρα, που προβαίνουν σε ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων στην τάφρο Μουτελάκι, στη Λιγδού κα πίσω απο το Γήπεδο στη Μικρομάνη.

Ο έλεγχος των βυτιοφόρων δεν είναι δουλειά του Δήμου. Υπάρχουν δεκάδες φορτία που δε γίνονται δεκτά από το Βιολογικό Καθαρισμό, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να καταλήγουν στην Ψυττάλεια. Κανείς δε γνωρίζει πού πάνε.

Πραγματικά σοκάρουν για άλλη μια φορά οι δηλώσεις του δημάρχου και η παραδοχή ότι δεκάδες φορτία που δεν γίνονται δεκτά κανείς δεν ξέρει που καταλήγουν!

Υπάρχει σε εξέλιξη ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα, οι υπεύθυνοι έχουν “φωτογραφηθεί”, τα σημεία που ρίχνονται τα βοθρολύματα τα ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας και κανείς απο τους αρμόδιους φορείς μέχρι στιγμής δεν έχει επιληφθεί του προβλήματος, προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της δυσωδίας και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

ΒΕΤΟ ΣΕ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ, ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Ο Δήμαρχος ανέφερε στους δημοσιογράφους πως θα ληφθούν αυστηρά μέτρα απο τη ΔΕΥΑΚ για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Συγκεκριμένα:

Α) Ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας δε θα υποδέχεται βοθρολύματα από Δήμους όπου λειτουργούν Βιολογικοί Καθαρισμοί (Πυλία, Τριφυλία, Οιχαλία)
Μάλιστα ο δήμαρχος ήταν λάβρος κατά των δημοτικών Αρχών των δήμων που ενώ έχουν βιολογικούς καθαρισμούς στέλνουν τα βυτιοφόρα σε αυτόν της Καλαμάτας.”Τα εγκαίνια των βιολογικών καθαρισμών δεν γίνονται μόνο για τον αγιασμό, τις γραβάτες και τις δηλώσεις στις κάμερες”, επεσήμανε με νόημα ο Παναγιώτης Νίκας. “Πρέπει να λειτουργούν κανονικά οι Βιολογικοί και ο κάθε Δήμος που έχει να επεξεργάζεται τα λύματά του”.

“ΘΑ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ”

Β) Θα ειδοποιούνται οι Αρχές (Εισαγγελέας, Αστυνομία, Περιφέρεια, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) για βυτιοφόρα με απορριφθέν από το Βιολογικό Καθαρισμό φορτίο. Στην Αστυνομία θα δίνονται όλα τα στοιχεία, αριθμός πινακίδας, οδηγός βυτιοφόρου, ιδιοκτησία βυτιοφόρου, όταν ένα όχημα απορρίπτεται απο τον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας λόγω αυξημένου μικροβιολογικού φορτίου, οπότε οι Αστυνομικές Αρχές καλούνται απο εκεί και μετά να επιληφθούν του θέματος και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα ριχτούν τα βοθρολύματα σε κανάλια.”Απαιτείται συνέργεια μεταξύ των Αρχών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, και ρύθμιση γιατί υπάρχει κενό στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη μεταφορά των βυτιοφόρων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

Ταυτόχρονα η Δημοτική Αρχή προβαίνει σε απαρίθμηση των πλεονεκτημάτων του Βιολογικού Καθαρισμού, ο οποίος έχει αναβαθμιστεί. Τα οφέλη από το έργο αυτό είναι κυρίως περιβαλλοντικά, αλλά και λειτουργικά – ενεργειακά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, με τις εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης, που πραγματοποιήθηκαν, έχει επιτευχθεί:

αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας στους 120.000 ισοδύναμους κατοίκους,
• σταθεροποίηση της παραγόμενης ιλύος, άρα μείωση ποσοτήτων, οσμών και ευκολότερη διαχείρισή της,
• εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας των εκβαλλομένων υδάτων στον τελικό αποδέκτη, καθώς είναι σχεδόν μηδενικό το υπολειμματικό χλώριο που εκχέεται στο Μεσσηνιακό Κόλπο, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ολοκληρωτική απομάκρυνση του μικροβιακού φορτίου
• σημαντική μείωση των οσμών λόγω της εγκατάστασης μονάδων απόσμησης σε πολλά στάδια της επεξεργασίας και
• μείωση του τελικού λειτουργικού κόστους εξαιτίας της βελτίωσης των αυτοματισμών και της αντικατάστασης μεγάλου μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού με σύγχρονο, υψηλών αποδόσεων και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση του Δήμου “Είναι προφανή τα οφέλη για το φυσικό περιβάλλον στην ξηρά και τη θάλασσα, για τους θαλάσσιους οργανισμούς, καθώς και για τον άνθρωπο. Σημειώνεται πως στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού κατασκευάσθηκαν νέα κτήρια που στεγάζουν τον καινούργιο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ αναβαθμίσθηκαν άλλες υπομονάδες”.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

Το έργο είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013» του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό 4.265.000 € πλέον ΦΠΑ. Η ΔΕΥΑΚ συμμετείχε – βάσει της συμβάσεως – με το ποσό των 413.518,64 €, το οποίο προήλθε από ίδιους πόρους, για εργασίες που δεν ήταν επιλέξιμες από το ΕΠ ΔΕΠΙΝ.
Κατόπιν διαγωνισμού, το έργο κατασκεύασε η εταιρεία «Μεσόγειος Α.Ε.».

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ

Η ανακοίνωση του Δήμου επεξηγεί επακριβώς τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού καθώς και τις επισκευές και εργασίες αναβάθμισής του.
Οι νέες εγκαταστάσεις και οι παλιές, ορισμένες από τις οποίες ανακαινίσθηκαν ριζικά, ενώ όλες αναβαθμίσθηκαν, έχουν ως εξής:
Α) Νέα μονάδα, κοντά στην είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού, για την υποδοχή των βοθρολυμάτων. Το κτήριο υποδοχής και προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων υποδέχεται λύματα από τα βυτιοφόρα. Διαθέτει χονδροεσχάρωση και λιθοπαγίδα, καθώς και υπόγεια δεξαμενή 450 κυβικών μέτρων, ώστε τα βοθρολύματα να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται με συγκεκριμένο ρυθμό στη μονάδα, για βέλτιστη επεξεργασία τους. Έχουν εγκατασταθεί, όπως και σε πολλές άλλες υπομονάδες, εγκατάστασης απόσμησης, με εξαιρετικό αποτέλεσμα

Β) Αντλιοστάσιο εισόδου: πραγματοποιήθηκε επισκευή των ατερμόνων κοχλιών και αλλαγή των θυροφραγμάτων, καθώς και δομικές επισκευές στο κτήριο.
Στο κτήριο χονδροεσχάρωσης (βρίσκεται σε επαφή με το αντλιοστάσιο εισόδου), έγινε επισκευή, αντικατάσταση εσχαρών και θυροφραγμάτων και νέος αγωγός που το συνδέει με το κτήριο λεπτοεσχάρωσης. Κατασκευάσθηκε, επίσης, νέο κτήριο, όπου φιλοξενούνται οι πίνακες ισχύος της εγκατάστασης χονδροεσχάρωσης
Γ) Καινούργιο κτήριο λεπτοεσχάρωσης: πρόκειται για διαδικασία που προστίθεται στο σύστημα και συμβάλλει στην καλύτερη επεξεργασία των λυμάτων. Αποτελεί το δεύτερο στάδιο φιλτραρίσματος
Δ) Δεξαμενή εξάμμωσης και απολίπανσης: δημιουργήθηκε νέα υπομονάδα, μεγαλύτερη από την προϋπάρχουσα. Το σύστημα που τοποθετήθηκε, αφαιρεί τις λιπαρές ουσίες και την άμμο που παρασύρουν τα λύματα, κάτι που δίδει μεγάλη διάρκεια ζωής στα μηχανήματα
Ε) Καινούργιο αντλιοστάσιο ενδιάμεσης ανύψωσης: τα λύματα ανυψώνονται και η περαιτέρω διαδρομή τους εκτελείται με τη βοήθεια της βαρύτητας
Στ) Δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης: συντηρήθηκαν και αναβαθμίσθηκαν
Ζ) Δεξαμενές αερισμού: εδώ ξεκινά η βασική βιολογική επεξεργασία, με σκοπό την εξουδετέρωση του βιολογικού φορτίου των λυμάτων
Η) Δεξαμενές δευτεροβάθμιας καθίζησης: συντηρήθηκαν και αναβαθμίσθηκαν
Θ) Νέο κτήριο πάχυνσης ιλύος, με καινούργιο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό: εδώ αναμειγνύεται ιλύς (λάσπη) προερχόμενη από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια επεξεργασία, ομογενοποιείται και πραγματοποιείται πάχυνση. Η λάσπη συγκεντρώνεται σε δεξαμενές και μεταφέρεται στη δεξαμενή αερόβιας σταθεροποίησης. Με τα συστήματα σε αυτό το κτήριο, μειώνεται στο ένα τέταρτο ο όγκος της λάσπης, η οποία τυγχάνει επεξεργασίας
Ι) Αφυδάτωση ιλύος: εγκαταστάθηκε νέος φυγοκεντρητής, νέες μηχανολογικές εγκαταστάσεις με πάνελ ηλεκτρονικού ελέγχου, ενώ παρέμειναν οι παλιοί φυγοκεντρητές ως εφεδρικοί. Στο κτήριο πραγματοποιήθηκε εκ βάθρων ανακατασκευή.
ΙΑ) Αερόβια σταθεροποίηση ιλύος: ανεγέρθηκε κτήριο φυσητήρων, που διαθέτει αντλίες οι οποίες στέλνουν αέρα στη δεξαμενή αερόβιας σταθεροποίησης.
Στη δεξαμενή αυτή εγκαταστάθηκε νέο σύστημα αερισμού, που περιλαμβάνει 1.764 διαχύτες ελαστικής μεμβράνης μεσαίας φυσαλίδας.
Φυσικά, αναβαθμίσθηκαν όλες οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Τέλος, εγκαταστάθηκε νέο σύστημα χλωρίωσης του επεξεργασμένου νερού, που η ΔΕΥΑΚ διοχετεύει στη θάλασσα, για την απολύμανσή του.
Διενεργείται, επίσης, αποχλωρίωση και η περίσσεια χλωρίου εξουδετερώνεται, ώστε να ακολουθήσει η διάθεση του επεξεργασμένου νερού στη θάλασσα.
Στο Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας εγκαταστάθηκε, επίσης, νέο ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, καθώς και δίκτυα βιομηχανικού νερού και ύδρευσης.
Ο εξοπλισμός ολοκληρώθηκε με την επέκταση της ηλεκτρικής εγκατάστασης, του συστήματος αυτοματισμού και την περιορισμένη συντήρηση των σιδηροκατασκευών λοιπών μονάδων, την οποία κάλυψε με ίδιους πόρους η ΔΕΥΑΚ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ

Τέλος να αναφέρουμε ότι είχε προηγηθεί σύσκεψη στο δημαρχείο με τη συμμετοχή του Δημάρχου και άλλων αιρετών του Δήμου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ, ενώ σ’ αυτή έλαβαν, επίσης, μέρος 2 εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας (αξιωματικοί) και 2 εκπρόσωποι (αξιωματικοί) του Λιμεναρχείου. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Βάλτο από βοθρολύματα.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες προς τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας για τη συνεργασία.

Δημοφιλέστερα

To Top