MESSINIA PLUS

Στον Δήμαρχο Καλαμάτας αντιπροσωπεία μεγάλου κινεζικού Πανεπιστημίου-Προοπτικές για συνεργασία

Αντιπροσωπεία του κινεζικού Πανεπιστημίου Shaanxi Technical College of Financed Economics, επισκέφτηκε σήμερα, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, την πόλη της Καλαμάτας και βρέθηκε στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, μαζί με εκπροσώπους των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και του ΙΕΚ Ορίζων.
Η κινεζική αντιπροσωπεία του πανεπιστημιακού ιδρύματος που βρίσκεται κοντά στην πόλη Xi’ an, αδελφοποιημένη πόλη με την Καλαμάτα, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.

Ο Δήμαρχος τους καλωσόρισε στο Δημαρχείο, αναφερόμενος σύντομα στην ιστορία του κτηρίου, και πώς από ένα παλιό και ενεργοβόρο κτήριο που κάποτε στέγαζε το νοσοκομείο της πόλης, σήμερα είναι από τα πιο πράσινα στην Ελλάδα με το σύστημα της γεωθερμίας. Αναφέρθηκε στη ραγδαία ανάπτυξη της Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια, ως μια πόλη που εξελίσσεται και αλλάζει, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά δίκτυα και εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις για αναπτυξιακά έργα. Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεγάλη επιτυχία της πόλης μας, με την ένταξή της στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, γεγονός που, όπως είπε, της ανοίγει ορίζοντες για περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε επισκεφτεί το 2018 ως αντιδήμαρχος τότε την Χi΄an, και όπως είπε χαρακτηριστικά “ήταν ένα μεγάλο μάθημα για μένα, πώς οι φορείς και η πόλη συνεργάζονται για την ανάπτυξη και δημιουργούν δεσμούς συνεργασίας”.

Με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι της κινεζικής αντιπροσωπείας, ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για την υποδοχή, τού ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στην ανανέωση της θητείας του, καθώς ενημερώθηκαν για την επανεκλογή του με το υψηλό ποσοστό σχεδόν 60%. Δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την Καλαμάτα, και εντυπωσιασμένοι “από το περιβάλλον της, τους φιλικούς της ανθρώπους”, χαρακτηρίζοντας την πόλη μας “πολλά υποσχόμενη πόλη, με φωτεινό μέλλον”. Δήλωσαν ευγνώμονες για την υποστήριξη από τον Δήμο Καλαμάτας και ευχήθηκαν να έχουν μια διαρκή συνεργασία και φιλία με την Καλαμάτα. Προσκάλεσαν τον Δήμαρχο να επισκεφτεί το Πανεπιστήμιο Shaanxi Technical College of Financed Economics, με τον ίδιο να αποδέχεται την πρόσκληση θεωρώντας όπως είπε “δεδομένη την υποστήριξη και τη συνεργασία. Μόνο έτσι προχωρούν οι κοινωνίες μπροστά”.

Ο Δήμαρχος όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον συνδετήριο κρίκο του κινεζικού πανεπιστημίου με την Καλαμάτα, στο ΙΕΚ Ορίζων και στον Φώτη Μπουγά, επισημαίνοντας το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο που προσφέρει στην πόλη. “Τον θεωρώ φίλο μου”, είπε χαρακτηριστικά. “Αναγνωρίζουμε το σπουδαίο έργο που προσφέρει στην περιοχή μας”. Την κινεζική αντιπροσωπεία συνόδευαν επίσης από το ΙΕΚ Ορίζων ο Νίκος Στακιάς και ο Νεκτάριος Γιαννόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας με την Καλαμάτα, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η υποστήριξη κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και οι ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία με την πόλη και τον Δήμο. Η κινεζική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ στα σχέδιά τους είναι νέα προγράμματα σπουδών τα επόμενα χρόνια από το κινεζικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επισημάνθηκε η εξωστρέφεια του κινεζικού ιδρύματος, που ψάχνει ευκαιρίες στο εξωτερικό, και όπως τονίστηκε από τους ίδιους, “η Καλαμάτα έχει όλα τα φόντα για περαιτέρω συνεργασίες”.

Τέλος, όπως επισημάνθηκε, την Καλαμάτα θα επισκεφθούν στο προσεχές διάστημα και κινέζοι φοιτητές, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με το ΙΕΚ Ορίζων.


Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων, με τον Δήμαρχο Καλαμάτας να απονέμει τιμητικά τη σημαία του Δήμου στην κινεζική αντιπροσωπεία, μαζί με το επετειακό μετάλλιο του Δήμου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με τους κινέζους να ανταποδίδουν με ένα χειροποίητο έργο τέχνης.

Στον Δήμαρχο Καλαμάτας αντιπροσωπεία μεγάλου κινεζικού Πανεπιστημίου-Προοπτικές για συνεργασία
To Top