ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Στον αέρα” το Ειδικό Λύκειο Καλαμάτας-Νίκας: Πολύ δύσκολα θα λειτουργήσει φέτος

“ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ” ΣΤΟ ΒΕΤΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Απομακρύνεται καθώς φαίνεται το ενδεχόμενο να τεθεί σε λειτουργία από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο για τους μαθητές ΑμεΑ.

Η στέγαση και λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου “σκοντάφτει” σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή στην άρνηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας να διαθέσει τους χώρους της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα στην οδό Κρήτης.

Το “μπαλάκι” στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας πετά ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωσή του τίθεται εν αμφιβόλω η λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου μετά το βέτο του Επιμελητηρίου.

Κατάλληλοι χώροι στην πόλη δεν υπάρχουν για τον σκοπό αυτό- σύμφωνα πάντα με τον Δήμο- οπότε είναι “στον αέρα” η λειτουργία του Σχολείου.

Η Δημοτική Αρχή με ανακοίνωσή της επισημαίνει τη δυσκολία να λειτουργήσει την προσεχή σχολική χρονιά το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο μετά και το βέτο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στην πρόταση Νίκα για στέγασή του σε κάποιες αίθουσες του κτηρίου της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

“Πολύ δύσκολα θα λειτουργήσει Επαγγελματικό Λύκειο για τα ΑμεΑ φέτος, όπως και μεγάλες δυσκολίες θα συναντήσει η λειτουργία του Γυμνασίου λόγω έλλειψης χώρων.

Η άρνηση του Επιμελητηρίου να ενοικιάσει κάποιες αίθουσες της πρώην σχολής Παπαφλέσσα, που κρίθηκε ως κατάλληλος χώρος για τη λειτουργία σχολείου, απομακρύνει την περίπτωση της άμεσης λειτουργίας ολοκληρωμένου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ΑμεΑ”.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας είχε προκρίνει για τη λειτουργία Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου το κτήριο της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα, το οποίο κρίθηκε ως το πλέον κατάλληλο για το σκοπό αυτό από ειδική επιτροπή.

Για τον σκοπό αυτό ο δήμαρχος είχε απευθύνει προ ημερών δημόσια παράκληση στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρη Μανιάτη, να υπογραφεί άμεσα το συμφωνητικό με το Επιμελητήριο που διαχειρίζεται το κτήριο, ώστε να στεγαστεί τον Σεπτέμβριο το Ειδικό Γυμνάσιο στους χώρους του.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αρνήθηκε- μέσω του προέδρου του- που αιφνιδιάστηκε από την πρόταση Νίκα, καθώς δεν είχε συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ με νέα επιστολή του προς τον Δήμο Καλαμάτας ζητούσε να επισπευστεί η τροποποίηση της άδειας χρήσης του οικοδομικού τετραγώνου όπου βρίσκεται η πρώην Σχολή Παπαφλέσσα, ώστε να χρησιμοποιηθεί αυτό ως Πολυχώρος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Μεσογειακής Πόλης. Πρόκεται για μια παλαιότερη πρόταση του Επιμελητηρίου να αξιοποιηθεί το εν λόγω κτήριο ως κέντρο πολιτισμού και προβολής της Μεσσηνιακής Γαστρονομίας, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ευοδωθεί.

Ο Παναγιώτης Νίκας με νεότερη επιστολή του συνέχιζε να υποστηρίζει τη χρήση του κτηρίου για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Ειδικού Σχολείου και έτσι φαίνεται ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε αδιέξοδο αφού “βρήκαν τοίχο”, μιας και δεν μπόρεσε να εξευρεθεί, όπως δείχνουν τα πράγματα, μια κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε.

Η δημοτική Αρχή επισημαίνει την έλλειψη χώρων στην πόλη κατάλληλων για τη στέγαση του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου, καθώς πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές στα υποψήφια κτήρια, ενώ εμμέσως πλην σαφώς “δείχνει” ως υπεύθυνο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας που με την άρνησή του ακυρώνει τα σχέδια της δημοτικής Αρχής για στέγαση του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου τη νέα σχολική χρονιά.

Πέρα από τις αντιπαραθέσεις των αρμόδιων φορέων υπάρχουν οι ανάγκες αυτών των παιδιών που τελειώνοντας το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο θα πρέπει να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται σε Ειδικό Γυμνάσιο και Επαγγελματικό Λύκειο.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αυτό θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο δίπλα στο υπάρχον κτήριο τού Ειδικού Δημοτικού, ωστόσο έως ότου γίνει αυτό, προκρίνεται η προσωρινή λύση ενοικίασης κατάλληλου χώρου, για να φοιτήσουν τα παιδιά αυτά. Και ο σχεδιασμός της λειτουργίας του πρέπει να γίνει πριν τον Σεπτέμβριο που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.

Μαίρη Περδικέα

“Στον αέρα” το Ειδικό Λύκειο Καλαμάτας-Νίκας: Πολύ δύσκολα θα λειτουργήσει φέτος
To Top