Εικαστικά

Στο βόρειο τμήμα της πλατείας ανατολικά από το σιντριβάνι θα μπει το “Μνημείο Φωτός”

Για ποιους λόγους προτείνει η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας το συγκεκριμένο σημείο-Τι αναφέρει η εισήγηση του αντιδημάρχου Νίκου Μπασακίδη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

“Έγκριση χωροθέτησης έργου τέχνης (Μνημείου Φωτός)”

“Με το παραπάνω σχετικό έγγραφο, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» – Εικαστικός Τομέας προτείνει την χωροθέτηση ενός σύγχρονου έργου τέχνης (Μνημείου Φωτός), στην βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας «Βασιλέως Γεωργίου Β’» και πιο συγκεκριμένα, λίγο πιο ανατολικότερα του υπάρχοντος συντριβανιού.

Μετά από σχετική αυτοψία που πραγματοποιήθηκε σε όλο το μέτωπο της κεντρικής πλατείας προς εξεύρεση χώρου κατάλληλου για την τοποθέτηση του ως άνω αναφερόμενου γλυπτού, διαπιστώθηκε ότι το αιτούμενο σημείο, είναι και το καταλληλότερο για τους παρακάτω λόγους:

α) στο συγκεκριμένο σημείο τοποθέτησής του γλυπτού η πλατεία παρουσιάζει το μεγαλύτερο της εύρος, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και το ψηλότερο σημείο σε σχέση με την υπόλοιπη πλατεία (5,0 μέτρα υψομετρική διαφορά σε σχέση με το νότιο σιντριβάνι, στην οδό Φραντζή).

β) η χωροθέτηση σε αυτό το σημείο δεν επηρεάζει τον συνολικό σχεδιασμό της πλατείας, της κυκλοφορίας του κοινού, του ποδηλατοδρόμου και της ισορροπίας πύκνωσης και αραίωσης των αρχιτεκτονικών στοιχείων, ενώ συνυπάρχει αρμονικά με τα ογκομετρικά των ομόρων (π.χ. κτίρια και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία).

Έτσι, δημιουργείται έντονος και αισθητικός διάλογος με το αρχιτεκτονικό σημείο του βόρειου σιντριβανιού (ογκομετρική σχέση κυλίνδρων).

γ) βρίσκεται σε ικανή απόσταση από το έτερο υφιστάμενο έργο τέχνης, (άγαλμα της «Νίκης» με μορφές των αγωνιστών του ‘21), διαφορετικού όμως ύφους, ώστε να μην υπάρχουν αισθητικές παραφωνίες.

Κατόπιν των παραπάνω, ε ι σ η γ ο ύ μ α σ τ ε:

την τοποθέτηση του εν λόγω μνημείου στην βόρεια πλευρά της πλατείας Βασιλέως Γεωργίου Β’, ανατολικά του υφιστάμενου σιντριβανιού”.

 

Διαβάστε και αυτά:

“Μνημείο Φωτός” δια χειρός Λαμπρινίδη στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

 

Δωρεά από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου τα έξοδα για το “Μνημείο Φωτός” στην Καλαμάτα

 

Στο βόρειο τμήμα της πλατείας ανατολικά από το σιντριβάνι θα μπει το “Μνημείο Φωτός”
To Top