ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 τα Σαββατοκύριακα-Το απόγευμα οι τελικές ανακοινώσεις από Χαρδαλιά

Στη λήψη ήπιων μέτρων και στην αυστηροποίηση των ελέγχων για τα ήδη υφιστάμενα φέρεται να κλίνει σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι πολλά από τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων εισηγούνται μετ’ επιτάσεων δραστικές αποφάσεις φοβούμενοι ότι λόγω κυρίως των μεταλλάξεων, τα χειρότερα έπονται.

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ομάδας των λοιμωξιολόγων έπεσαν πολλές προτάσεις για μέτρα στο τραπέζι ενώ ήταν και αρκετοί οι οποίοι τάχθηκαν ανοικτά υπέρ ενός ολικού lockdown και μάλιστα σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς «κοκκινίζουν» η μία μετά την άλλη οι διάφορες περιοχές της επικράτειας. Από σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να αναβαθμιστεί στον ύψιστο βαθμό επικινδυνότητας για δεύτερη φορά και η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Αχαΐα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, πρότεινε να υπάρξει ένα νέο χρώμα στο χάρτη, το βαθύ κόκκινο, το οποίο να αποτυπώνει τις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Σε αυτές εντάσσουν Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα και για τις δύο τελευταίες προτείνουν ολικό lockdown. Για την Αττική, λόγω ιδιαιτεροτήτων, οι ειδικοί δεν συζητούν ακόμη ολικό lockdown.

Η βούλησή τους, ωστόσο, είναι να εισηγηθούν στις περιοχές αυτές – περιλαμβανομένης και της Αττικής – να κλείσει ξανά στο σύνολό του και να μη λειτουργεί ούτε click inshop ούτε με click away– με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Επίσης, καθώς θεωρούν ότι νούμερο ένα πρόβλημα τις μετακινήσεις, στις προθέσεις τους είναι να προτείνουν καταρχήν αύξηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 6 αντί τις 9 το απόγευμα, αλλά και όριο στις εξόδους, κάτι που όμως είναι δύσκολο να ελεγχθεί, διότι το σύστημα του 13033 δεν διαθέτει «κόφτη» μηνυμάτων.

Ένα ακόμα ζήτημα που φαίνεται να τους απασχόλησε ιδιαίτερα είναι αυτό της λειτουργίας των σχολείων, περιλαμβανομένων και των δημοτικών, καθώς μετά την διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, φαίνεται ότι τα παιδιά, ακόμα και τα μικρότερα δεν είναι τόσο «άτρωτα» όσο στον αρχικό κορονοϊό.

Σήμερα, θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το σύνολο των μελών της Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στον οποίον θα γίνει η ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων και θα δοθεί η τελική εισήγηση των ειδικών.

Η τηλεδιάσκεψη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς κάποια τουλάχιστον μέλη της Επιτροπής ζητούν δυναμικά μέτρα εδώ και τώρα, ενώ άλλα, όπως και το Μέγαρο Μαξίμου και οι οικονομικοί υπουργοί, επιμένουν ότι με τα κρούσματα να κινούνται γύρω από την περιοχή των 1000 καθημερινά δεν χρειάζεται καθολικό lockdown αλλά κάποια πρόσθετα μέτρα, παράλληλα με αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

Όλες οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί η διατήρηση μόνο του click away για την Αττική και να ανασταλεί για κάποιο διάστημα το click in shop, καθώς και να επιβληθεί σε αυτή τη φάση απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα μόνο τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από μεθαύριο.

Προς το παρόν, δεν αναμένεται να υιοθετηθεί η πρόταση για κλείσιμο των σχολείων, καθώς η κυβέρνηση επιμένει ότι θα είναι τα τελευταία που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Όλα αυτά, βεβαίως, αν τα κρούσματα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, ανά πάσα στιγμή, μπορεί τα πάντα να ανατραπούν.

πηγή:http://www.ieidiseis.gr/politiki/item/79038-pros-ipia-nea-metra-kai-apagorefsi-kykloforias-apo-tis-6-savvato-kai-kyriaki

Στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 τα Σαββατοκύριακα-Το απόγευμα οι τελικές ανακοινώσεις από Χαρδαλιά
To Top