ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο συρτάρι ο ανασχηματισμός, μέχρι… νεοτέρας

Στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου παραμένουν προς το παρόν τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς πληροφορίες επιμένουν ότι το ανακάτεμα της τράπουλας του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού για τις επόμενες εβδομάδες, παρά την διαπιστωμένη ανάγκη για “διορθωτικές κινήσεις”.

“Πάγο” βάζει το Μέγαρο Μαξίμου στα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον ανασχηματισμό να αποτελεί θέμα ολίγων ημερών, καθώς συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι σε αυτή την συγκυρία ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού είναι άλλος και αφορά στην επιχείρηση πολιτικής ανάκαμψης με ορόσημο την εμφάνιση του ίδιου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Βεβαίως, οι φήμες και τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εμφανίζονται σχεδόν… παραδοσιακά κάθε Αύγουστο, για λόγους που σχετίζονται με την έλλειψη πραγματικών ειδήσεων και θεμάτων.

Ωστόσο, όσα κυβερνητικά στελέχη έχουν συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, σε κλειστές συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίνει σε κανέναν την αίσθηση πως επίκεινται αλλαγές στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, το πρωθυπουργικό γραφείο έχει ζητήσει από όλα τα υπουργεία να ετοιμάσουν “σημειώματα” ενόψει της ΔΕΘ, να εξαντλήσουν τα περιθώρια κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεων και να ολοκληρώσουν όλες τις εκκρεμότητες που είχε δημιουργήσει η πολύμηνη περίοδος της διαπραγμάτευσης ώσπου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Διορθωτικές κινήσεις

Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο ανασχηματισμός δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα δε σημαίνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει διαπιστωθεί η ανάγκη διορθωτικών κινήσεων στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα, οι επιδόσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου έχουν πολλές φορές προκαλέσει προβληματισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ διαρκώς αυξάνονται τα παράπονα στην Κουμουνδούρου και για τον Γιάννη Μουζάλα. Επίσης, για τους καλά γνωρίζοντες τις κυβερνητικές δυσλειτουργίες, το δίδυμο Κοντονή-Παπαγγελόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης κάθε άλλο παρά λειτουργικό είναι, παρά την εμφανή ικανοποίηση κεντρικών κυβερνητικών στελεχών για τις επιδόσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

Τη φημολογία περί ανασχηματισμού έχουν ενισχύσει και οι πρόσφατες διαφωνίες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, αν και εκεί τον γόρδιο δεσμό θα κληθεί να λύσει -ή να κόψει- προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναζητώντας το timing

Συν τοις άλλοις, το σενάριο αλλαγής προσώπων στην κυβέρνηση μεσούντος του θέρους δεν έχει και πολιτική λογική, αφού κάτι τέτοιο θα ακύρωνε τον έναν από τους δύο βασικούς στόχους κάθε ανασχηματισμού: δηλαδή, την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης και την ανανέωσή της στα μάτια της κοινωνίας.
Πάντως, τα προαναφερθέντα ουδόλως σημαίνουν ότι στην κυβέρνηση δε θα αλλάξει τίποτα: είτε ο πρωθυπουργός επιλέξει να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, είτε σε σαρωτική αναδόμηση της κυβέρνησης, η απόφαση για αλλαγές έχει ληφθεί.

Ωστόσο, αναζητείται η κατάλληλη συγκυρία, ώστε ο ανασχηματισμός να εξυπηρετήσει και πολιτικά τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για δημοσκοπική ανάκαμψη, αλλά και διαχειριστικά για βελτίωση της αποδοτικότητας του κυβερνητικού σχήματος.

Μετά τον 15αύγουστο, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βγάλει από το συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου όλες τις εισηγήσεις και τους σχεδιασμούς του, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις του: αποφάσεις που, είτε θα δρομολογηθούν στα τέλη Αυγούστου, ώστε να συνδυαστεί το “φρεσκάρισμα” στο κυβερνητικό σχήμα με την πολιτική αντεπίθεση που σχεδιάζεται για την ΔΕΘ, είτε για τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία και η αποδοτικότητα της κυβέρνησης πριν ξεκινήσουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης…

ΠΗΓΗ: News247

Στο συρτάρι ο ανασχηματισμός, μέχρι… νεοτέρας
To Top