ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «σφυρί» σπήλαια, μουσεία και ιαματικές πηγές

Από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ)

Στο «σφυρί» βγάζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που διαχειρίζεται το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σπήλαια, μουσεία, ιαματικές πηγές.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ, βρίσκεται η άμεση υλοποίηση των προϋποθέσεων για την επιτυχή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με αναπτυξιακή προοπτική που παραμένουν εντελώς η μερικώς ανεκμετάλλευτα για πολλά χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει 210 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, κάποια από τα οποία έχουν σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, όπως και αφορούν πολλές διαφορετικές κατηγορίες, για παράδειγμα τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές κλπ..

Επίσης στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται και σημαντικά Ολυμπιακά Ακίνητα, όπως και διαφορετικές κατηγορίες ακινήτων (πχ αστικά, μη αστικά, αγροτικά, παράκτιες εκτάσεις, κλπ) που προέρχονται κυρίως από την πρώην ΚΕΔ αλλά και ακίνητα που μεταβιβάζονται από το ΤΑΙΠΕΔ βάση του νόμου 4389.
Συνολικά το χαρτοφυλάκιο αριθμεί περίπου 72.000 τίτλους ακινήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ο Γιάννης Πολύζος, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής σχολής και πρώην αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, ορίστηκε πρόεδρος της ΕΤΑΔ, της θυγατρικής εταιρείας του Υπερταμείου.

Συγκριτικό πλεονέκτημα του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ ΑΕ που αποτελεί θυγατρική του Υπερταμείου, αποτελεί το γεγονός ότι η νέα διοικητική δομή της εταιρίας συγκροτείται από έμπειρα και επιτυχημένα στελέχη με διαφορετική εξειδίκευση τόσο από τον χώρο του real estate όσο και από άλλους σημαντικούς τομείς.
Γεγονός – που σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ακινήτων – θέτει τις βάσεις για την επίτευξη του δύσκολου και φιλόδοξου στόχου της ΕΤΑΔ που επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με σεβασμό στο περιβάλλον και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Ειδικότερα μέσα από νέες δομές, σύγχρονα εργαλεία και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιοργάνωσης της ΕΤΑΔ που προβλέπεται στο νέο νόμο, η νέα διοικητική ομάδα καλείται να προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις και να εφαρμόσει μία στοχευμένη στρατηγική για την καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων, επιταχύνοντας παράλληλα την ωρίμανση του χαρτοφυλακίου.

Παράλληλα η ΕΤΑΔ θα πρέπει να ενισχύσει τα έσοδα και την κερδοφορία της, και αυτό συνεπάγεται μεταξύ άλλων τον έλεγχο και την επικαιροποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης και παραχώρησης και τη σύναψη νέων συμβάσεων για εξασφάλιση σταθερών ροών εσόδων, ειδικά ως προς τα τουριστικά της ακίνητα. Επίσης θα πρέπει να επιτύχει τον εξορθολογισμό των λειτουργικών της δαπανών, όπως και τη διερεύνηση επιχειρηματικών και στρατηγικών συνεργασιών.


To νέο ΔΣ

Τη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. («ΕΤΑΔ») με ισχύ από 15 Φεβρουαρίου 2018, ανακοίνωσε η διοίκηση του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ).

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, μοναδικής μετόχου της ΕΤΑΔ, με την υποστήριξη εταιρείας διεθνούς κύρους και μέσω ανοιχτής διαδικασίας, επέλεξε στελέχη με μακρά εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις όσον αφορά στο επιχειρηματικό περιβάλλον της ακίνητης περιουσίας, τα οποία διαθέτουν συλλογικά επαρκή και διαφοροποιημένη εμπειρία για να οδηγήσουν την ΕΤΑΔ στο νέο της ρόλο, ως η εταιρεία που διαχειρίζεται και αξιοποιεί ένα μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο, ομόφωνα, αποφάσισε την ακόλουθη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ:

1. Γιάννης Πολύζος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

2. Γιώργος Τερζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, πολιτικός μηχανικός.

3. Γαλάτεια Έλλη Κακούλλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, επενδυτικό – τραπεζικό στέλεχος.

4. Αθανάσιος Παπανικολάου, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Αλυσίδων Εστίασης και μέλος του ΣΕΤΕ

5. Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου,

6. Πολυχρόνης Γριβέας, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, επιτελικό στέλεχος μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

7. Γιάννης Φίλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθηγητής και αναπληρωτής πρύτανης του Παντείου

Στην ανακοίνωση του υπερταμείου αναφέρεται πως “το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα διαμορφώσει και θα υλοποιήσει το Επιχειρηματικό Πλάνο της ΕΤΑΔ, με βασικές προτεραιότητες την ωρίμανση και βέλτιστη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, όπως και την αύξηση των εσόδων της, στόχοι οι οποίοι θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο”.

Στο «σφυρί» σπήλαια, μουσεία και ιαματικές πηγές
To Top