ΜΕSSINIA LIVE

Στην πρώην Σχολή Νοσοκόμων στο νέο Δημαρχείο οι 104 μετανάστες

100 ΑΝΤΡΕΣ- 2 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΓΚΥΕΣ- 2 ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταφέρθηκαν τελικά οι 104 μετανάστες, τους οποίους περισυνέλεξε το επιβατηγό φορτηγό πλοίο “Sea Champion” ανοιχτά της Μεθώνης, όταν εξέπεμψαν SOS από το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, με προορισμό την Ιταλία.

Αρχικά επρόκειτο να μεταφερθούν στο Λαύριο, όταν όμως έμαθαν ότι θα ταξιδεύουν εν πλω όλο το βράδυ μέχρι το Λαύριο, σύμφωνα με πληροφορίες του MessiniaLIVE, “επαναστάτησαν” και ήταν υπεδραστήριοι, κι έτσι ο Πλοίαρχος εισηγήθηκε κι έγινε δεκτό για την ασφάλεια όλων, να μεταφερθούν στο πλησιέστερο Λιμάνι.

Πρόκειται για 104 μετανάστες- μετά από καταμέτρηση που έκανε το Λιμενικό- και ήδη υπάρχει κινητοποίηση για την υποδοχή τους.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 100 άνδρες, νεαρής κυρίως ηλικίας, 2 γυναίκες έγκυες και 2 μικρά παιδιά 9 ετών το καθένα.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο κτήριο της πρώην Σχολής Νοσοκόμων στο νέο Δημαρχείο, εκεί που πριν λίγο καιρό είχαν φιλοξενηθεί και άλλοι πρόσφυγες.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΟΙ ΔΥΟ ΕΓΚΥΕΣ-ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

Να σημειωθεί ότι οι δύο έγκυες μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Η μία μάλιστα είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ενώ η άλλη διανύει τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της.
Ακόμα με ασθενοφόρο διεκομίσθη και ένας ακόμα μετανάστης που είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και είχε ανοιχτή πληγή στο πόδι του.
Δύο με τρία άτομα είχαν κάποια δερματικά προβλήματα και δέχτηκαν τις φροντίδες των νοσηλευτών του Ερυθρού Σταυρού.

“ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ- MEΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Όταν έφτασε η πληροφορία ότι τελικά το πλοίο που περισυνέλεξε τους μετανάστες κατευθυνόταν όχι προς το Λαύριο -όπως αποφασίστηκε αρχικά- αλλά προς το Λιμάνι της Καλαμάτας, αμέσως σήμανε “συναγερμός” στις Αρχές.
Έπρεπε να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση και να εξευρεθεί χώρος κατάλληλος, μεγάλος για να φιλοξενήσει τόσους ανθρώπους και με τις απαραίτητες υποδομές.

Στις 22.30 το βράδυ του Σαββάτου εκλήθησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε σύσκεψη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, στο γραφείο του λιμενάρχη Αντώνη Δουμάνη για τον καλύτερο συντονισμό της όλης επιχείρησης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας, Παναγιώτης Πούπουζας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ανδρέας Καραγιάννης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πρόνοιας, Παύλος Μπουζιάνης, η διευθύντρια Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Κατερίνα Σπέντζουρα, και εκπρόσωποι φορέων.

Αμέσως έγινε κινητοποίηση για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κλινοσκεπάσματα, ώστε να φιλοξενηθούν οι μετανάστες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η Αστυνομία παρείχε 60 κλινοσκεπάσματα και 40 η Περιφέρεια.

Το πλοιάριο στο οποίο εντοπίστηκαν οι μετανάστες ταξίδευε για Ιταλία.

Οι μετανάστες κατέβαιναν ανά 20 από τη λάντζα, για να γίνεται η καταγραφή και εξέτασή τους από τις Αρχές και στη συνέχεια τους περίμενε λεωφορείο της Αεροπορίας και ένα του Στρατού, για να τους μεταφέρει στο κτήριο της πρώην Σχολής Νοσοκόμων στο Νέο Δημαρχείο, προκειμένου να διανυκτερεύσουν.
Το κτήριο διαθέτει ρεύμα, νερό και τουαλέτες, και θεωρήθηκε το πλέον κατάλληλο, απ’όσους χώρους προτάθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ώρα 00.20

Το πλοίο που περισυνέλεξε τους μετανάστες βρίσκεται έξω από το Λιμάνι της Καλαμάτας, και έχει δέσει ανοιχτά του λιμανιού, καθώς πρόκειται για πολύ μεγάλο εμπορικό πλοίο, που δεν μπορεί να καταπλεύσει μέσα στο λιμάνι.
Έχουν ήδη φύγει 2 λάντζες για να μεταφέρουν τους μετανάστες στην προκυμαία του Λιμανιού.

Στο Λιμάνι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από τις Αρχές, και βρίσκονται επί ποδός για να εξετάσουν και να φροντίσουν τους ανθρώπους αυτούς, δυνάμεις του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της Αεροπορίας, και διασώστες του Ερυθρού Σταυρού.

ώρα 02:30

Γίνεται ατομικός έλεγχος στον κάθε ένα ξεχωριστά, στα χαρτιά τους και στις ελάχιστες αποσκευές τους και επιβιβάζονται στο λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας για να μεταφερθούν στον χώρο στέγασης στην παλιά Σχολή Νοσοκόμων στο νέο Δημαρχείο, για να διανυκτερεύσουν.

To Top