ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Λιμάνι Καλαμάτας το σκάφος με τους 184 μετανάστες-Υποβλήθηκαν σε rapid test από τον ΕΟΔΥ

ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ 48 ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΟΜΕΣ – 13 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΒΓΗΚΑΝ ΘΕΤΙΚΑ

Mετά τις 19.30 το απόγευμα έφτασε το σκάφος με τους 184 μετανάστες στο Λιμάνι Καλαμάτας. Οι μετανάστες προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, και Ιράν, είναι όλη άνδρες μεταξύ των οποίων και παιδιά. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο σκάφος με μετανάστες που φτάνει στο Λιμάνι της Καλαμάτας μετά από ένα και χρόνο καραντίνας λόγω της πανδημίας, καθώς οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά πολύ λόγω του κορονοϊού.

Το σκάφος που εξέπεμψε σήμα κινδύνου έπλεε ακυβέρνητο στο ακρωτήριο Ταίναρο, έως ότου σπεύσει λιμενικό σκάφος και ρυμουλκηθεί από φορτηγό πλοίο. Το σκάφος είχε ξεκινήσει από τα παράλια της Τουρκίας και είχε προορισμό την Ιταλία, ενώ οι διακινητές φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό, αλλά και τις μέρες του Πάσχα προκειμένου όπως εκτιμούσαν να φτάσουν ευκολότερα στην Ιταλία.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΓΙΑ RAPID TEST ΚΑΙ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Το απόγευμα στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση στο Λιμάνι της Καλαμάτας με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να καταφθάνει προκειμένου να ελέγξει έναν προς έναν τους μετανάστες με γρήγορο τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, ενώ και οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ήταν εκεί προκειμένου να υποβληθούν οι μετανάστες στις απαραίτητες εξετάσεις.

Μετά από λίγη ώρα βγήκαν 13 θετικά δείγματα covid και σήμερα θα γίνουν συνεννοήσεις για το πού θα μεταφερθούν και βάση πρωτοκόλλου θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Στο Λιμάνι βρέθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, όσο και ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, ενώ από την Περιφέρεια παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης  Βασίλης Καπέλιος και ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Χατζής.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στις αποθήκες του Λιμένα Καλαμάτας. Εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο λιμάνι της Καλαμάτας γύρω στις 48 ώρες, ενώ στη συνέχεια θα προωθηθούν σε κλειστές δομές φιλοξενίας.

ΣΤΡΩΜΑΤΑ, ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ, ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Σε επικοινωνία που είχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με το Λιμενάρχη Καλαμάτας, από το Λιμεναρχείο ζητήθηκε και παρέχεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, υλικό για τη φιλοξενία των μεταναστών, όπως στρώματα, θήκες στρωμάτων, κουβέρτες και η αναγκαία ποσότητα σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, καθώς επίσης και catering για τη διατροφή τους (βραδινό και πρωινό). Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως οτιδήποτε χρειαστεί επιπλέον, η Περιφέρεια θα συνδράμει τη Λιμενική Αρχή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Ενημερώθηκαν την 02.05.2021, οι Λιμενικές Αρχές Καλαμάτας, Γυθείου και Νεάπολης Βοιών από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για περιστατικό ακυβερνησίας του Θ/Γ σκάφους ”WHITE ANGEL” (α.λ.σ.) λόγω μηχανικής βλάβης, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή 51 ν.μ. νοτιοδυτικά ‘Ακρα Ταίναρου στο Μεσσηνιακό κόλπο.

Από τις ανωτέρω Λιμενικές Αρχές τέθηκαν σε εφαρμογή τοπικά σχέδια έκτακτης ανάγκης. Άμεσα και υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έσπευσαν στην περιοχή Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τέσσερα (04) παραπλέοντα πλοία, το Α/Κ ”ΜΙΧΑΗΛ” Ν.Κ. 316, ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Το Θ/Γ σκάφος εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στη θαλάσσια περιοχή 49 ν.μ. νοτιοδυτικά Άκρου Ταίναρου. Στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε από το ”ΜΙΧΑΗΛ” και με τη συνοδεία σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμένα Καλαμάτας, απογευματινές ώρες χθες, όπου αποβιβάστηκαν εκατόν ογδόντα τέσσερις (184) αλλοδαποί, καλά στην υγεία τους.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

Στο Λιμάνι Καλαμάτας το σκάφος με τους 184 μετανάστες-Υποβλήθηκαν σε rapid test από τον ΕΟΔΥ
To Top