ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά ο Χαρίτσης: Ενίσχυση τώρα των δομών Υγείας στη Μεσσηνία πριν είναι πολύ αργά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Αλέξης Χαρίτσης μετά τα τριψήφια κρούσματα στη Μεσσηνία, το φουλάρισμα της Κλινικής covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας και το sos των γιατρών των Κέντρων Υγείας πως αποδυναμώνονται από τις μετακινήσεις συναδέλφων τους για να ενισχύουν το Νοσοκομείο. Ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν η Κυβέρνηση είχε από πέρυσι διορίσει ιατρικό προσωπικό ενισχύοντας το υπάρχον στη μάχη κατά της πανδημίας.

Τι αναφέρει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης για την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά:

“Επισκέφθηκα σήμερα το Κέντρο Υγείας στον Μελιγαλά. Η Μεσσηνία βρίσκεται στη χειρότερη υγειονομική κατάσταση από την αρχή της πανδημίας. Με υπερπολλαπλάσια κρούσματα τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.

Οι δομές υγείας του Νομού έχουν ξεπεράσει πλέον τα όριά τους. Η κλινική Covid του νοσοκομείου Καλαμάτας (μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς της περιφέρειας Πελοποννήσου) είναι υπερπλήρης. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν μια πολύ δύσκολη μάχη.

Δυστυχώς, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο, ελλείψεις για τις οποίες ουδέποτε υπήρξε σχεδιασμός αντιμετώπισης στον ενάμιση χρόνο της πανδημίας, επιχειρείται να καλυφθούν με έκτακτες μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του Νομού. Έτσι όμως οι πρωτοβάθμιες δομές οδηγούνται σε πλήρη απαξίωση, κάτι που έχει δραματικές συνέπειες συνολικά στο σύστημα υγείας.

Οι εναπομείναντες γιατροί στα Κέντρα Υγείας έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους και κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού της υπαίθρου.

Απαιτούνται άμεσα:

Κεντρική κάλυψη των κενών σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας με μόνιμο προσωπικό. Η διαρκώς επιδεινούμενη υποστελέχωση αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του συστήματος.

– Ειδικό πλαίσιο κινήτρων, στην βάση της πρότασης που έχει καταθέσει δημόσια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Ιούλιο του 2020, για κάλυψη θέσεων γιατρών σε άγονες δομές ή/ και ειδικότητες.

Ενίσχυση των κινητών δομών του ΕΟΔΥ σε όλη την περιφέρεια.

– Στήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης: ενίσχυση εμβολιαστικών κέντρων, αύξηση του προσωπικού για συνεργεία εμβολιασμού κατ’ οίκον, υποστήριξη περιφερειακών ιατρείων, ενδυνάμωση των κέντρων ανίχνευσης COVID

– Μισθολογική κάλυψη υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού κέντρων υγείας. Είναι αδιανόητο σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται τις υπερωρίες που δικαιούνται για την ολοήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.

Αντί να αξιοποιήσει τον χρόνο που κερδήθηκε από την ήπια εξέλιξη της πανδημίας στο πρώτο κύμα, η κυβέρνηση άφησε το δημόσιο σύστημα υγείας συνολικά και την πρωτοβάθμια φροντίδα ειδικότερα, στην τύχη του. Η Μεσσηνία, μια περιοχή με σχετικά λίγα κρούσματα μέχρι προ ολίγων εβδομάδων, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της καταστροφικής αδράνειας.

Έστω και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να δράσει αποφασιστικά και ολοκληρωμένα.

Πριν να είναι πολύ αργά.»

Στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά ο Χαρίτσης: Ενίσχυση τώρα των δομών Υγείας στη Μεσσηνία πριν είναι πολύ αργά
To Top