ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο εξοπλισμός της Πυροσβεστικής

Οπως ανέφερε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να «τρέξει» πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί σε οχήματα αλλά και σε εξοπλισμό η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις.
Παράλληλα, όπως διαπιστώθηκε για ακόμα μία φορά, οι Δήμοι πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να γίνονται στην ώρα τους οι απαραίτητοι καθαρισμοί των οδών και των πρανών, αλλά και των αντιπυρικών ζωνών.

Η αντιπυρική προστασία της Πελοποννήσου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη.

Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, μετά τις πυρκαγιές στην Ανατολική Μάνη. Την επερώτηση έθεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γόντικας, ο οποίος ξεκίνησε την εισήγησή του μιλώντας για τα «σημεία και τέρατα» που εντοπίστηκαν κατά την περιοδεία του ΚΚΕ στη Μάνη πριν από τις πυρκαγιές: «Πέρασαν δέκα χρόνια από τις μεγάλες πυρκαγιές της Πελοποννήσου. Σε αυτά τα χρόνια, είχαμε και άλλες πυρκαγιές. Στόχος μας είναι να προλάβουμε. Να μην ανοίξουμε συζήτηση αντιπαράθεσης πάνω στα αποκαΐδια. Ο βασικός κίνδυνος: τα δάση είναι στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου για εκμετάλλευση. Η δασική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη. Η Πυροσβεστική, το ίδιο. Επτακόσιοι πυροσβέστες είναι στα αεροδρόμια τα περιφερειακά τα ιδιωτικά και στα διόδια.
Καθαρισμός πρανών και αυτοκινητοδρόμων, έλεγχος και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, έλεγχος των δικτύων παροχής νερού, επέκτασή τους των δεξαμενών νερού και των κρουνών, μέριμνα για τον καθαρισμό οικοπέδων, στελέχωση πυροφυλακίων. Αυτά πρέπει να γίνουν».
Απαντώντας, ο κ. Ρουμελιώτης μίλησε προσωπικά, κατ' αρχάς: «Η φύση για μένα είναι το δεύτερό μου σπίτι. Στις φωτιές του 2010, χάθηκαν περιουσίες και σημαντικός δασικός πλούτος. Είδαμε, όμως, σο μεγαλύτερο τμήμα, αναγέννηση της φύσης ύστερα από κάποια χρόνια, με την εθελοντική παρέμβαση. Οι πυρκαγιές, σύμφωνα με τις μελέτες, οφέιλονται κατά 35% σε αμέλεια, κατά 45% σε άγνωστα αίτια, κατά 20% σε κακόβουλες ενέργειες.

Ο κ. Γόντικας απάντησε ότι στη Μάνη κατά την περιοδεία διαπιστώθηκε ότι δεξαμενές νερου ήταν σπασμένες και ότι τα δίκτυα ύδρευσης είναι επίγεια «λες και είμαστε στην Ουγκάντα, να δηλητηριαστεί ο κόσμος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου απάντησε ως προς τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου: «Φαντάζομαι ότι ξέρει ο κ. Γόντικας ότι οι δεξαμενές δεν είναι της Περιφέρειας ζήτημα, όπως και οι αντιπυρικές ζώνες, όπως και ο καθαρισμός των οδών και των πρανών. Οι διευθύνσεις πάσχουν σε θέμα ανθρώπινου δυναμικού, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με αυτό. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει τον σχεδιασμό, τον έχουμε ψηφίσει στο ΠεΣυ, είμαστε δίπλα στους πυροσβέστες μας γι’ αυτό και ετοιμάζουμε πρόγραμμα ένταξης στο ΕΣΠΑ για οχήματα και μηχανικό εξοπλισμό».
«Πρέπει να υπακούμε όλοι στο στρατηγικό σχέδιο της Πυροσβεστικής, στο οποίο είμαστε αρωγοί. Ο κ. Σταθάς αγωνιά για τους Δήμους, οι οποίοι πρέπει να δουν με επιμέλεια τις αντιπυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές και λιμνοδεξαμενές. Η Περιφέρεια συνεχώς προσφέρει υποδομές, δεν έχει την ευθύνη να παρακολουθεί αν είναι ή αν δεν είναι γεμάτες με νερό οι δεξαμενές», είπε, τέλος, η κ Νικολάκου.

Από arcadiaportal - Γαλανιάδη Εύα

Στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο εξοπλισμός της Πυροσβεστικής

Δημοφιλέστερα

To Top