ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια η σκόνη στη Μεσσηνία- Τι κατέγραψε ο σταθμός της Μεθώνης

ΤΙ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ- ΑΚΤΙΝΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ


Δορυφορική εικόνα από τη NASA: ώρα 19.35 σήμερα το απόγευμα για Πελοπόννησο και Κρήτη

Στο έλεος της αφρικανικής σκόνης και σήμερα η Μεσσηνία αλλά και όλη η Νότια Ελλάδα και κυρίως η Κρήτη.

Ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκεται στη Μεθώνη σήμερα χτύπησε “κόκκινο” καθώς η συγκέντρωση σκόνης έφτασε το μεσημέρι τα 246 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο(mg/m3)

Στα 161 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο η συγκέντρωση σκόνης κατέγραψε ο σταθμός το απόγευμα,δείχνοντας ότι το φαινόμενο σταδιακά υποχωρεί. Να επισημάνουμε ότι το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 είναι 50 mg/m3.

Οι ερευνητές του ΕΑΑ εκτιμούν ότι στη συνέχεια της μέρας θα αυξηθούν οι συγκεντρώσεις της σκόνης στα Χανιά, ενώ θα μειωθούν στη Μεθώνη, καθώς η σκόνη έρχεται κατά κύματα από την Αφρική, συνεπώς το φαινόμενο παρουσιάζει αυξομειώσεις. Ήδη άλλωστε από την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ένα ακόμα έντονο “κύμα” σκόνης.
Η υποχώρηση της σκόνης θα αρχίσει στη Νότια Ελλάδα από την Τρίτη, εκτιμούν οι ερευνητές.

Να σημειώσουμε ότι, τα δεδομένα συλλέγονται από τον Μετεωρολογικό & Ακτινομετρικό Σταθμό του ΙΕΠΒΑ – ΕΑΑ, ο οποίος βρίσκεται στη περιοχή της Μεθώνης, ήδη από τον Ιανουάριο του 2016.

Ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός στη Μεθώνη δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ και του ΝΕΟ (Navarino Earth Observatory).

ΠΟΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ

Η ερημική σκόνη έχει άμεση επίδραση στο κλίμα λόγω της αλληλεπίδρασής της με την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και έμμεση λόγω της αλληλεπίδρασής της με τα νέφη. Επίσης, η μελέτη της ερημικής σκόνης στην περιοχή μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του αυξημένου περιεχόμενού της σε σίδηρο. Ο σίδηρος αποτελεί θρεπτικό συστατικό για το φυτοπλαγκτόν, το οποίο έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζεται από την απόθεση ερημικής σκόνης στον ωκεανό. Πέραν από τα προφανή οφέλη στην αλιεία, το αυξημένο φυτοπλαγκτόν επηρεάζει και το ατμοσφαιρικό περιεχόμενο σε διοξείδιο του άνθρακα, ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου, επισημαίνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Οι μελέτες της Σαχαριανής σκόνης στην περιοχή μας θα ενταθούν στο προσεχές μέλλον με την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Να επισημάνουμε ότι η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης έφτασε μέχρι τα βουνά της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, όπου επικάθισε στο χιόνι, δίνοντάς του ένα πορτοκαλί χρώμα και κάνοντας το τοπίο εντελώς απόκοσμο.

ΠΟΣΟ ΤΟΞΙΚΗ ΕΙΝΑΙ;

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τη Νότια Ελλάδα.

Όπως σημείωσε, το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίος είναι βλαπτικό. Ωστόσο συνέστησε προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, καθώς, όπως είπε, καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω.
Ο Παναγιώτης Μπεχράκης πρότεινε να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξήγησε, τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες. Πρότεινε επίσης να μην διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι.

Ο καθηγητής ενημέρωσε, επίσης, για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση, διότι σε αυτή την περίπτωση εισπνέουμε μεγάλη ποσότητα από το νέφος.

Πάντως, επανέλαβε ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αυτό το νέφος δεν είναι βλαπτικό.

Δημοφιλέστερα

To Top