Στην καταγγελία μίσθωσης προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας για τα δημοτικά κτήρια “Βασιλικόν” (πεζόδρομος Αριστομένους και Πολυβίου) και κτήριο Αναγνωστόπουλου (Φαρών και Ασίνης). Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Γιώργου Φάβα, υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές μισθωμάτων και για τα δύο κτήρια, που τα διαχειρίζεται η ίδια εταιρεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση του Τμήματος Προσόδων και Περιουσίας του Δήμου Καλαμάτας, και τα δύο είχαν μισθωθεί με ιδιωτικό συμφωνητικό στην ίδια εταιρεία, το “Βασιλικόν” από το 2017 και το κτήριο Αναγνωστόπουλου από τον Σεπτέμβριο του 2018. Μάλιστα, στο “Βασιλικόν” που λειτουργεί ως ιστορικό boutique ξενοδοχείο, 4 αστέρων, έγιναν ήδη από το 2018 από την μισθώτρια εταιρεία ριζικές και πολυδάπανες εργασίες εκ βάθρων, που μετέτρεψαν το κτήριο που μέχρι πρότινος στέγαζε γραφεία του Δήμου Καλαμάτας σε ξενοδοχείο, ενώ εξοπλίστηκε και με έπιπλα- αντίκες, επαναφέροντας τη φυσιογνωμία ως ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που λειτούργησαν τον προηγούμενο αιώνα στην πόλη της Καλαμάτας.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της υπηρεσίας του Δήμου, υπήρχαν μετά το 2022 συσσωρευμένες οφειλές μισθωμάτων που φτάνουν τα 43.552 ευρώ. Οφειλές που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας και της παρατεταμένης περιόδου του κορονοϊού που φαίνεται πώς “γονάτισαν” την μισθώτρια εταιρεία. Υπήρχε διακανονισμός παλαιότερων οφειλών ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει ήταν η τακτική καταβολή του τρέχοντος μισθώματος. Να σημειωθεί ότι το “Βασιλικόν”, διατηρητέο κτήριο 413 τμ έχει μισθωθεί για 25 έτη, για να λειτουργεί ως ξενοδοχείο με μηνιαίο μίσθωμα 1.200 ευρώ. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας βάσει των οφειλόμενων μισθωμάτων που δεν έχουν ακόμα καταβληθεί έστειλε επανειλημμένως έγγραφες οχλήσεις στην επιχείρηση, πριν φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για καταγγελία της μίσθωσης, με την παράταξη Τζαμουράνη να μιλά για ανικανότητα της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί τα ακίνητά της.
Την ίδια μοίρα έχει και το δεύτερο διατηρητέο ακίνητο, το κτήριο Αναγνωστόπουλου, όπου παλαιότερα στεγάζονταν τα γραφεία της Φάρις. Κτήριο, τριώροφο 313 τμ, που επίσης θα γινόταν ξενοδοχείο με 5 διαμερίσματα και παροχές υψηλών ξενοδοχειακών υπηρεσιών, σχέδια που φαίνεται πως “πάγωσαν“. Και στο συγκεκριμένο κτήριο είχαν ξεκινήσει κάποιες εργασίες διαμόρφωσής του προκειμένου μέσα σε ένα χρόνο να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο. Μάλιστα οι εργασίες ανακαίνισης είχαν εκτιμηθεί από την τεχνική υπηρεσία στις 225.000 ευρώ με χρονοδιάγραμμα 6-8 μηνών και 70.000 ευρώ ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, ωστόσο οι συγκυρίες δεν ευνόησαν τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας. Στο συγκεκριμένο ακίνητο το μηνιαίο μίσθωμα που είχε συμφωνηθεί ήταν 700 ευρώ το μήνα, και θα προηγούνταν και εδώ ριζικές εργασίες ανακατασκευής του, ώστε να μετατραπεί σε ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών του Δήμου, για το κτήριο Αναγνωστόπουλου οφείλονται από τον Αύγουστο του 2021 έως και σήμερα 29.454 ευρώ από μισθώματα. Συνολικά και για τα δύο ακίνητα οφείλονται μισθώματα 73.000 ευρώ. Δίνεται η δυνατότητα έως το τέλος του Αυγούστου αν αυτά καταβληθούν να μην προχωρήσει ο Δήμος στην καταγγελία, ωστόσο όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, αν αυτό δεν γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, ο Δήμος Καλαμάτας θα προσφύγει στα δικαστήρια.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος προανήγγειλε ένα master plan που θα ετοιμάσει ο Δήμος για την αξιοποίηση των ακινήτων του, όπου θα περιγράφεται αναλυτικά η πρόταση αξιοποίησης των ακινήτων του Δήμου Καλαμάτας, που θα φέρουν έσοδα στο Δήμο. Ο Γιώργος Φάβας απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με την αξιοποίηση του “Αχίλλειον” αλλά και του κληροδοτήματος Παναγιώταρου.