ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις κάλπες 26 Νοεμβρίου οι Δικηγόροι-“Κόφτη” βάζει ο νόμος στις θητείες των προέδρων

Δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι πρόεδροι όσοι έχουν συμπληρώσει 2 συνεχόμενες θητείες- Τι δηλώνει ο Κώστας Μαργέλης

ΤΑ ΝΕΑ Δ.Σ. ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΑΠΟ 1-1-2018 ΚΑΙ ΓΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ

Σε δύο μήνες από σήμερα θα προσέλθουν στις κάλπες οι δικηγόροι προκειμένου να εκλέξουν τα νέα τους προεδρεία.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων Προέδρων και Διοικητικών Συμβουλίων των 63 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα από 1-1-2018 και για την προσεχή τετραετία (άρθρο 106 Κώδικα Δικηγόρων).

Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας (άρθρο 117 παρ.1 και 2), αυτή θα διεξαχθεί την 3-12-2017.

Για τη διαδικασία των αρχαιρεσιών εφαρμόζονται τα άρθρα 103-126 και 165 Ν.4194/2013 (Κώδικας περί Δικηγόρων).
Αυτό που πλέον αλλάζει είναι η διάρκεια της θητείας των νέων προεδρείων, που πλέον αυξάνεται κατά ένα έτος-καθώς ήταν τριετής μέχρι σήμερα και πλέον γίνεται τετραετής.
Ταυτόχρονα περιορίζεται η δυνατότητα επανεκλογής προεδρείων, στα οποία οι πρόεδροι έχουν ήδη 2 θητείες και οι σύμβουλοι 3 συνεχόμενες.

Στο πλαίσιο της παραπάνω διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 103, την 30-9-2017 οριστικοποιείται και «κλείνει» ο κατάλογος όσων θα έχουν εκλογικό δικαίωμα για τις αρχαιρεσίες της 26-11-2017 και 3-12-2017. Εκλογείς έχουν δικαίωμα προβολής αντιρρήσεων για το περιεχόμενο του καταλόγου εντός πέντε ημερών από της τελευταίας ημερομηνίας αναρτήσεώς του.
Παράλληλα ορίζεται η Εφορευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει τις εκλογές, το τέλος της συμμετοχής των υποψηφίων, όπως και το ενιαίο ή μη ψηφοδέλτιο των υποψηφίων προέδρων.
Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, εφ’ όσον δεν θα είναι υποψήφιος, είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου.

ΜΕΧΡΙ 31-10-2017 Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Να σημειωθεί ότι όσοι ενδιαφέρονται για υποψήφιοι είτε για τη θέση μέλους του Συμβουλίου είτε για τη θέση του προέδρου πρέπει να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους έως τις 31-10-2017 σύμφωνα με το (άρθρο 109 παρ. β’ και 111).

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ 2 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΘΗΤΕΙΕΣ

Ωστόσο, όπως σημειώνεται σύμφωνα με το άρθρο 97 παρ.5 και 165 Ν.4194/13, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές αυτές πρόεδροι που ήδη έχουν συμπληρώσει δύο συνεχόμενες θητείες και σύμβουλοι που έχουν ήδη συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες θητείες.

Την 1-11-2017 με απόφαση του Προέδρου θα α ν α κ η ρ υ χ θ ο ύ ν οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι για τις προσεχείς εκλογές.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ-ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αντιδράσεις ήδη έχει προκαλέσει στους δικηγόρους η επίμαχη διάταξη που περιορίζει το δικαίωμά τους να θέσουν ξανά υποψηφιότητα για πρόεδροι, όταν έχουν συμπληρώσει ήδη 2 συνεχόμενες θητείες. Έτσι λοιπόν, εντός των επομένων δεκαπέντε (15) ημερών θα συνέλθει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με ένα εκ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης: «Τροποποιήσεις Κώδικα Περί Δικηγόρων».

Όπως επισημαίνεται και σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας:
Μία από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις έχει ως εξής:
«Στη παρ. 5 άρθρο 97: Η παρ. 5 του άρθρου 97, συνιστά ανεπίτρεπτο περιορισμό στο δικαίωμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου να εκλέγεται περιοριστικά για μόνο δύο (2) συνεχόμενες θητείες, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τρείς (3) και θα πρέπει να απαλειφθεί κάθε περιορισμός στη χρονική διάρκεια, άλλως να εφαρμοστεί η εκλογή τρίτης θητείας και για τον Πρόεδρο.
Η έναρξη δε του συνολικού χρόνου των θητειών θα αρχίζει από την ισχύ του νέου Κώδικα Δικηγόρων, (27/9/2013), χωρίς να συνυπολογίζεται προγενέστερος χρόνος στη θητεία του Προέδρου.

Άλλωστε σύμφωνα με την παρ. 4 του ιδίου άρθρου η δυο (2) συνεχόμενες θητείες για τον Πρόεδρο είναι συνολικά οκτώ (8) έτη, ενώ με τον προηγούμενο κώδικα η διάρκεια κάθε θητείας ήταν τριετής και συνεπώς ο χρόνος διάρκειας των δύο (2) θητειών περιορίζεται σε σχέση με τη νέα διάρκεια της θητείας τους»

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ

Σε επικοινωνία του MessiniaLIVE με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστα Μαργέλη, ο οποίος έχει ήδη συμπληρώσει 3 θητείες ως πρόεδρος των Δικηγόρων Καλαμάτας και πλέον σύμφωνα με τον νόμο αποκλείεται απο το να είναι ξανά υποψήφιος, μας δήλωσε πως στις 2 Οκτωβρίου θα αποφασίσει επί του θέματος η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, που θεωρεί αυτή την διάταξη ως ανεπίτρεπτο περιορισμό στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι των δικηγόρων και θα ζητήσουν την τροποποίηση της επίμαχης διάταξης.
Ο ίδιος δεν θέλησε να προβεί σε κάποια περαιτέρω δήλωση επί του θέματος πριν αποφανθεί επ’αυτού η Ολομέλεια.

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ;

Ωστόσο, όποια και αν είναι η εξέλιξη του θέματος, το βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης δεν θα μείνει ανενεργός!
Έχει άλλωστε ήδη από τον Ιούνιο σε συνέντευξη Τύπου αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ενασχόλησής του με τα κοινά, και συγκεκριμένα με τον Δήμο Καλαμάτας.
Μάλιστα ήδη από το 2013 είχε δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Καλαμάτας, χωρίς καμία κομματική στήριξη, ωστόσο τότε δεν ήταν ευνοϊκή η συγκυρία για να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Τώρα, 4 χρόνια μετά με τα νέα δεδομένα τίποτα δεν αποκλείεται…
Μ.Π.

Στις κάλπες 26 Νοεμβρίου οι Δικηγόροι-“Κόφτη” βάζει ο νόμος στις θητείες των προέδρων
To Top