ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Λάρισα το βραβείο της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν»

Η Λάρισα είναι η πρώτη Ελληνική πόλη, που μετείχε στο Διεθνές Δίκτυο των «Πόλεων που Μαθαίνουν» και η μοναδική στην οποία έχει απονεμηθεί το σχετικό βραβείο.

H πόλη της Λάρισας, περιλαμβάνεται στις 16 πόλεις απ΄ όλον τον κόσμο που βραβεύθηκαν απο την UNESCO, στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για τις “Πόλεις που Μαθαίνουν”

Χθες το μεσημέρι, στο Κορκ της Ιρλανδίας, όπου πραγματοποιείται η Συνδιάσκεψη, βραβεύτηκαν οι 16 πόλεις, για τις δράσεις που ανέπτυξε το διάστημα 2015 – 2017 στο πλαίσιο του προγράμματος “Η Πόλη που Μαθαίνει”.

Το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Η απονομή του βραβείου απο την UNESCO, αποτελεί μεγάλη και ύψιστη τιμή για την πόλη μας.

Αναμφίβολα, η σημαντική αυτή διεθνής διάκριση αποτελεί τιμή για τη πόλη της Λάρισας και συνιστά επιβράβευση και αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουν, εδώ και δυο περίπου χρόνια, ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων για την οργάνωση δράσεων και τη δημιουργία ενός συγκροτημένου δικτύου με βάση της αρχές της δια βίου μάθησης.

Σημειώνεται ότι η Λάρισα προτάθηκε για βράβευση από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή έγινε από διεθνή επιτροπή 12 εμπειρογνωμόνων, που αξιολόγησε το φάκελο της πόλης τις δράσεις και τη φιλοσοφία τους.

Η συμμετοχή της πόλης της Λάρισας, σε τέτοιου επιπέδου διεθνή φόρα, πέρα από την καταξίωση και τη διεθνή αναγνώριση, θα συμβάλει στην προβολή της ενώ είναι δεδομένη άντληση καλών πρακτικών από άλλες πόλεις, που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια που καταβάλλεται στην Λάρισα στο πλαίσιο της «Πόλης που Μαθαίνει»

Η βράβευση της Λάρισας αποτελεί δέσμευση και ευθύνη για τη συνέχεια, σε μια πορεία ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών σε μια συναρπαστική διαδικασία μάθησης, προσωπικής και κοινωνικής εξέλιξης.

Σκοπός του Δικτύου είναι να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει κοινότητες σε όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν πρακτικές Δια Βίου Μάθησης, προωθώντας συνέργειες και αναδεικνύοντας συνδέσμους μεταξύ των μελών του. Τα μέλη του Δικτύου αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Παράλληλα, στο πλαίσιο ενός συμμετοχικού σχεδιασμού, δίνουν φωνή σε φορείς της πόλης να αλληλεπιδράσουν και τελικά να συλλάβουν και να υλοποιήσουν πρωτότυπες ιδέες που παρεμβαίνουν δυναμικά στον κοινωνικό ιστό.

Η Δια Βίου Μάθηση είναι η αναπτυξιακή διαδικασία που θα μας οδηγήσει σε μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλή, ανθεκτική που έχει ως όραμα την κοινωνική συνοχή, την οικονομική και πολιτιστική ευημερία και μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι πόλεις που βραβεύτηκαν

Αναλυτικά τα βραβεία «Πόλη που Μαθαίνει» για το 2017, απονέμονται στις εξής πόλεις:

Μπρίστολ (Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία), Καμάρα ντε Λόμπος (Πορτογαλία), Κόνταγκεμ (Βραζιλία), Γκελζενκίρχεν (Γερμανία), Γκίζα (Αίγυπτος), Χόντζου (Κίνα), Λάρισα (Ελλάδα), Λίμερικ (Ιρλανδία), Μάγιο Μπαλέο (Καμερούν), Τσερεκορέ (Γουινέα), Οκαγιάμα (Ιαπωνία), Πεκς (Ουγγαρία), Σουραμπάγια (Ινδονησία), Σουόνον (Νότια Κορέα), Τύνιδα (Τυνησία) και Βίλλα Μαρία (Αργεντινή).

Στην Λάρισα το βραβείο της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν»
To Top