Green life

Στην Κοζάνη ο Νίκας στα εγκαίνια της 1ης Ολοκληρωμένης Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα

ΚΟΣΤΙΣΕ 49.000.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ 120.000 ΤΟΝΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΣ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017, τα εγκαίνια της Μονάδας Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κοζάνη. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Μονάδας.

Πρόκειται για την πρώτη στην Ελλάδα Ολοκληρωμένη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων και εγκαινιάστηκε απο τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Το έργο περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως, Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, 10 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καθώς και Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης.

Η άδεια κατασκευής και λειτουργίας για 25 έτη εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2015 από το Υπουργείο Οικονομίας, η σχετική σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2015 και το έργο ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Η συνολική κατασκευαστική δαπάνη της επένδυσης ήταν 49.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 17.000.000 ευρώ συνεισέφερε ο ιδιώτης, 6.000.000 ευρώ προήλθαν από δάνειο που χορήγησε η Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα 26.000.000 ευρώ προέκυψαν από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (13.000.000 ευρώ από την πρωτοβουλία JESSICA και 13.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

Πρόκειται για το πρώτο έργο πανευρωπαϊκά στον τομέα του περιβάλλοντος με αυτή την καινοτόμα χρηματοδοτική δομή.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Σταθάκης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δήμων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

"Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για τη μέθοδο ή το χρηματοδοτικό εργαλείο που υιοθετούμε αλλά το επιλέγουμε ανά περίπτωση, με μόνη προϋπόθεση τη διασφάλιση ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των φορέων της τοπικής κοινωνίας" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το έργο έτυχε της αποδοχής όλων των δήμων που συναπαρτίζουν τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας).

Ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή του δημάρχου Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, γνωστού για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και ευαισθησίες του.
Συνεχάρη, τέλος, την εταιρεία που ολοκλήρωσε το έργο εντός των προσυμφωνημένων πλαισίων, αξιοποιώντας την πλούσια τεχνογνωσία της.

«Σε έναν τομέα που έχουμε καθυστερήσει δραματικά, η υλοποίηση των έργων έχει να κάνει με το ποιος έχει τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσει πραγματικά» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η συνεργασία των Δήμων, η απόφασή τους να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και ενότητα, επέλεξαν τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί το έργο».

Επίσης, αναφέρθηκε στη συμβολή «της εξαιρετικά αξιόπιστης εταιρείας, η οποία ανέλαβε το ρίσκο και διαθέτει την τεχνολογία και τους όρους, σύμφωνα με τους οποίους έγινε όλη η διαδικασία του ΣΔΙΤ, που παρακολουθήσαμε στενά στο υπουργείο Οικονομίας, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στους όρους της σύμβασης».

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε, ότι το συγκεκριμένο έργο «ήταν διαδημοτικό, με σημαντική υποστήριξη, πολύ ώριμο από άποψη σύμβασης, προετοιμασίας από το ΥΠΟΙΚ, είχε περάσει όλες τις διαδικασίες ελέγχων, χρηματοδοτικά πολύ ώριμο και ο τρόπος αποπληρωμής του διαμόρφωνε ένα πλαίσιο δίκαιης συμβολής των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας».

«Το έργο είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα αλλάζει και μπορούν τα πράγματα στη χώρα μας να γίνουν σωστά» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος.
Όπως είπε: «Το έργο που εγκαινιάστηκε αποτελεί την καρδιά της διαχείρισης αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία και μπορεί να επιτελέσει υψηλούς βαθμούς ανάκτησης, αλλά και να ικανοποιήσει τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες».

Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε, ότι «η χώρα βρίσκεται στην επιτακτική ανάγκη να τροποποιήσει το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και να απεξαρτηθεί από το μοντέλο υγειονομικής ταφής, με έμφαση στην ανακύκλωση, ενώ έκανε γνωστό ότι ο νέος νόμος για την ανακύκλωση κατατέθηκε την Τετάρτη στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Όπως έκανε γνωστό, όσον αφορά τα απόβλητα, σήμερα στη χώρα, το 81% διατίθεται στην ταφή, χάνοντας τους αντίστοιχους πόρους από την οικονομία, ενώ μόλις το 16% διατίθεται για ανακύκλωση και 3% για κομποστοποίηση, ενώ οι στόχοι είναι στο 50% ανάκτησης ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

«Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ξεφεύγουμε από τον μεσαίωνα των χωματερών, ο οποίος κυριαρχούσε στην περιοχή μέχρι το 2007 και μπαίνουμε στη βιομηχανική επανάσταση και τον αυτοματισμό, που όμως πρέπει να συμπληρωθεί με τα στοιχεία του 21ου αιώνα»

Όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, «αξιοποιούμε όλες τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις με τη συγκεκριμένη μονάδα και ταυτόχρονα ανοίγουμε τον δρόμο στην κυκλική οικονομία».

«Η συγκεκριμένη Mονάδα έχει την τεχνολογική επάρκεια να προσαρμοστεί στην ανάκτηση υλικών και από τα ρεύματα της ανακύκλωσης και των βιο- αποδομήσιμων αποβλήτων, που είναι υποχρέωση της χώρας», ανέφερε.

Να επισημανθεί ότι η κατασκευή και η λειτουργία του εργοστασίου γίνεται από την εταιρεία ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε.και η συγκεκριμένη μονάδα θα εξυπηρετεί τη Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο.

Το εργοστάσιο υποστηρίζεται από 10 σταθμούς μεταφόρτωσης, μπορεί να διαχειριστεί 120 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων ανά ημέρα και οι εργαζόμενοι σε αυτό είναι 65.

Το κόστος διαχείρισης υπολογίζεται μεσοσταθμικά σε 90ευρώ τον τόνο, από τα οποία το κράτος καταβάλλει περίπου το 50% μεσοσταθμικά για 25 χρόνια.

"Το έργο προχώρησε χάρη στην ενότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Δυτική Μακεδονία, η οποία εκπροσωπείται από την Α.Ε. ΔΙΑΔΥΜΑ, που είναι το αντίστοιχο του ΦΟΔΣΑ", επισημαίνεται με νόημα στην ανακοίνωσή του Δήμου Καλαμάτας.Και ο νοών...νοείτω. Καθώς πρόκειται για το πρώτο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα στην επεξεργασία απορριμμάτων.

Στην Κοζάνη ο Νίκας στα εγκαίνια της 1ης Ολοκληρωμένης Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα

Δημοφιλέστερα

To Top