Βιβλίο

Στην Καλαμάτα η Λένα Διβάνη για το βιβλίο της “Ονειρεύτηκα τη Διδώ”

O Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 19:00 σε μια συνάντηση με τη ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ με αφορμή το νέο της βιβλίο ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ ΤΗ ΔΙΔΩ. Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει η Έφη Πράτη, γεν. γραμματέας του ΣΦΜ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας, Υπαπαντής 25.

Επίσκεψη στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 11:00 η Λένα Διβάνη θα επισκεφθεί τα Εκπαιδευτήρια ΜΠΟΥΓΑ στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας που εκπονείται στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο των εκπαιδευτηρίων με θέμα τη μικρασιατική καταστροφή. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους μαθητές και τις μαθήτριες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν εργασίες και θα πραγματοποιήσουν δράσεις εμπνευσμένες από το βιβλίο ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ ΤΗ ΔΙΔΩ.

Υπεύθυνοι προγράμματος

Φιλόλογοι: Γιαννακοπούλου Σταυρούλα, Λόντου Παναγιώτα, Ξυδιά Μαρία, Πράτη Έφη Μουσικός: Κορμά Κωνσταντίνα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Εγώ σ’ όλη μου τη ζωή πήγαινα ασορτί με την Ελλάδα. Δράμα αυτή; Δράμα κι εγώ. Αδύνατον να ξεσπάσει καταιγίδα στη χώρα και να μη βρεθώ στο κέντρο της εγώ». Διδώ Σωτηρίου

Μέσα στον ζόφο των αλλεπάλληλων κρίσεων ένιωσα ξαφνικά την έντονη ανάγκη να ανασάνω λίγο φρέσκο αέρα, να αισιοδοξήσω. Αποφάσισα λοιπόν ότι είχε έρθει η ώρα να ξαναζωντανέψω το ίνδαλμά μου, τη Διδώ Σωτηρίου. Είναι άδικο να τη λησμονούν σιγά σιγά οι παλιότεροι και να την αγνοούν τελείως οι νεότεροι. Δεν υπήρχε άλλη σαν κι αυτή τη γυναίκα-πολεμίστρια του καλού που διέσχισε ολόκληρο τον 20ό αιώνα, βρέθηκε στο επίκεντρο κάθε ελληνικής τραγωδίας (από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη χούντα) και κατάφερε να δρασκελίσει όλα τα ερείπια φορώντας το αιώνιο χαμόγελό της, κόκκινο μπερέ, κολιέ και άρωμα. Άρχισα αμέσως την έρευνα (με αφορμή την οποία εν τέλει εμπνεύστηκα το βιβλίο Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας) και ευτυχώς, γιατί χάθηκαν εν τω μεταξύ η Άλκη Ζέη κι ο Νίκος Μπελογιάννης, οι μοναδικοί επιζώντες που την ήξεραν από την καλή και την ανάποδη.
Ελπίζω ότι έγραψα μια εντελώς υβριδική βιογραφία με τον χαρακτηριστικό τίτλο Ονειρεύτηκα τη Διδώ. Γιατί πράγματι την ονειρεύτηκα ολοζώντανη, ακαταπόνητη και γελαστή, όπως ήταν πάντα, να μου διηγείται με το νι και με το σίγμα τη ζωή της που ήταν αγρίως απίθανη! Λένα Διβάνη

Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα

Η Λένα Διβάνη ήταν καθηγήτρια της Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών από το 1981 έως το 2022 που παραιτήθηκε. Έχει δημοσιεύσει πέντε ιστορικές μελέτες και πολλά άρθρα για τη σύγχρονη Ελλάδα και τη σχέση της με τις Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και τους Βαλκάνιους γείτονές της, για τις μειονότητες και τον εθνικισμό στη ΝΑ Ευρώπη. Παράλληλα έχει δημοσιεύσει ως λογοτέχνης δώδεκα μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν διασκευαστεί για την τηλεόραση, έναν συγκεντρωτικό τόμο με τα θεατρικά της έργα και τέσσερα παιδικά βιβλία. Έχει γράψει επίσης το σενάριο της σειράς ντοκιμαντέρ «Τα σύνορα της Ελλάδας», την οποία και παρουσίασε στο Cosmote History. Το βιβλίο της Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας (Εκδόσεις Πατάκη, 2019) διασκευάστηκε από την ίδια σε σειρά εννέα επεισοδίων που προβλήθηκαν επίσης από το Cosmote History το 2020. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Το πικρό ποτήρι: Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα (2020) και Ονειρεύτηκα τη Διδώ (2022). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου. Στις ελεύθερες ώρες της γυρίζει τον κόσμο με τα πόδια.

Στην Καλαμάτα η Λένα Διβάνη για το βιβλίο της “Ονειρεύτηκα τη Διδώ”

Δημοφιλέστερα

To Top