250 KOΡΥΦΑΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Στην Καλαμάτα βρίσκονται, από σήμερα Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 και μέχρι την Πέμπτη 28 του μήνα, περίπου 250 κορυφαίοι επιστήμονες από όλα τα μήκη και πλάτη της Υφηλίου, που μετέχουν στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο IEEE SPAWC 2018 (International Workshop on Signal Processing Advances in Wireless Communications – www.spawc2018.org).
Πρόκειται για το σημαντικότερο, ίσως, διεθνές συνέδριο που εστιάζεται στις τεχνολογίες επεξεργασίας σημάτων για τις ασύρματες επικοινωνίες και θα δώσει έμφαση σε ζητήματα, τα οποία αφορούν στα δίκτυα 5G και μένει να επιλυθούν.
Τα δίκτυα αυτά υπόσχονται δεκαπλάσια αύξηση της ταχύτητας διακίνησης της πληροφορίας, μικρότερες καθυστερήσεις, διακίνηση εικονικής πραγματικότητας και πολλά ακόμη. Μάλιστα, σε συνέδρια σαν αυτό που γίνεται στην Καλαμάτα, αναπτύσσονται και ζητήματα σχετικά με τεχνολογικές εφαρμογές που θα δούμε στην πράξη σε 3 ή 5 ή 10 χρόνια από σήμερα, δηλαδή σε δίκτυα π.χ. 6ης γενιάς…
Τα ανωτέρω ανέφεραν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο σήμερα, οι συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, Αθηνά Πετροπούλου, Διακεκριμένη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Rutgers στο New Jersey των ΗΠΑ και ο Κωνσταντίνος Παπαδιάς, Επιστημονικός Διευθυντής του Athens Information Technology και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Aalborg Δανίας, εκφράζοντας ευχαριστίες προς το Δήμαρχο για την έμπρακτη υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, όσον αφορά στη διοργάνωση του Συνεδρίου.
«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ»
Ο Δήμαρχος χαιρέτισε τη διενέργεια του Συνεδρίου στην Καλαμάτα, επισημαίνοντας τα εξής: «Υπάρχει ελπίδα για τον τόπο μας! Αυτό το αποδεικνύει η παρουσία εδώ της κυρίας Πετρόπουλου και του κυρίου Παπαδιά. Είναι οι Έλληνες, οι οποίοι εργάζονται, δημιουργούν, διακρίνονται, πρωτεύουν στο εξωτερικό και σκέφτονται πάντοτε την πατρίδα. Επιστρέφουν, συνεισφέρουν, δείχνουν τον δρόμο. Νομίζω, σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό προσπαθούν να προσδιορίσουν και την πορεία μας. Αυτό είναι η μεγάλη μας ελπίδα: τα χιλιάδες παιδιά μας, τα οποία ζουν, δημιουργούν και διακρίνονται στο εξωτερικό.
Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την κυρία Πετρόπουλου, μία επιστήμονα, η οποία διαπρέπει στο εξωτερικό, τιμά την Καλαμάτα, τιμά την Ελλάδα. Πριν από ένα χρόνο περίπου είχαμε μία συνάντηση εδώ, για ένα συνέδριο το οποίο συνδιοργανώνεται με τον κύριο Παπαδιά και θα γίνει στην πόλη της Καλαμάτας, ένα συνέδριο το οποίο θα βοηθήσει να ακουστεί η πόλη μας στα πέρατα του κόσμου και ιδιαίτερα στους κύκλους των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους την ψηφιακή μας εποχή και τις προοπτικές της».
«ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ»
Ο Π. Νίκας προσέθεσε τα εξής: «Εμείς κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ως Δήμος. Φέτος, πριν λίγες μέρες, ο Δήμος Καλαμάτας έλαβε το 1ο πανελλήνιο βραβείο για τις επιδόσεις που έχει στον ψηφιακό τομέα. Είμαστε μία πόλη, η οποία έχει ήδη πιάσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 σε ψηφιακό επίπεδο. Γίνονται πολλά πράγματα και από το Δήμο και είναι πολύ μεγάλη η συνεισφορά της Wind (δίκτυο οπτικών ινών), την οποία γνωρίζετε. Ευχαριστώ δε από τη θέση αυτή και δημόσια τους ηλεκτρονικούς μηχανικούς, τους εξειδικευμένους σε θέματα πληροφορικής υπαλλήλους, οι οποίοι βοηθούν ώστε η πόλη μας να είναι στη νέα εποχή».
Ο Δήμαρχος εξέφρασε εκ νέου ευχαριστίες προς την κυρία Πετρόπουλου και τον κύριο Παπαδιά για τη διοργάνωση του συνεδρίου στην Καλαμάτα και για το γεγονός ότι θα έρθουν εδώ οι αριστείς της επιστήμης και της τεχνολογίας στο συγκεκριμένο τομέα, οι οποίοι θα διαφημίσουν την πόλη και θα εισάγουν το κοινό στο πνεύμα της νέας εποχής. Τόνισε, επίσης, ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες», που κατά χιλιάδες έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.
ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5G
Σημειώνεται ότι η Καλαμάτα είναι μία από τις τρεις πόλεις πανελλαδικά, όπου πιλοτικά θα εφαρμοσθεί η τεχνολογία 5G και μέσα στον επόμενο μήνα θα υπογραφεί σχετική σύμβαση με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπως ανέφερε ο Νίκος Μπασακίδης, Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος για θέματα τεχνολογίας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου και συγκεκριμένα την Τετάρτη 27 Ιουνίου, θα μιλήσει ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσιος Τάσιος, με θέμα: «Τεχνολογία στην αρχαία Ελλάδα». Η ομιλία, ανοιχτή για το ευρύ κοινό, θα αρχίσει στις 20.00 και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Elite.