ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Καλαμάτα αύριο ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα εγκαίνια του νέου υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου

"Τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο θα επισκεφτεί αύριο, Πέμπτη 27 Μαΐου 2021 και ώρα 11.00, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τα ειδικά ψηφιακά έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος.

Τον Υφυπουργό, θα συνοδεύει ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση στο γραφείο Δημάρχου, στις 12.00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου Υποκαταστήματος Καλαμάτας του Κτηματολογικού Γραφείου Πελοποννήσου", καταλήγει η ενημέρωση από τον Δήμο Καλαμάτας.

Το υποκατάστημα Καλαμάτας του Κτηματολογικού Γραφείου Πελοποννήσου, στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Υποθηκοφυλακείου Καλαμάτας, επί των οδών Αριστοδήμου και Πανταζοπούλου.

 

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο,

Εντός του 2021 , τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα έχουν μετεξελιχθεί σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματά αυτών.

Μέχρι στιγμής λειτουργούν 6 Κτηματολογικά Γραφεία (Δυτικής Μακεδονίας, Πειραιώς και Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κυκλάδων και – από σήμερα - Δυτικής Ελλάδας) και 18 υποκαταστήματα (Λευκάδας, Πρέβεζας, Πολυγύρου, Καλαμαριάς, Περιστερίου, Καρδίτσας, Κορίνθου, Εορδαίας, Ναυπλίου, Χίου, Πάτμου, Χαλανδρίου, Βέροιας, Σπάρτης, Έδεσσας, Νέας Ιωνίας, Σερρών και Αιγιαλείας Αιγίου).

Στα νέα Κτηματολογικά Γραφεία, παρέχονται στους πολίτες και τους επαγγελματίες, όλες οι υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων (καταχώριση πράξεων, τήρηση βιβλίων ενεχύρου, τήρηση των σχετικών αρχείων κλπ) σύμφωνα με ενιαίους κανόνες και πρότυπα και με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την ασφάλεια των συναλλαγών, σε  καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.

 

Οι ψηφιακές υπηρεσίες του κάθε νέου Κτηματολογικού Γραφείου ή υποκαταστήματός του που τίθενται σε λειτουργία είναι:

1) Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων

2) Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και  διακινούν για καταχώριση

3) Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους

4) Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα

5) Αυτόματος προδικαστικός έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων

6) Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο

7) Αυτόματος υπολογισμός τελών που διασφαλίζει το διαρκή έλεγχό τους

8) Ηλεκτρονικές συναλλαγές μόνο με e-banking (και μελλοντικά μέσω POS) ή μέσω τραπεζών, καθώς δεν  γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών

Όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα έντυπα αιτήσεων βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr και στο ktimatologio.gr.

Στην Καλαμάτα αύριο ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα εγκαίνια του νέου υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου
To Top