ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή σήμερα η δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis

Τεράστια έκταση λαμβάνει το σκάνδαλο Novartis καθώς στη Βουλή διαβιβάζεται μέσω του Αρείου Πάγου μέρος της δικογραφίας στην οποία εμπλέκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Στην «καυτή» δικογραφία εμπλέκονται ονόματα και πρώην υπουργών.

Οι εισαγγελείς που «έτρεξαν» την έρευνα για το Novartis Gate εντόπισαν πιθανή διάπραξη των αδικημάτων της δωροδοκίας και της απιστίας από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ακόμη έναν πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο καθώς και από οκτώ πρώην υπουργoύς Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης της περιόδου 2006 με αρχές του 2015.

Παπαγγελόπουλος: “Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους”

Για ένα τεράστιο σκάνδαλο που ξεπερνάει κι αυτό της Siemens, έκαναν λόγο ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αντίστοιχα, αναφερόμενοι στην υπόθεση Novartis. “Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους”, δήλωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχαν στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και προέτρεψε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται.

ΚΟΝΤΟΝΗΣ: “Η ΝΔ πρέπει να προβληματίζεται που το μισό υπουργικό συμβούλιο του κ.Σαμαρά εμφανίζεται να έχει ενός τύπου εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση”

Ο Σταύρος Κοντονής συμπλήρωσε επίσης ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο διότι, σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις. Γι αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ».

Σε δηλώσεις του στον Real FM, είπε: “Η ΝΔ έχει ξεπεράσει κάθε όριο γελοιοποίησης και δυστυχώς σε αυτόν τον κατήφορο πάμπολλες φορές έχει εμπλέξει τη δικαιοσύνη. Τώρα αντί να προβληματίζεται που εδώ το μισό υπουργικό συμβούλιο του κ. Σαμαρά εμφανίζεται να έχει ενός τύπου εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση, αναλώνεται σε άλλες συζητήσεις, οι οποίες δεν έχουν κανένα έρεισμα στον νόμο. Και σε τελευταία ανάλυση αν ο νομοθέτης ήθελε τη μη γνώση ορισμένων στοιχείων, γιατί από τη στιγμή που παίρνεις μια δικογραφία πρέπει να δεις τι είναι αυτή η δικογραφία, δεν θα επέβαλε μέσω της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης η δικογραφία να φτάσει στη Βουλή, θα έλεγε απευθείας” τόνισε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Για σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων σχετικά με την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

“Γίνεται σοβαρή προσπάθεια θεσμικής διερεύνησης στον τομέα της Υγείας, για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά στον τομέα της υγείας” τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός για να επισημάνει ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI.
Δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη, ανέφερε ο υπουργός.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ FBI- 4.000 OI ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις αρχές των ΗΠΑ κατέφυγαν δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρίας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας – Εταιρικής Ευθύνης, οι οποίοι φέρονται να κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις ΗΠΑ, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην χώρας μας κλιμάκιο από στελέχη του FBI και των Εισαγγελικών αρχών προκειμένου να έχουν συγκεκριμένη συνεργασία.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις σχετικά με την κατά πληροφορίες εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της Novartis προχώρησαν τα πολιτικά πρόσωπα, που εμπλέκονται στη δικογραφία.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία “ακουμπά” η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος και οι πρώην υπουργοί: Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζελος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς και Ανδρέας Λοβέρδος.

Σαμαράς: Νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου

«Νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου», χαρακτηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς την εμπλοκή του ονόματός του στη δικογραφία που διαβιβάζεται στη βουλή για την υπόθεση Novartis, τονίζοντας ότι στηρίζεται σε «κατασκευασμένες μαρτυρίες ανώνυμων». Ο πρώην πρώθυπουργός σημειώνει ότι «δεν με αγγίζουν» και προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη από τη μεριά του λέγοντας ότι «οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».
Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά στο ΑΠΕ:
«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!

Πικραμμένος: “Ουδεμία σχέση έχω”

Μετά την αναφορά του ονόματός του μεταξύ εκείνων που φέρονται να περιλαμβάνονται στη δικογραφία ο κ.Παναγιώτης Πικραμμένος που είχε διατελέσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός δήλωσε: “Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου- Ιουνίου 2012”.
Το βράδυ της Δευτέρας, και σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έγινε γνωστό ότι το όνομά του περιελήφθη στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή, χωρίς ειδικότερα στοιχεία για αυτόν, απλά στη λογική της “αμελητί” διαβίβασης.

Γ. Στουρνάρας: Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της”.

Αβραμόπουλος: Η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα μου το διάστημα της υπουργίας μου

H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis, τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.
«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο ο κ. Αβραμόπουλος. Σημείωσε, δε, ότι «την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι « η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Βενιζέλος: Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού.

Λοβέρδος: ‘Αθλιότητες – γελοιότητες της συμμορίας’

Η ανάρτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης-ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου​, για τη δικογραφία της Novartis στο twitter: «Μόλις προσγειώθηκα στην Αμερική και πληροφορήθηκα τις αθλιότητες-γελοιότητες της συμμορίας. H ηθική εξαχρείωση και ο πολιτικός αμοραλισμός της παρούσας κυβέρνησης έσπασαν όλα τα ρεκόρ, που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει. Αυτήν τη φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμη και τα όρια της γελοιότητας.
Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια».

Λυκουρέντζος: Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία

Αιφνιδιασμένος και έκπληκτος για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση δηλώνει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισημαίνοντας πως ουδεμία σχέση είχε με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία. Σε δήλωσή του ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει πως διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013 επισημαίνοντας πως όπως είναι γνωστό και προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105,9η Ιουλίου 2012,Τεύχος Β´),δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής.
“Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου» τονίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στη δήλωσή του.

Με πληροφορίες από:NEWS247

Στη Βουλή σήμερα η δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis
To Top