Το δικό μου Σχολείο

Στη Σουηδία το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στο πλαίσιο του Erasmus+

Eπόμενο εκπαιδευτικό ταξίδι τον Μάιο στη Segura de Leon της Ισπανίας

Τι αναφέρει το Σχολείο

Μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη βίωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί και επιβεβαιώνει την αξία τέτοιων προγραμμάτων, όπως το Erasmus+ και επισφραγίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα λόγια της Διευθύντριας εκπαίδευσης του Σουηδικού σχολείου Staffanstorp που επισκεφθήκαμε, κυρία Asa Ekstrand, κατά την ομιλία της στους συμμετέχοντες: «Τα προγράμματα Erasmus μειώνουν τις αποστάσεις, ανοίγουν τα σύνορα και μας φέρνουν όλους πιο κοντά.»

Ένα ακόμα πρόγραμμα στο οποίο τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά έχει ήδη εγκριθεί να συμμετέχει και πιο συγκεκριμένα αυτή τη φορά το Λύκειο, φέρει τον τίτλο “Statistics in Real Life” – «Η Στατιστική στη ζωή μας» και υλοποιείται σε συνεργασία με σχολεία από Σουηδία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ισπανία. Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί στους μαθητές μια καθαρή εικόνα της πρακτικότητας και χρησιμότητας των μαθηματικών στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Η πρώτη κινητικότητα του παραπάνω προγράμματος Erasmus+ του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, για μαθητές και εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 9 Απριλίου 2022 στο Staffanstorp της Σουηδίας.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Σουηδών μαθητών του σχολείου Hagalidskolan του Staffanstorp και βίωσαν άμεσα την κουλτούρα τους όπως τη διατροφή τους, τις οικογενειακές συνήθειες, τη μετακίνηση ή τον τρόπο διασκέδασης τους.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί για μία εβδομάδα λειτούργησαν με βάση το Σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα και τους ρυθμούς του σχολείου του Staffanstorp. Συμμετείχαν σε διά ζώσης εργαστήρια με θέμα, την ανακύκλωση, τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι ανάμεικτες ομάδες των μαθητών από όλες τις χώρες που μετείχαν στο πρόγραμμα, τους έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουν πληροφορίες και να συζητήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας τους.

Το πρόγραμμα περιείχε επίσης ξενάγηση σε βιολογικό καθαρισμό του Staffanstorp καθώς και επίσκεψη και ξενάγηση σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια ανακύκλωσης στο Μάλμε της Σουηδίας. Ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Σκανδιναβίας επισκέφτηκαν στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές μας, όπως και το Κέντρο Φυσικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Λουντ και είχαν τη δυνατότητα μέσα από διαδραστικά εκθέματα να εμπλακούν σε διάφορα πειράματα με έμφαση στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Η εκδρομή στο Vikinga Tider ένα αρχαιολογικό υπαίθριο μουσείο, με επίκεντρο την εποχή των Βίκινγκ και τον πρώιμο Μεσαίωνα, άφησε στους μαθητές τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον χρόνο και να δουν μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες τον τρόπο ζωής των Βίκινγκ. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ανυπομονούν για τον επόμενο σταθμό του προγράμματος, σε λίγες ημέρες, 8 με 14 Μαΐου στην πόλη Segura de Leon της Ισπανίας για νέες εμπειρίες.

Στη Σουηδία το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στο πλαίσιο του Erasmus+
To Top