Το δικό μου Σχολείο

Στη Νέδουσα θα γιορτάσουν την Εθνική Επέτειο το Γυμνάσιο και Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

Το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά σάς προσκαλούν στη σχολική εορτή για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέδουσα, γενέτειρα του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταρά). Μαζί με την εθνική επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, γεγονός που καθιερώνει την εορτή του Ευαγγελισμού ως απαρχή της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Το ύψιστο ιδανικό της Εθνικής Ανεξαρτησίας θα τιμηθεί με άξονες αναφοράς το έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί» και τη μελοποίησή του από τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο εορτασμός θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 και ώρα 9.30 π.μ.
Επιλέξαμε να πραγματοποιηθεί η γιορτή μας στον συγκεκριμένο χώρο, γιατί θεωρούμε πως όλοι μας έχουμε ανάγκη τη βιωματική ιστορική γνώση και τη συνειδητοποίηση ότι οι ήρωες κάθε ιστορικής περιόδου είναι δίπλα μας, ότι ανασαίνουμε τον ίδιο αέρα με αυτούς και ότι πατάμε την ίδια γη που ανέθρεψε κι εκείνους.

Ο φόρος τιμής στον Νικηταρά συνάδει απόλυτα με το μνημειώδες έργο του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί». Το ποιητικό αυτό αριστούργημα του 20ού αιώνα χρησιμοποιήσαμε ως καλλιτεχνικό όχημα, για να ταξιδέψουμε νοερά στους σκληρούς αγώνες των Ελλήνων σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής τους διαδρομής, στον καημό τους για τα χρόνια της νιότης που έχασαν, στις χαρές της ζωής που δεν γεύτηκαν, στις αέναες αγωνίες τους, στη λαχτάρα τους για τη λευτεριά, στα αναπόφευκτα λάθη τους, στις ένδοξες στιγμές τους. Με αυτό τον τρόπο ίσως καταφέρουμε και εμείς να δοξολογήσουμε σε έναν ιερό ιστορικό χώρο της περιοχής μας αυτόν «τον κόσμο τον μικρό, το μέγα»!

Δημοφιλέστερα

To Top