Απόψεις

“Στη μάχη, η πολιτική τους μας αφήνει άοπλους” δηλώνει αγροτική γιατρός του ΚΥ Μεσσήνης

“Στη μάχη, η πολιτική τους μας αφήνει άοπλους!”

Η επιτακτική ανάγκη προστασίας της Υγείας του λαού μας μπροστά στη διασπορά του COVID-19, κάνει πιο απαραίτητη από ποτέ την ενίσχυση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του νομού Μεσσηνίας. Ώστε να αποσυμφορηθούν τα ΓΝ Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, να εξασφαλιστεί η περίθαλψη των χιλιάδων ασθενών με ήπια συμπτώματα που δε θα χρειαστούν νοσηλεία, αλλά και των χρoνίως πασχόντων που πρέπει να παρακολουθείται η υγεία τους.

Είμαστε σε πόλεμο”. “Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια”. Αυτά είναι μερικά από τα λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο διάγγελμά του. Είμαστε σε πόλεμο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αυτή τη μάχη οι υγειονομικοί τη δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με το λαό της περιοχής μας. Σε αυτή τη μάχη όμως, η πολιτική τους μας αφήνει άοπλους!

Εν μέσω πανδημίας στα Κέντρα Υγείας του νομού δεν έχει σταλεί ούτε ένα κουτί μάσκες, κανένα μέσο προστατευτικού εξοπλισμού για το προσωπικό.

“Χαρακτηριστικά στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης, δεν υπάρχει ούτε μία χειρουργική μάσκα, δεν έχουν σταλεί ούτε τα στοιχειώδη είδη υγιεινής του χώρου, όπως χλωρίνη. Για ποια ‘’βοήθεια’’ κάνει λόγο ,λοιπόν, ο πρωθυπουργός;”

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥΥ λένε ότι κανένα ύποπτο κρούσμα δεν πρέπει να εισέρχεται στα Κέντρα Υγείας, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο διασποράς, αφού δε διαθέτουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Την ίδια ώρα συστήνουνε στους ασθενείς με ‘’ήπια συμπτώματα’’ να μένουν στο σπίτι, να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το γιατρό τους. Αλήθεια, δεν γνωρίζουν ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που παρακολουθούνται τακτικά από κάποιον γιατρό που γνωρίζει το πλήρες ιστορικό τους; Είναι ευθύνη του ασθενή να αξιολογήσει τα συμπτώματά του; Στην τελική, σε ποιο σημείο πρέπει να φτάσει κανείς για να δικαιούται -σύμφωνα με αυτούς- να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, και αν δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην ΠΦΥ, τότε πού; Στην ουσία, μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε τους ασθενείς μας πίσω από τις κλειστές πόρτες των Κέντρων Υγείας ή τηλεφωνικά, να αξιολογούμε χωρίς να μπορούμε να τους εξετάσουμε τη βαρύτητα της κατάστασής τους, να παραπέμπουμε ασθενείς που θα μπορούσαμε να περιθάλψουμε στην ΠΦΥ στο ήδη φορτισμένο νοσοκομείο!

Η έλλειψη μέτρων προστασίας εκθέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους υπόλοιπους ασθενείς που προσέρχονται για άλλους λόγους στα Κέντρα Υγείας. Ο αυξανόμενος αριθμός υγειονομικών που μπαίνουν σε καραντίνα στο νομό μας, αποκαλύπτει την πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση σε αυτή την κατάσταση αποφάσισε να προσθέσει και τις μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στο ΓΝ Καλαμάτας, αποδυναμώνοντας και άλλο την ΠΦΥ.

“Πρώτο μας μέλημα παραμένει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας και τις ευπαθείς ομάδες. Και αυτή η ευθύνη βαραίνει όλους, ειδικά τους νεότερους”, είπε ο πρωθυπουργός.

Η ατομική ευθύνη αποτελεί βέβαια συστατικό στοιχείο στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, είναι ένα το κρατούμενο. Όσες φορές, όμως, και αν μιλήσουν για την ‘’ατομική ευθύνη’’ δεν μπορούν να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες που βαραίνουν τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Την πολιτική που εφάρμοζαν όλα αυτά τα χρόνια, που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα, που βάζει στο ζύγι του ‘’κόστους- οφέλους’’ τις ανάγκες του λαού, την πληρώνουμε ακριβά εδώ και χρόνια. Δυστυχώς, το τίμημα σε αυτές τις συνθήκες γίνεται ακόμα πιο ακριβό.

Αλήθεια, ποιος έχει την ευθύνη για το ότι η πανδημία βρήκε το ΓΝ Καλαμάτας αποσαθρωμένο, με ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες, με προσωπικό εξαντλημένο και ανεπαρκές να καλύψει τις εφημεριακές ανάγκες, με χρωστούμενα ρεπό, πολύμηνες λίστες αναμονής για χειρουργεία και τακτικά ιατρεία και πολλά άλλα; Ποιος έχει την ευθύνη για το ότι τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν χωρίς ακτινολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια, με ελλείψεις σε προσωπικό και βασικά υλικά; Ποιος έχει την ευθύνη για το ότι στα Περιφερειακά Ιατρεία πολλές φορές δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις κτιριακές υποδομές, ούτε λόγος δε γίνεται για ιατρικό εξοπλισμό;

Αυτές τις ώρες δεν έχουμε ανάγκη από μεγάλα λόγια και επαίνους, οι ασθενείς μας είναι αυτοί που θα μας κρίνουν. Θέλουμε έστω και τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να μας εξασφαλίσει τα απαραίτητα για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, χωρίς καμία επιπλέον καθυστέρηση.

Άμεσος εξοπλισμός όλων των δομών υγείας με τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης, απολυμαντικά, αντισηπτικά κλπ.). Επίταξη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που παράγουν μέτρα ατομικής προστασίας κι όχι μόνο σε όσα ΜΑΠ έχουν ήδη παραχθεί.

Άμεση επαναλειτουργία των ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας. Να σταλεί ο απαραίτητος εξοπλισμός δειγματοληψίας για τεστ ανίχνευσης του COVID-19.

Ενίσχυση των δομών ΠΦΥ, ως κέντρα εξέτασης και διαλογής των ύποπτων κρουσμάτων, όσων χρήζουν νοσηλείας, ώστε να μη γίνουν τα νοσοκομεία χώροι διασποράς του ιού.

Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων. Ιδιαίτερα για το ΓΝ Καλαμάτας, η κατάσταση είναι κρίσιμη, αφού ήδη η εφημερία της Καρδιολογικής Κλινικής είναι στον αέρα. Καμία μετακίνηση γιατρών που θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ΠΦΥ.

– Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό. Κανένας συνάδελφος να μην επιστρέφει στη δουλειά πριν τη συμπλήρωση 14 ημερών καραντίνας.

Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών γιατρών ώστε να ενταχτούν στον κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της επιδημίας, αμειβόμενοι από το κράτος.

Πραγματοποίηση των τεστ ανίχνευσης εντός νομού, με ευθύνη του κράτους, για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις. Οι διαγνωστικές εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα να γίνονται δωρεάν χωρίς τη συμμετοχή των ασθενών.

Ενίσχυση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» με προσωπικό και μέσα, ώστε να συνδράμουν τους ηλικιωμένους και όσους βρίσκονται σε καραντίνα.

Δήμητρα Τσιουπρά

Αγροτική γιατρός στο ΚΥ Μεσσήνης, στέλεχος του ΚΚΕ

“Στη μάχη, η πολιτική τους μας αφήνει άοπλους” δηλώνει αγροτική γιατρός του ΚΥ Μεσσήνης
To Top