ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στη Μάνη

Πράσινο φως άναψε το ΣτΕ για την κατασκευή 48 ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, στη θέση Μακρυλάκκωμα και Προφήτης Ηλίας [26 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 55,30 MW], και στη θέση Μακρυλάκκωμα και Προφήτης Ηλίας-Τρυπητή Σαγγιάς [22 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 47,9 MW] απορρίπτοντας την προσφυγή χιλιάδων κατοίκων κατά του υπουργού Περιβάλλοντος.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και 1.196 κάτοικοι της Λακωνίας και των γύρω περιοχών, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, ώστε να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του ΣτΕ το 2012.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες Προεδρικό Διάταγμα του 1993 απαγορεύει στην περιοχή την κατασκευή Αιολικών πάρκων, συνεπώς η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων δεν είναι νόμιμη.

Οι δικαστές του Ε’ τμήματος έκριναν ότι το επίμαχο Π.Δ του 1993 δεν περιλαμβάνει στις απαγορεύσεις του τα αιολικά πάρκα και επιτρέπει – με προϋποθέσεις – βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες. Ακόμη, οι ανώτατοι δικαστές υποστηρίζουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα του 1993, ερμηνευόμενο υπό το φως του ειδικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών σταθμών γενικά στην επίδικη περιοχή, δεδομένου μάλιστα ότι η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του περιφερειακού σχεδίου της Πελοποννήσου.

ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στη Μάνη
To Top