Την ακύρωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί γνωστοποίησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 1734 της 3-9-2018, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει, από τις αρχές του 2016, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου μαζί με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και ένας μικρός οινοπαραγωγός από τις Σέρρες (Δ. Παγωνάς), ζητώντας την άμεση ακύρωση του ΕΦΚ στο κρασί.
«Εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας και πρόσθεσε: «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον διευθυντή μας και έγκριτο νομικό, Θεόδωρο Γεωργόπουλο, που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μία τόσο κρίσιμη υπόθεση».
Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή: Ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος. Μας υποσχέθηκαν την πολιτική απόφαση κατάργησής του. Περιμέναμε».
ΝΔ: Απέδωσε όλις 13 εκατ. ευρώ
H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ευτυχώς οι οινοπαραγωγοί μας δεν θα χρειαστεί να περιμένουν άλλη μια παράσταση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ περί δήθεν κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί.
Με την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, καταργείται επί της ουσίας ο ΕΦΚ δικαιώνοντας τους οινοπαραγωγούς και βάζοντας τέλος στον εμπαιγμό τους από την Κυβέρνηση.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αναποτελεσματικός και άδικος φόρος στο κρασί, που ήταν ξεκάθαρη κυβερνητική επιλογή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως διαβεβαίωσε και ο αρμόδιος Επίτροπος Pierre Moscovici,
απέδωσε μόλις 13 εκ. ευρώ από τα 55 που είχαν προϋπολογισθεί
οδήγησε σε έξαρση το λαθρεμπόριο και τη μαύρη οικονομία
δημιούργησε γραφειοκρατικά εμπόδια, ειδικά στους μικρούς παραγωγούς
και ανέκοψε την συμβολή στην εθνική οικονομία ενός πολλά υποσχόμενου κλάδου.
Ο φόρος στο κρασί, η κατάργηση του οποίου αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή πάγια δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι σύντομα παρελθόν. Όπως παρελθόν θα είναι και η Κυβέρνηση που επιχείρησε να φορολογήσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας».