Το δικό μου Σχολείο

Ο Σταύρος Μπένος στο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας: “Να πιστεύετε στα όνειρά σας”

Να πιστεύετε στα όνειρά σας και αυτά θα γίνουν μία νέα πραγματικότητα για τον κόσμο, που θα φτιάξετε”!

Ο Σταύρος Μπένος στον Όμιλο Ιστορίας του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας 

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ομίλου Ιστορίας του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας φιλοξένησαν τον Σταύρο Μπένο με την ιδιότητά του ως δημάρχου Καλαμάτας το 1986, περίοδο των μεγάλων σεισμών, που αναστάτωσαν τη ζωή της Καλαμάτας. Ο Όμιλος Ιστορίας, στο εργαστήρι Προφορικής Ιστορίας, που έχει δημιουργήσει, συγκεντρώνει προφορικές μαρτυρίες επάνω στο θέμα Πώς η κρίση μετατρέπεται σε ευκαιρία: οι σεισμοί της Καλαμάτας το 1986 μέσα από προφορικές αφηγήσεις.

Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο, προσκάλεσε τον τότε Δήμαρχο της Καλαμάτας, Σταύρο Μπένο, ο οποίος αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση, για να αφηγηθεί γεγονότα, να απαντήσει σε ερωτήσεις και να αναπαραστήσει στις μαθήτριες και τους μαθητές του Ομίλου το ιστορικό κλίμα της εποχής. Από την ενδιαφέρουσα συζήτηση, τις ουσιώδεις ερωτήσεις των παιδιών και το γλαφυρό ύφος των ολοκληρωμένων και αποκαλυπτικών απαντήσεων του καλεσμένου οι μαθήτριες και οι μαθητές ξετύλιξαν το ιστορικό κουβάρι της δεκαετίας 1980-1990 της Καλαμάτας στην οικονομία, τον πολιτισμό, την πολεοδομία, το περιβάλλον, την καθημερινή ζωή. Συνειδητοποίησαν τι προκάλεσε ο σεισμός το 1986 στην Καλαμάτα, έζησαν λεπτό προς λεπτό την ανασυγκρότηση της πόλης, ανέλυσαν το νέο πολεοδομικό σχέδιό της, που συντάχθηκε με πρωτοβουλίες του αφηγητή, και κατάλαβαν πώς η Καλαμάτα έγινε πολιτιστική εστία παγκόσμιας εμβέλειας. 

Από όλα αυτά κατανόησαν σε βάθος πώς μία κρίση, όσο επώδυνη κι αν είναι, μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα και μία νέα ευκαιρία, μία ελπίδα, για να γεννηθεί κάτι νέο. Τέλος αφουγκράστηκαν, συμμερίστηκαν και προώθησαν το όραμα του τότε Δήμαρχου της Καλαμάτας, ο οποίος έχει τώρα αναλάβει την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, να αναπτυχθεί μελλοντικά στην πόλη ως πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος ο άξονας Ανατολής- Δύσης (Τέντα- Δημαρχείο), να ωριμάσει η ιδέα του ενιαίου θαλάσσιου άξονα Δυτικής Παραλίας- Μικρής Μαντίνειας και να καλλιεργηθεί η συνείδηση της κυκλικής οικονομίας στους δημότες.   

                                                          

 

Ο Σταύρος Μπένος στο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας: “Να πιστεύετε στα όνειρά σας”
To Top