ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά τον νόμο Κατσέλη – Τα κριτήρια

Η νέα ρύθμιση που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη θα κινείται στο ίδιο πνεύμα με αυτόν, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Όπως είπε, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», η νέα ρύθμιση "θα κινείται στο ίδιο πνεύμα, της προστασίας, δηλαδή, της πρώτης κατοικίας με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και τον ταυτόχρονο εξοβελισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών".

"Η προστασία της πρώτης κατοικίας παραμένει στρατηγικό σημείο της πολιτικής μας", είπε, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει νέα ρύθμιση έως τα Χριστούγεννα του 2018 που ολοκληρώνεται ο νόμος Κατσέλη - Σταθάκη.

Ο υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενώ τόνισε ότι κεντρικό σημείο για την ανάπτυξη είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφορών και ενέργειας που περιλαμβάνει ένα κύκλο πολύ μεγάλων επενδυτικών έργων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε "ουσιαστική μεταρρύθμιση εκσυγχρονισμού του Κράτους" την συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας.

Oλη η συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κύριε υπουργέ, η χώρα βγήκε από το µνηµόνιο τον Αύγουστο, όµως οι πολίτες δεν έχουν δει ακόµη καµία διαφορά στην καθηµερινότητά τους και στην τσέπη τους. Κάπως έτσι θα είναι η µεταµνηµονιακή Ελλάδα;

Η µεταµνηµονιακή Ελλάδα θα έχει περισσότερη οικονοµική ανάπτυξη και ισχυρότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Να θυµίσω ότι το Πρόγραµµα 2015-2018 ήταν «εµπροσθοβαρές», οι περισσότερες δηλαδή επώδυνες παρεµβάσεις είχαν υλοποιηθεί στο πρώτο εξάµηνο του 2016. Ταυτόχρονα, όµως, ξεκίνησε και η ανάκαµψη της οικονοµίας, έπειτα από 7 χρόνια σχεδόν αδιάλειπτης συρρίκνωσης.

Έτσι, τον Αύγουστο του 2018, που ολοκληρώθηκε τυπικά το πρόγραµµα, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί πάνω από 3% σε σχέση µε το 2016, η ανεργία είχε µειωθεί από 28% σε 19% και η ανάκαµψη ήταν βιώσιµη, καθώς στηριζόταν στην άνοδο των εξαγωγών, του τουρισµού και άλλων εξωστρεφών δραστηριοτήτων. Σήµερα η οριστική έξοδος από το µνηµόνιο µας επιτρέπει την αυτόνοµη χάραξη της οικονοµικής πολιτικής, µε επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών.

Εποµένως τι να περιµένουν οι πιο αδύναµοι τους επόµενους µήνες;

Ηδη προχώρησε η καταβολή των αναδροµικών, που η ∆ικαιοσύνη έκρινε ότι δικαιούνται συγκεκριµένες οµάδες. Ακολουθούν τα µέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον Σεπτέµβριο. Πρόκειται, µεταξύ άλλων, για τη µείωση του ΕΝΦΙΑ πρώτιστα για τους ασθενέστερους, την αύξηση του επιδόµατος θέρµανσης, την καταβολή επιδόµατος ενοικίου, τη διανοµή για ακόµα µία φορά κοινωνικού µερίσµατος µε εισοδηµατικά κριτήρια, την επαναφορά των συλλογικών συµβάσεων και την αύξηση του κατώτατου µισθού.

«Σήµερα η οριστική έξοδος από το µνηµόνιο µας επιτρέπει την αυτόνοµη χάραξη της οικονοµικής πολιτικής, µε επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών»

Το ίδιο ισχύει, βεβαίως, και µε την αγορά. Τι να περιµένουµε στο αναπτυξιακό πεδίο;

Η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί από τη βελτίωση των εισοδηµάτων και την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, τις βαθιές µεταρρυθµίσεις που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα (απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων, νέο σύστηµα δηµόσιων προµηθειών, νέος αναπτυξιακός νόµος), την επιτάχυνση της χρηµατοδότησης της οικονοµίας από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων και την ανάπτυξη των τοµέων στους οποίους η χώρα διατηρεί συγκριτικά πλεονεκτήµατα, σύµφωνα µε το κείµενο του αναπτυξιακού σχεδίου της Ελλάδας, όπου αυτοί αποτυπώνονται.
Κοµβικό σηµείο είναι, φυσικά, η µετατροπή της Ελλάδας σε κόµβο µεταφορών και ενέργειας, που περιλαµβάνει έναν κύκλο πολύ µεγάλων επενδυτικών έργων.

Πιστεύετε ότι θα προχωρήσει η ιστορική συµφωνία Κράτους - Εκκλησίας; Τι θα αλλάξει στο ∆ηµόσιο µε την αποχώρηση 10.000 κληρικών;

Πρόκειται για µια ουσιαστική µεταρρύθµιση εκσυγχρονισµού του κράτους, την οποία η… ειρωνική διάθεση της Ιστορίας θέλησε να πραγµατοποιήσει µια αριστερή κυβέρνηση. Επιλύει προβλήµατα δεκαετιών, καθώς αίρεται η δηµοσιοϋπαλληλική ιδιότητα των κληρικών και, ταυτόχρονα, το Κράτος και η Εκκλησία συναινούν στην από κοινού αξιοποίηση της περιουσίας για την οποία υπάρχει διαµάχη του Κράτους µε την Εκκλησία εδώ και πολλές δεκαετίες. Το βρίσκω ιδιαίτερα θετικό και πιστεύω ότι θα προχωρήσει.

Η κυβέρνηση δίνει την αίσθηση ότι στο σχετικά µικρό χρονικό διάστηµα που αποµένει έως τις εκλογές προσπαθεί να χωρέσει µια µεγάλη «βεντάλια» θεµάτων και τοµών. Από τη συνταγµατική αναθεώρηση έως τη Συµφωνία τωνΠρεσπών. Θα προλάβετε;

Κλείσαµε το µνηµόνιο, κάναµε τη Συµφωνία των Πρεσπών, θεσπίσαµε την απλή αναλογική, ψηφίσαµε πληθώρα νοµοσχεδίων που αφορούν τα δικαιώµατα και έχουµε προχωρήσει σε βαθιές µεταρρυθµίσεις µακράς πνοής σε δηµόσια διοίκηση, χωροταξία, ενέργεια και κοινωνικό κράτος. Πρόσφατα προσθέσαµε και τη συνταγµατική αναθεώρηση. Συνεπώς η κυβέρνηση έχει εξοικειωθεί µε την ιδέα µιας µεγάλης «βεντάλιας» θεµάτων, τοµών και µεταρρυθµίσεων που θα ολοκληρώσουµε στην τρέχουσα θητεία µας.

Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντικατάσταση του περίφηµου νόµου Κατσέλη - Σταθάκη;

Η προστασία της πρώτης κατοικίας παραµένει στρατηγικό σηµείο της πολιτικής µας. Ο νόµος Κατσέλη - Σταθάκη ολοκληρώνεται τα Χριστούγεννα του 2018. Μέχρι τότε θα υπάρξει νέα ρύθµιση που θα κινείται στο ίδιο πνεύµα, της προστασίας, δηλαδή, της πρώτης κατοικίας µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια και τον ταυτόχρονο εξοβελισµό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν τα τιµολόγια της ∆ΕΗ;

Κατηγορηµατικά όχι. Παρά τα σηµαντικά ελλείµµατα και χρέη που µας κληροδότησε η προηγούµενη κυβέρνηση (θυµίζω τον υπερδανεισµό της ∆ΕΗ και τις οφειλές εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ για ΥΚΩ ή προς τους παραγωγούς ΑΠΕ), καταφέραµε να µην υπάρξει καµία αύξηση στα τιµολόγια της ∆ΕΗ από το 2015 έως σήµερα. Πρόσφατα προχωρήσαµε στην κατάργηση του Τέλους Προµηθευτή και του Τέλους Λιγνίτη που προσέφερε επιπρόσθετη ρευστότητα πάνω από 200 εκατ. ευρώ στη ∆ΕΗ, ενώ η αποκλιµάκωση των τιµών των CO2 βελτιώνει αισθητά την κατάσταση.

Πηγή

Σταθάκης: Προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά τον νόμο Κατσέλη – Τα κριτήρια

Δημοφιλέστερα

To Top