ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταμάτης: Σχεδιάζεται άμεσα η μετεγκατάσταση των Ρομά από την Αγ.Τριάδα – Μέχρι τέλος Ιουλίου το σχέδιο

Σταμάτης: “Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση ο καταυλισμός της Αγίας Τριάδας-Είναι ένα χρόνιο και δύσκολο πρόβλημα”

“Οι καταπατημένοι χώροι θα αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους

Στην Καλαμάτα ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας για το θέμα με τους Ρομά στην Αγ. Τριάδα
Προγραμματισμένη επίσκεψη στο Δήμο Καλαμάτας πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος έγινε δεκτός στο Δημαρχείο από τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.

STAMATHS-DHMARXEIO-DSC-1626

STAMATHS-DHMARXEIO-DSC-1627

STAMATHS-DHMARXEIO-DSC-1629

STAMATHS-DHMARXEIO-DSC-1636

STAMATHS-DHMARXEIO-image00001

STAMATHS-DHMARXEIO-image00010

STAMATHS-DHMARXEIO-image00011

STAMATHS-DHMARXEIO-image00012

Ακολούθησε εποικοδομητική σύσκεψη στο γραφείο Δημάρχου, στην οποία συμμετείχαν, εκφράζοντας τις απόψεις τους οι Βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Νταμάτη και το πολυμελές επιτελείο που συνόδευε τον Γ.Γ., δύο μέλη εκ των οποίων είναι Ρομά.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο ισόγειο του Δημαρχείου ακολούθησαν δηλώσεις. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας καλωσόρισε τον Γενικό Γραμματέα και πρόσθεσε: «Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την πόλη μας. Την πρώτη είχαμε επισκεφθεί και μαζί τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, όπως επίσης και τον χώρο της Μπιρμπίτας, τον χώρο που είχε αγοραστεί από την Ελληνική Πολιτεία για τη δημιουργία καταυλισμού Ρομά.

Η παρουσία εδώ του Γενικού Γραμματέα και του επιτελείου του, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, δείχνει το ενδιαφέρον που έχει ο ίδιος για να δώσουμε λύση. Λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Βασιλόπουλος:”Λύση που θα είναι επ’ ωφελεία και των κατοίκων, κυρίως, που έχουν τις ιδιοκτησίες τους εκεί και είναι καταπατημένες αυτές τόσα χρόνια και πρέπει, εν πάση περιπτώσει να αποδοθούν και βέβαια λύση για τους ανθρώπους που μένουν εκεί ώστε να μετεγκατασταθούν σε καλύτερες συνθήκες. Λύση για όλους λοιπόν και αυτό πρέπει να επιδιώξουμε”

 

Στις δηλώσεις του ο κ. Σταμάτης είπε ότι το πρόβλημα της Αγίας Τριάδας είναι πολλών ετών αλλά τώρα γίνεται σοβαρή προσπάθεια να επιλυθεί: «Η περίπτωση της Αγίας Τριάδας στο Δήμο Καλαμάτας με τους Ρομά είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, εξ ου και αυτή η συνάντηση σήμερα στο Δήμο με τον Δήμαρχο και τους Βουλευτές της περιοχής αλλά και, προφανώς, με τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: καλούμαστε να δώσουμε λύση σε κάτι που υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι αυτό από μόνο του μας λέει κάτι: ότι είναι πολύ περίπλοκο το θέμα, ότι οι συνθήκες που το οδήγησαν στις σημερινή πραγματικότητα να είναι πολύ πιο γενικευμένες και αυτό δείχνει τη δυσκολία, αν θέλετε, της όλης προσπάθειας.

STAMATHS-DHMARXEIO-image00003

STAMATHS-DHMARXEIO-image00006

STAMATHS-DHMARXEIO-image00007

STAMATHS-DHMARXEIO-image00008

STAMATHS-DHMARXEIO-image00009

Νομίζω ότι από αυτό θα κριθούμε. Όχι μόνο από τη δυσκολία αλλά και από τη συνεννόηση που θα γίνει και με τους κατοίκους και με τους Ρομά. Δεν ερχόμαστε εδώ για να επιβάλλουμε την άποψή μας ή την όποια θέση εμείς θέλουμε. Όλα πρέπει να γίνουν με βάση τους κανόνες δικαίου που είμαστε, σε μια κοινωνία συμπεριληπτική όπως είμαστε. Αλλά, αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει, αυτό που συζητήθηκε και αυτό θα συζητήσουμε και τώρα με τους κατοίκους είναι ότι, σε πρώτη φάση αυτό που εξετάζεται είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει πάρα πολύ άμεσα, να σχεδιαστεί δηλαδή, η μετεγκατάσταση των Ρομά σε χώρο άλλον που θα είναι καλύτερη η ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειές τους και ταυτόχρονα να απελευθερωθούν οι χώροι οι οποίοι είναι καταπατημένοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια και να δοθούν στους ιδιοκτήτες τους.

Σταμάτης:”Οπότε, οι μεν ιδιοκτήτες θα έχουν τις περιουσίες τους, οι δε Ρομά θα είναι σε έναν πολύ καλύτερο χώρο που θα διέπεται από κανόνες κοινωνικής ένταξης, που θα τους παρέχονται όλα αυτά τα αγαθά, το νερό η αποχέτευση, το ρεύμα”

“Ταυτόχρονα, είμαστε στη διαδικασία με πολύ συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία θα σχεδιάσουμε από κοινού με το Δήμο, να ενδυναμώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ιδίως στο κομμάτι της σχολικής εκπαίδευσης και γενικότερα της όλης ενδυνάμωσης των οικογενειών τους, ώστε ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Αυτό που θέλω να πως είναι ότι πλέον δεν θα γίνονται ανεκτά θέματα παραβατικότητας ή οποιαδήποτε εγκληματικότητας και θα πρέπει πλέον να υπάρξει ο σεβασμός της ιδιοκτησίας αλλά και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των υπόλοιπων συμπολιτών μας.

“Μετά από εδώ θα επισκεφθώ τον καταυλισμό και θα συνομιλήσω με τους ανθρώπους εκεί και νομίζω ότι αυτό που σας λέω και αυτό που κυρίως είναι πολύ θετικό και για την πόλη σας, είναι ότι πλέον του επόμενους δύο μήνες, μέχρι τέλος Ιουλίου, θα υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που θα καταρτιστεί από κοινού με το Δήμο Καλαμάτας και θα αφορά τον πληθυσμό Ρομά και αυτό, ξέρετε, δεν θα έχει να κάνει γενικώς με τον πληθυσμό αλλά θα έχει να κάνει με τις οικογένειες. Πώς θα ενδυναμώσουμε και πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κάθε οικογένεια. Από εκεί και πέρα, πρώτος στόχος είναι να βρεθεί – ήδη υπάρχουν κάποια θέματα που συζητάμε τώρα με τον Δήμαρχο- ένας χώρος κοινωνικής ομαλής μετεγκατάστασης για να απελευθερωθούν οι ιδιοκτησίες των ανθρώπων που είναι τόσο καιρό καταπατημένες».

Ακολούθησε συζήτηση με κατοίκους της Αγ. Τριάδας και εκπροσώπους ιδιοκτητών οικοπέδων της περιοχής. Εν συνεχεία ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε τον καταυλισμό των Ρομά της Αγίας Τριάδας.

To Top