ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σταμάτης Κριμιζής την Παρασκευή 9/11 στην Καλαμάτα

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠ.ΜΠΟΥΓΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ  ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ομιλία για το ευρύ κοινό, του ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στις 19:00 στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Το θέμα της ομιλίας θα είναι: «Η 41χρονη Οδύσσεια των Voyagers και η Μελλοντική Εξερεύνηση του Διαστρικού Χώρου με το Interstellar Probe».

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η ομιλία γίνεται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ, Δήμητρα Δημοπούλου.

Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, o μοναδικός άνθρωπός που έχει κατασκευάσει που διαστημόπλοια ή έχει συμμετάσχει στην κατασκευή τους poy έχουν εξερευνήσει όλους τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, θα βρίσκεται στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά το πρωί της Παρασκευής 9/11, όπου θα μιλήσει στους μαθητές και τις μαθήτριες.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον καθηγητή που θα τους μιλήσει για την ζωή του και την πορεία του στην επιστήμη.

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961),το Masters (1963) και Διδακτορικό (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου JohnsHopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004.

Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1, 2στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini–Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα.

Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασσικούς πλανήτες.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 600 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και βιβλία με πάνω από 19.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα.

Εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2004 στην έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), (2006-2010), και ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), (2010-2013).

Το 1999 η International Astronomical Union μετονόμασε τον αστεροειδή1979 UΗ σε 8323 Krimigis προς τιμήν του.

Τελευταίες διακρίσεις

* το (τρίτο) Medal for Exceptional Scientific Achievement(2014)της NASA,
* Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (2014)
* TrophyforLifetimeAchievement (2015) του SmithsonianNationalAirandSpaceMuseum(NASM) στην Ουάσινγκτον
* SpaceFlightAward (2015) της Αμερικανικής Αστροναυτικής Εταιρίας
* NASMTrophyforCurrentAchievement(NewHorizonsTeam-2016)
* NASAExceptionalPublicServiceMedal(2016)
* TheodorevonKarmanAward (2017)της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής,
* Εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (2017).

Ο Σταμάτης Κριμιζής την Παρασκευή 9/11 στην Καλαμάτα
To Top