Υγεία

Σταφυλόκοκκος: Οι κίνδυνοι που κρύβονται στις παραλίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες που συνοδεύουν τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται πολύ συχνά η αιτία ανάπτυξης διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών που ταλαιπωρούν το σώμα είτε εξωτερικά (δερματικά) είτε εσωτερικά (ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες, γαστρεντερίτιδα). Ένα πολύ συχνό μικρόβιο, η ανάπτυξη του οποίου ευνοείται ιδιαιτέρως από τη ζέστη και την υγρασία, είναι ο σταφυλόκοκκος.

Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να επιβιώσει και να αναπαραχθεί στη θάλασσα, στην πισίνα και στην άμμο. Επίσης, μπορεί να αναπτυχθεί και σε τρόφιμο που δεν έχει συντηρηθεί ή πλυθεί σωστά, χωρίς να προκαλέσει κάποια ορατή αλλοίωση στην όψη ή στη γεύση. Περιλαμβάνει 31 είδη βακτηρίων. Μπορεί να πλήξει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Ο πιο ανθεκτικός και επικίνδυνος για τον άνθρωπο είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στο δέρμα, στα οστά, στους πνεύμονες ή και τροφική δηλητηρίαση.

Οι βλάβες που προκαλούνται στο δέρμα από το σταφυλόκοκκο είναι μεταδοτικές. Εντοπίζονται κυρίως στα μικρά παιδιά που παίζουν με την άμμο, ωστόσο μπορεί να μεταδοθεί και σε ενήλικες.

Ο τρόπος μετάδοσης είναι μέσω της άμμου, της κοινής χρήσης παιχνιδιών, πετσετών ή άλλων αντικειμένων, από τις ξαπλώστρες αν πριν τις είχε χρησιμοποιήσει κάποιος ασθενής, από γρατζουνιές και τσιμπήματα κουνουπιών που δημιουργούν εκδορές ή από τα παιχνίδια στην άμμο, στην πισίνα και στη θάλασσα.

Μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και 10 μέρες μετά την επαφή με το υπεύθυνο μικρόβιο και παύει να είναι μεταδοτικό μετά από τουλάχιστον 2 μέρες λήψης της κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής. Επειδή ο σταφυλόκοκκος μπορεί να είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία και ενδοφλέβια αγωγή.

Αντιμετωπίζεται εύκολα μια λοίμωξη από σταφυλόκοκκο;

Συνήθως μια λοίμωξη από σταφυλόκοκκο δεν είναι επικίνδυνη και το δέρμα επανέρχεται άμεσα με τη λήψη απλών φαρμάκων και αλοιφών. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί αντιβίωση ή ακόμη και νοσηλεία. Ειδικά αν το σημείο της λοίμωξης είναι κοντά σε άρθρωση, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απολύτως απαραίτητο να απευθυνθείτε στον κατάλληλο γιατρό που είναι ο δερματολόγος και να λάβετε άμεσα τη θεραπεία που πρέπει. Σε όποια περιοχή κι αν βρίσκεστε για διακοπές μπορείτε να βρείτε γιατρούς στην περιοχή που ψάχνετε.

Γιατί τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο;

Γιατί τα παιδιά έρχονται πιο εύκολα σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα. Επίσης, αν έχουν λάβει πρόσφατα αντιβίωση γίνονται πιο ευαίσθητα. Τέλος, επειδή μεταδίδεται με τα χέρια και τις εκκρίσεις από τη μύτη, τα παιδιά, που χρησιμοποιούν κοινά παιχνίδια με άλλα μπορεί να μολυνθούν ευκολότερα. Ακόμη και μια μικρή γρατζουνιά ή ένα τσίμπημα από κουνούπι μπορούν να ευνοήσουν μια σταφυλοκοκκική λοίμωξη.

Πώς προλαμβάνεται μια λοίμωξη από σταφυλόκοκκο;

Υπάρχουν τρόποι να προληφθεί μια λοίμωξη. Αν για παράδειγμα, το παιδί ή και ο ενήλικας έχουν κάποια γρατζουνιά στο δέρμα, πριν παίξουν στην άμμο (ακόμη και ρακέτες) θα πρέπει να καλύψουν το σημείο της βλάβης. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας. Για τα παιδιά συνιστάται να έχουν κόψει κοντά τα νύχια τους, για να μη δημιουργείται εστία μικροβίων από κάτω. Οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε στη θάλασσα και στο σπίτι θα πρέπει να είναι ατομικές και να πλένονται συχνά. Επίσης, το μαγιό θα πρέπει να το πλένουμε κάθε φορά μετά τη θάλασσα.

Πηγή:News247.gr

Σταφυλόκοκκος: Οι κίνδυνοι που κρύβονται στις παραλίες

Δημοφιλέστερα

To Top