ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σταφίδα: Μαύρη χρονιά για τον “μαύρο χρυσό” της Μεσσηνίας – Δεν έδωσε τιμή η Ένωση!

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΔΙΑΘΕΤΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ – ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Λαζόγιαννης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου τα γραφεία του αγροτικού συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας και συνέβη το πρωτοφανές, να μην δοθεί τιμή για την φετινή σοδειά της σταφίδας, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που έχει επέλθει ο τομέας αυτός.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος ανέφερε ότι “η σταφίδα βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, με τον παραγωγό μέχρι και πέρσι με την τιμή να είναι στο 1,60 να βγάζει τουλάχιστον ένα μεροκάματο και να δικαιολογεί κάποια έξοδα. Όμως εμείς είχαμε ενημερώσει από το Μάρτιο το Υπουργείο ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετης σταφίδας λόγω του κορονοϊού και ζητήσαμε να ισχύσει ένα πρόγραμμα απόσυρσης των αποθεμάτων. Όμως δεν είδαμε κανένα ενδιαφέρον! Ο παραγωγός βλέπει μπροστά του ένα αδιέξοδο κι εμείς σήμερα δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τιμή.

Έκκληση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης για την σταφίδα.

Και λέω στους παραγωγούς ότι εμείς θα παραλαμβάνουμε μεν σταφίδα, αλλά να καθυστερούν την παράδοση όσο μπορούνε, αφού θα χρειαστεί ένα δίμηνο για να έχουμε μία εικόνα. Η πολιτική του Υπουργείου βάζει ταφόπλακα στην σταφίδα, αφού βγήκε ήδη το προϊόν και δεν έχει τιμή!
Άρα λέω να μη βιαστεί ο παραγωγός και να κρατήσει το προϊόν όσο ο ίδιος αντέχει. Εγώ σήμερα κάνω έκκληση στον Πρωθυπουργό και στον υπουργό να δώσουν λύση εδώ και τώρα και να στηρίξουν έμπρακτα την σταφίδα”.
Τέλος ο κ. Λαζόγιαννης αναφέρθηκε και στις ζημιές στην καλλιέργεια της σταφίδας από τον καύσωνα την οποία και οριοθέτησε μεταξύ 10 και 50% κάποιων καλλιεργειών. “Ζήτησα από τον ΕΛΓΑ γρήγορη αποζημίωση των παραγωγών, όμως η ζημιά προέρχεται και από τα αγριογούρουνα. Η οριοθέτηση όμως των κτημάτων με ηλεκτροφόρα καλώδια κοστίζει ακριβά και ο κόσμος δεν αντέχει άλλο”.

10κιλο κιβώτιο μαύρης Κορινθιακής σταφίδας από την Ένωση Μεσσηνίας

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΦΙΔΑ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2021

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό “Ένωση Μεσσηνίας” έχοντας οικοδομήσει μια στρατηγική συνεργασία με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών εδώ και 8 χρόνια παρεμβαίνουμε υπέρ της στήριξης της καλλιέργειας της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας. Αποτέλεσμα των διαρκών διεκδικήσεων μας είναι η διαρκής άνοδος της τιμής παραγωγού, η χορήγηση από το 2017 και εντεύθεν της συνδεδεμένης ενίσχυσης, πέραν της έως τώρα δικαιούμενης επιδότησης. Παράλληλα με συντονισμένες ενέργειες το προϊόν εντάχθηκε στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO για την τεράστια συμβολή του στην εθνική και οικιακή οικονομία της χώρας. Τέλος παραμένουμε αμετακίνητοι στο πάγιο αίτημα μας για την άμεση ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας που υπάρχει μεν δέσμευση από το αρμόδιο Υπουργείο ωστόσο αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις αλλά και της χορήγησης βοηθήματος στους πληγέντες από τον καύσωνα και τις επιθέσεις αγριόχοιρων καθώς και προγράμματος ενίσχυσης για ειδική περίφραξη των σταφιδαμπελώνων.
Για το 2021 βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή καθώς τα συσσωρευμένα αποθέματα εδώ και 5 μήνες έχουν επιτρέψει σε διάφορους να επιχειρούν να ρίξουν την τιμή παραγωγού προσφέροντας μέχρι και 0.80€/κιλό. Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν. Σε συνέχεια των διεκδικήσεων μας και σε αντίθεση με συμφέροντα ιδιωτών και θεσμικών φερεφωνων τους οι οποίοι απαξιώνουν τους χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς της χώρας επιδιώκοντας την κατάρρευση της τιμής με το ΥΠΑΑΤ που παρά το σχετικό δελτίο τύπου στο οποίο δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε λύση να παραμένει ακόμα σε ρόλο θεατή. Απευθύνουμε για πολλοστή φορά έκκληση προσωπικά στον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη κατάρτισης προγράμματος απόσυρσης. Το ΥΠΑΑΤ έχει στην διάθεση του όλα τα ποσοτικά στοιχεία και τις σχετικές νομικές γνωμοδοτήσεις, δεν μπορεί να παίζει άλλο με τις τύχες του προϊόντος και χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς που θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Καλούμε τους παραγωγούς να μην ενδώσουν σε πώληση σε τιμές χαμηλότερες της περσινής και να δείξουν υπομονή. Όσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εξαγγέλλει πρόγραμμα απόσυρσης αδυνατούμε να ανακοινώσουμε τιμές για να προστατέψουμε τους παραγωγούς. Όσοι παραγωγοί δεν διαθέτουν χώρους η Ένωση Μεσσηνίας από την Δευτέρα θα ανοίξει τις αποθήκες της για παράδοση – αποθήκευση. Ευχαριστούμε τους Μεσσήνιους παραγωγούς που διαχρονικά εμπιστεύονται το προϊόν τους στο Συνεταιρισμό μας καθώς μόνον η στήριξη συνεργατικών σχημάτων μπορεί να εγγυηθεί καλύτερες αποδόσεις για τους παραγωγούς και ασφαλέστερα για το κοινό τρόφιμα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ Α.Σ “ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ”
ΠΕΡΙΟΧΗ                       ΗΜΕΡΕΣ                                    ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΜΕΣΣΗΝΗ    ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ    2722023231
ΚΟΜΠΟΙ           ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ
ΓΙΑΛΟΒΑ       ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ    6932220812
ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ  ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ                          2763029158
ΘΟΥΡΙΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΗΛ: 6980936100
ΤΗΛ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ: 2721081042

To Top