ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα σχέδια της Πυροσβεστικής Καλαμάτας ασκήσεις σε αεροπλάνο- κρουαζιερόπλοιο-βουλκανιζατέρ

Μετά την επιτυχημένη άσκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο ΒΙΟ.ΠΑ.Καλαμάτας, στα σχέδια των ιθυνόντων είναι τρεις ακόμα, με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος μίλησε στο MessiniaLIVE και μας έδωσε ένα γενικό πλάνο των επιχειρησιακών ασκήσεων που σχεδιάζεται να γίνουν το επόμενο διάστημα και θα υλοποιηθούν σε τρεις νευραλγικούς χώρους. Στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας, σε αεροπλάνο, στο Λιμάνι Καλαμάτας σε κρουαζιερόπλοιο και σε βουλκανιζατέρ. Και οι τρεις περιπτώσεις βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού, προκειμένου να αποτυπωθούν με κάθε λεπτομέρεια και να δοθούν και οι απαραίτητες άδειες.

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή έγινε η άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για πρώτη φορά στο ΒΙΟ.ΠΑ., που αφορούσε πυρκαγιά σε επαγγελματικό χώρο διανομής και αποθήκευσης φιαλών προπανίου σε χώρο βιομηχανικό, στον οποίο συστεγάζονται πολλές επιχειρήσεις.

ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΗ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας μιας και χθες ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος που θα διαρκέσει μέχρι 31 Οκτωβρίου. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος μας ενημέρωσεγια τις προετοιμασίες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου προσωπικό και οχήματα να είναι “ετοιμοπόλεμα” για τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Χαρακτήρισε το 2017 μια πετυχημένη χρονιά στην αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που ξέσπασαν-πάνω από 500– και που οι περισσότερες, όπως μας επεσήμανε, έσβησαν εν τη γενέσει τους χάρη στην έγκαιρη και άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των συνεργαζόμενων φορέων [Δήμοι-Εθελοντικές Ομάδες], και έτσι αποτράπηκε η περαιτέρω επέκτασή τους, περιορίζοντας και την καμμένη γη.

Όπως μας δήλωσε, όλα τα οχήματα έχουν συντηρηθεί και έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, όλος ο πυροσβεστικός εξοπλισμός είναι συντηρημμένος, το προσωπικό πέρασε από ασκήσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών και είναι σε ετοιμότητα, ενώ σήμερα έγινε και η διασπορά των οχημάτων σε διαφορετικά δημοτικά διαμερίσματα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
Έχουν ελεγχθεί οι υδατοδεξαμενές και οι δασικοί δρόμοι, και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει έρθει σε επαφή με τις εθελοντικές ομάδες για συντονισμό δράσεων.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας μας μίλησε και για το νέο σύστημα ψηφιακής ειδοποίησης πυρκαγιάς, που αποδείχτηκε σωτήριο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μιας και προσφέρει σε πραγματικό χρόνο πολύτιμες πληροφορίες από τη στιγμή που θα ξεσπάσει μια πυρκαγιά, το ακριβές σημείο, την έκταση που καίει, τις δυνάμεις που έχουν εμπλακεί, την κατάσταση των δρόμων, τα οχήματα, τους χρόνους, σε τι κατάσταση είναι τα πυροσβεστικά οχήματα [αν είναι σε ενέργεια ή όχι, πόσο νερό και καύσιμο έχουν κλπ], ώστε να συντονίζονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, να γίνεται σωστή διασπορά τους, κερδίζοντας χρόνο, που είναι καθοριστικός για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

ΣΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΝΕΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στο στάδιο της μελέτης βρίσκεται ο νέος Πυροσβεστικός Σταθμός της Καλαμάτας, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε οικόπεδο 5 στρεμμάτων, που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Καλαμάτας στα Λέϊκα κοντά στον Περιμετρικό. Όπως μας επεσήμανε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, είναι αναγκαία η μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής από το κέντρο της πόλης σε μεγαλύτερη έκταση στον περιμετρικό, τόσο για να αποφεύγεται η όχληση και η αναστάτωση των πολιτών, κυρίως όμως γιατί θα τους επιτρέψει να μπορούν να κάνουν τις επιχειρησιακές τους ασκήσεις.

To Top