ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ Γκίνες η Νάξος – Δείτε πόσα κιλά πατάτες τηγάνισαν

550 ΚΙΛΑ ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ ΤΗΓΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Η Νάξος έσπασε χθες βράδυ το ρεκόρ Γκίνες στο μεγαλύτερο σερβίρισμα τηγανητής πατάτας που έγινε ποτέ.
Ένα φορτηγό πατάτες τηγανίστηκαν και προσφέρθηκαν στον κόσμο που συμμετείχε στην εκδήλωση, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Πατάτας.

Πεντακόσια πενήντα κιλά της περίφημης αξιώτικης πατάτας καθαρίζονται, τηγανίζονται σε 22 καζάνια και προσφέρονται σε χιλιάδες καλεσμένους!

Κάθε Αξιώτισσα που συμμετείχε στο καθάρισμα είχε αναλάβει να καθαρίσει 70 κιλά!

Η προσπάθεια γίνεται με ευθύνη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με στόχο να διαφημίσουν τα τοπικά προϊόντα τους, και βεβαίως την πατάτα τους που έγινε γνωστή παγκοσμίως για την ποιότητα και την γεύση της, απόρροια της σύστασης του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών.

Το τηγάνισμα για Γκίνες γίνεται στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Πατάτας, το οποίο διοργανώνεται στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, στην Αγία Άννα (θέση Κάπαρες)

Μέχρι σήμερα το ρεκόρ κατείχε η εταιρεία Twin Oaks Farms, στην πόλη Eagle της πολιτείας Idaho στις ΗΠΑ.
Το ρεκόρ επιτεύχθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2014 και ήταν 454.95 κιλά.

Η ναξιώτικη πατάτα είναι από τα πιο φημισμένα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και αποτελεί πιστοποιημένο προϊόν (ΠΟΠ, ΠΓΕ) .

Η καλλιέργεια πατάτας ξεκίνησε στη Νάξο το 19ο αιώνα και τη δεκαετία του 1950 η Νάξος έγινε το επίσημο κέντρο παραγωγής πατατόσπορου της Ελλάδας.

Σήμερα, η παραγωγή πατάτας εκτιμάται σε 8 εκατομμύρια κιλά ετησίως, μια ποσότητα που μπορεί να επεκταθεί αφού οι παράγωγοι διαθέτουν τις πιο συγχρόνους μεθόδους εκσυγχρονισμού της συλλογής των πατατών και συσκευασίας.

Η Σποροπαραγωγική Επιχείρηση της Ε.Α.Σ. Νάξου διαθέτει ειδικά, επιλεγμένα και ελεγμένα αγροτεμάχια τα οποία χρησιμοποιεί για την παραγωγή πιστοποιημένου πατατόσπορου. Τους θερινούς μήνες συγκεντρώνει, συσκευάζει και πιστοποιεί τον πατατόσπορο και μετά από προβλάστηση, τον διαθέτει σε παραγωγούς.

Να σημειώσουμε εδώ ότι και στη Μεσσηνία έχουμε την περίφημη πατάτα Αλαγονίας και την αντίστοιχη γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι-από το 1985, το πρώτο Σάββατο μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Ρεκόρ Γκίνες η Νάξος – Δείτε πόσα κιλά πατάτες τηγάνισαν
To Top