Yποδομές

“Στα κάγκελα” 26 περιφερειακοί σύμβουλοι: Ζητούν να συζητηθεί άμεσα στο ΠΕΣΥΠ η Τεχνική Έκθεση για το Αντιπλημμυρικό Καλαμάτας

“Έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου από την απόλυτη υποβάθμιση και απαξίωση που οδηγείται από τον κ. Νίκα” επισημαίνουν στο αίτημά τους για άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αντιδράσεις  υπάρχουν από τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για τη σπουδή Νίκα να παραδώσει τη μελέτη πρώτα στο Υπουργείο, πριν τη φέρει όπως όλοι περίμεναν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ενημερωθεί και να αποφασίσει. Nα υπενθυμίσουμε οτι η τεχνική μελέτη προέκυψε κατόπιν απευθείας ανάθεσης σε εταιρεία και κόστισε 24.000 ευρώ, με την επιλογή του καθηγητή να γίνεται εξ αρχής από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Οι 26 περιφερειακοί σύμβουλοι ζητούν άμεσα να έρθει η Τεχνική Έκθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση.

Αναλυτικά το αίτημα:

Αίτημα για σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, σύμφωνα με το άρθρο 10ο  (Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου), με τη διαδικασία του 1/3, του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας (άρθρο 167 παρ. 3 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν. 4555/2018 και όπως ισχύει με την εγκύκλιο της 20 Αυγούστου 2019 του Υπουργείου Εσωτερικών).

 

Κύριε Πρόεδρε,

Επειδή η τεχνική έκθεση που αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας, κατατέθηκε από τον κ.Περιφερειάρχη στο Υπουργείο Υποδομών και έχει ήδη δημοσιοποιηθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας Πελοποννήσου.

Επειδή μέχρι σήμερα ως οφείλετε δεν έχετε αποστείλει πρόσκληση με συνημμένη

την τεχνική μελέτη για τη συζήτηση του θέματος στο αρμόδιο Συλλογικό Όργανο.

Επειδή έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου από την απόλυτη υποβάθμιση και απαξίωση που οδηγείται από τον κ. Νίκα.

Αιτούμεθα την άμεση σύγκληση, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την τεχνική έκθεση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας.

 

Για την παράταξη «Νέα Πελοπόννησος»

 1. Τατούλης Πέτρος
 2. Γιαννακούρας Ευάγγελος
 3. Ρουμελιώτης  Γεώργιος
 4. Παπαντωνίου – Κορώνη Κλημεντίνη
 5. Λυμπέρης Αντώνης
 6. Τζανετέα Αδαμαντία
 7. Κανελλάκης Ηλίας
 8. Σταματάκος Μιχαήλ
 9. Σκούρος Χαράλαμπος
 10.  Πισιμίσης Αθανάσιος
 11. Πετρίτσης Γεώργιος
 12. Νικολάκου Κωνσταντίνα
 13. Μπούζα – Κωνσταντέλου Αντωνία
 14. Γκούνης Απόστολος

 Για την παράταξη  «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο»

 1. Δέδες Γεώργιος
 2. Καρούζος Χρήστος
 3. Δημητρακοπούλου Ευγενία
 4. Πουλοκέφαλος Γεώργιος
 5. Μποζίκης Αναστάσιος
 6. Καρσιώτης Χρήστος
 7. Μιχαήλ Μιχάλης

 Για την  παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»

 1. Πετράκος Θανάσης
 2. Δρούγκας Δημοσθένης

 Για την παράταξη «Πράσινη Πελοπόννησος»

Λυμπεροπούλου Δήμητρα

 Για την παράταξη «Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή»

 Κάτσαρης Παναγιώτης

 Η Ανεξάρτητη Περιφερειακή Σύμβουλος της Π.Ε. Λακωνίας

 Σπυριδάκου Μαργαρίτα

Αντιδράσεις για “περιφρόνηση” του Περιφερειακού Συμβουλίου

Η τεχνική έκθεση του Καθηγητή Υδρολογίας Κουτσογιάννη, παραδόθηκε από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα συνοδεία του ίδιου του καθηγητή, στο Υπουργείο Υποδομών, το πρωί της Τετάρτης. Μέχρι τότε κανείς δεν γνώριζε τι αναφερόταν στην Τεχνική αυτή Έκθεση και ποιες λύσεις-προτάσεις έδινε. Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας η έκθεση δημοσιεύτηκε στο site της Περιφέρειας προκειμένου να ενημερωθούν αιρετοί και πολίτες.

Ενημέρωση δια της…τεθλασμένης

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι έλαβαν γνώση της μελέτης μόνο από δημοσιεύματα των ΜΜΕ που αναδημοσίευσαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης την είδηση από το site της Περιφέρειας. Οι αντιδράσεις είναι ποικίλες, με περιφερειακούς συμβούλους να κάνουν λόγο για “περιφρόνηση” του περιφερειακού συμβουλίου, που ενημερώνεται δια της τεθλασμένης και για “αντιθεσμική” διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, στελέχη της αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας έσπευσαν να χαιρετίσουν τη μελέτη και τις 4 εναλλακτικές λύσεις που προτείνει.

Την ενόχλησή του δεν έκρυψε, και ο Δήμαρχος Καλαμάτας ο οποίος ερωτηθείς χθες το μεσημέρι-πριν την δημοσίευση της τεχνικής έκθεσης-  δήλωσε, όπως ήταν φυσικό, ότι δεν γνωρίζει κάτι. .

Οι εναλλακτικές λύσεις

Ωστόσο, πλην των δύο πρώτων λύσεων, “μηδενική λύση-Λύση 0” ή αποδοχή της μελέτης ΜΟΡΕΑ (Λύση 1), οι άλλες δύο εναλλακτικές- (Λύση 2 “αποκεντρωτικός σχεδιασμός με παρεμβάσεις στα περιφερειακά ρέματα που θα καταλήγουν στο ρέμα της Βαθιάς Λαγκάδας, ώστε να μειωθεί η παροχετευτικότητα στο Νέδοντα, και ανασχεδιασμός του δικτύου ομβρίων της πόλης, καθώς και αναβαθμές και 2 φράγματα ανάσχεσης και αποθήκευσης, σε βάθος όμως 10ετίας) και η τελευταία εναλλακτική (Λύση 3) που είναι η επαναφυσικοποίηση της κοίτης του- απαιτούν νέες μελέτες, επομένως νέο χρονικό ορίζοντα, όπως είναι φυσικό. Μάλιστα για τη Λύση 2 επισημαίνεται ότι ” η μελέτη αυτού του θέματος δεν είναι εφικτό να γίνει στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης, αφού απαιτεί λεπτομερή δεδομένα τοπογραφικής αποτύπωσης που δεν είναι διαθέσιμα”. “Όποια λύση επιλεγεί θα πρέπει να συνδυαστεί με κατάλληλα μελετημένα έργα αστικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης”, καταλήγει η σχετική έκθεση.

Τατούλης: “ Δεν προβλέπεται από κανένα νομοθετικό πλαίσιο, υπομονεύει τη Δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου”

Η διαβίβαση της έκθεσης στο Υπουργείο δεν προβλέπεται από κανένα νομοθετικό πλαίσιο, υπομονεύει τη Δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και το διακριτό ρόλο των θεσμών. Η δημιουργία εντυπώσεων και η προσπάθεια χειραγώγησης των Περιφερειακών Συμβούλων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της κουτοπόνηρης πολιτικής Νίκα.
Καλούμε το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και κυρίως τον Πρόεδρο κ.Ιωάννη
Μαλτέζο να σταματήσει την κατηφόρα που οδηγεί ο κ.Νίκας τη λειτουργία του Συλλογικού Οργάνου και να διαβιβαστεί άμεσα η έκθεση – γνωμοδότηση του καθηγητή κ.Κουτσογιάννη και της ειδικής επιτροπής στα αρμόδια θεσμικά όργανα που είναι τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου”, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή του ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης “Νέα Πελοπόννησος”, Πέτρος Τατούλης.

 

 

“Στα κάγκελα” 26 περιφερειακοί σύμβουλοι: Ζητούν να συζητηθεί άμεσα στο ΠΕΣΥΠ η Τεχνική Έκθεση για το Αντιπλημμυρικό Καλαμάτας
To Top