ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα 710 εκατ.ευρώ φέτος το κοινωνικό μέρισμα

Παρέμβαση με αφορμή την μείωση του ΕΝΦΙΑ πραγματοποίησε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Σήμερα καταθέτουμε μια διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε για τους πιο αδύναμους. Καταθέτουμε τη διάταξη σήμερα όπως ακριβώς πέρυσι τέτοιο καιρό. Από την υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος έχουμε τη δυνατότητα και δίνουμε αντίστοιχο με το περσινό ποσό”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αρχικά προβλέπεται το ποσό των 710 εκατ. ευρώ που, ανάλογα με τις προσαρμογές, μπορεί να υπάρξει και σχετική αύξηση.

ΑΠΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Όπως ανέφερε, το ακριβές ύψος και τα κριτήρια θα καθοριστούν με ΚΥΑ που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους προκειμένου στις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά σε 1,3-1,4 εκατ. νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Ο πρωθυπουργός όπως και με την τροπολογία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε μη μισθωτούς, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο η κυβέρνηση προχωρά σε ελαφρύνσεις και τηρεί τις δεσμεύσεις της ΔΕΘ. Ταυτόχρονα θέλει να εκθέσει τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι το γαλάζιο αφήγημα περί τέταρτου μνημονίου καταρρέει και για αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση καταφεύγει σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ σε “ακροδεξιά ατζέντα” για το εκκλησιαστικό και το Σκοπιανό.

Η κυβέρνηση εξάλλου θέλει να παρουσιάζει ένα “μπαράζ” θετικών μέτρων, από τη μείωση των εισφορών και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φόρων στις επιχειρήσεις μέχρι την μη περικοπή των συντάξεων και την απόδοση κοινωνικού μερίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που κατατέθηκε χθες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται έως και 30% για περιουσίες έως 60.000 ευρώ. Ταυτόχρονα μειώνεται ο φόρος για τις επιχειρήσεις στο 28% με δεύτερη τροπολογία, καθώς η κυβέρνηση θέλει την ίδια στιγμή να στείλει μήνυμα ελάφρυνσης των ασθενέστερων οικονομικά, αλλά και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας θέλοντας να διασπάσει το ακροατήριο και τη ρητορική της ΝΔ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα την κατάθεση τροπολογίας και για την απόδοση κοινωνικού μερίσματος, το οποιο εφέτος θα φτάσει τα 710 εκ ευρώ.

“Τα δύο τελευταία χρόνια δώσαμε μέρισμα, είχαμε υπεραπόδοση, όπως και εφέτος θα δώσουμε περίπου 710 εκ στα ίδια πρότυπα που ήταν πέρυσι. Η τροπολογία θα κατατεθεί σε μισή ώρα. Τώρα που έχουμε βγει από το πρόγραμμα δεν έχουμε ανάγκη να υπάρχει υπερπλεόνασμα γιατί μας αναγκάζει το ΔΝΤ και άρα μπορεί να κάνουμε μέτρα εκ των προτέρων. Προφανώς ο στόχος είναι 3,5% μέσα σε αυτό αφήνω και μία καβάτζα για να μη γίνει κάποιο λάθος” ειπε ο κ.Τσακαλώτος μεταξύ άλλων και σημείωσε πως όχι μόνο δε θα μειωθούν οι συντάξεις, αλλά και μέρος των αντιμέτρων δε θα τα έχουμε μετά από δύο χρόνια, αλλά θα ξεκινήσουν από το 2019.

πηγή:News247.gr

Στα 710 εκατ.ευρώ φέτος το κοινωνικό μέρισμα
To Top