Διήμερο τιμητικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μνήμη του ναυάρχου Αθανάσιου Σπανίδη συνδιοργανώνουν Δήμος Καλαμάτας και Σύλλογος Απανταχού Μικρομαναίων, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2024, στη Μικρομάνη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 09.00 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στη Μικρομάνη και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Ενώ στις 20.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας, όπου θα παρουσιαστεί η ζωή του ναυάρχου και η προσφορά στην πατρίδα, συνοδευόμενη από εκθεσιακό υλικό από το αρχείο του.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, στις 18.00 το απόγευμα, με τη διεξαγωγή αγώνα δρόμου “Σπανίδεια 2024” και θα ολοκληρωθούν στις 21.00 το βράδυ με Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, όπου συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Κρητών Μεσσηνίας “Ο Ψηλορείτης”, ο Σύλλογος Θεσσαλών, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης, και ο Σύλλογος Απανταχού Μικρομαναίων.
Ποιός ήταν ο ναύαρχος Αθανάσιος Σπανίδης
Γεννήθηκε στις 30.7.1906 στην Μικρομάνη της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Καλαμάτας. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Σπανίδης, αξιωματικός της χωροφυλακής, ο οποίος καταγόταν από στρατιωτική οικογένεια. Ο μικρός Αθανάσιος όμως προτίμησε τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο υπηρέτησε επί 37 έτη συναπτά έτη.
Το 1930 ορίστηκε κυβερνήτης του “Αρετούσα” και ως το 1934 εκπαιδεύτηκε στα «Αβέρωφ» και «Ψαρά». Το 1937 ορίστηκε και αργότερα κυβερνήτης του υποβρυχίου «Παπανικολής».
Το 1939 πήγε στη Αγγλία για μετεκπαίδευση στη Σχολή Υποβρυχίων. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κυβέρνησε διαδοχικά τα υποβρύχια «Κατσώνης», «Παπανικολής» και «Έλλη».
Το θωρηκτό «Αβέρωφ», το αρματαγωγό «Χίος» και το αντιτορπιλικό «Πάνθηρ». Το 1944 ανέλαβε τη ναυτική διοίκηση Κέρκυρας ενώ το 1945 διορίστηκε προσωπάρχης του Υπουργείου Ναυτικών. Το 1946 ανέλαβε διοικητής φρεγατών και το 1947 προήχθη σε πλοίαρχο αναλαμβάνοντας παράλληλα τη διοίκηση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Την περίοδο 1950 – 1952 χρημάτισε για δεύτερη φορά, διοικητής φρεγατών και εν συνεχεία υπηρέτησε
με το βαθμό του Υποναυάρχου, ως Εθνικός Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μέχρι το 1954, οπότε και ανέλαβε την υπαρχηγία του ΓΕΕΘΑ. Το 1956 τοποθετήθηκε Διοικητής του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1958, οπότε και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του αντιναυάρχου ε.α..
Μετά την αποστράτευσή του επί μια δεκαετία προήδρευσε της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
Επί θητείας του ιδρύθηκε και λειτούργησε το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Νυμφεύθηκε την Αλεξάνδρα Γεωργιάδη και απέκτησε ένα γιο τον Αλέξιο Γ. Σπανίδη.
Συνέγραψε βιβλία με ιστορικά θέματα και το 1987 εξέδωσε τα απομνημονεύματά του “Αναμνήσεις και Μαρτυρίες”. Απεβίωσε το 1996.