ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι “Σωματοφύλακες” του νέου Μαξίμου

Ο Στέλιος Πέτσας είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν έχει σχέση με τα ΜΜΕ, τουλάχιστον ως οργανικό στέλεχος στο παρελθόν. Μέχρι σήμερα διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Στέλιος Πέτσας διαθέτει μεγάλη πείρα ως επιχειρησιακό στέλεχος.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ και της Cosmote, διαπραγματευτής με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και την ειδική εισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών, γνώστης των οικονομικών ζητημάτων, ακόμη και των ειδικών θεμάτων, αλλά και σε θέση να διαχειριστεί τις λεπτές πολιτικές ισορροπίες στις οποίες στηρίζεται το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε στη νευραλγική αυτή θέση έναν απολύτως δικό του άνθρωπο. Εναπομένει να δούμε αν ο φάκελος ΜΜΕ, ο οποίος δεν ανήκει πια στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταρρύθμισης, θα περιέλθει -όπως ακούγεται- στα χέρια του Στέλιου Πέτσα. Διότι η διαχείριση του τομέα αυτού προϋποθέτει επιπλέον δυνατότητες διατήρησης λεπτών ισορροπιών.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής, διευθυντής του γραφείου του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και νυν υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. Α.Ε. και της Cosmote Α.Ε., μέλος του προεδρείου της Economic and Development Review Committee (EDRC) του ΟΟΣΑ, προϊστάμενος Εσόδων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Οικονομικός Σύμβουλος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, εθνικός εμπειρογνώμονας σε Προγράμματα Οικοδόμησης Θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Twinning Projects), εκπρόσωπος της Ελλάδας σε Ομάδες Εργασίας και Επιτροπές της Ε.Ε.

Το δεύτερο στέλεχος που εντάσσεται στην ομάδα των «Σωματοφυλάκων» της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο Κωνσταντίνος Ζούλας. Γόνος δημοσιογραφικής οικογένειας, δημοσιογραφικά όμως αυτόφωτος, πέρασε από την «Καθημερινή», για να επιλέξει τελικά τον πολιτικό στίβο δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από το γραφείο Τύπου του κόμματος της ΝΔ στο Μαξίμου μετακομίζει ο Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος θα αναλάβει διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Την επικοινωνιακή τριάδα του Μαξίμου συμπληρώνει η Κύρα Κάπη, εκ των στενότερων και αθόρυβων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, που αναλαμβάνει Διευθύντρια Επικοινωνίας.

Ο «κλειδοκράτωρ»

Ο «Προσωπάρχης» ωστόσο της αθηναϊκής Καγκελαρίας, όπως αρέσκονται να περιγράφουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού το νέο Μαξίμου, θα είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε διακριτό ρόλο συντονιστή του κυβερνητικού έργου με ενισχυμένες αρμοδιότητες ο επίσης «άνθρωπος του προέδρου», ο Άκης Σκέρτσος, μέχρι πρότινος διευθυντής του ΣΕΒ με άριστη γνώση των ισορροπιών στον κόσμο των επιχειρήσεων. Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης του Δημόσιου Τομέα κατά την πενταετία 2009-2014, με πιο πρόσφατη αυτή του διευθυντή του Γραφείου Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα (Ιούλιος 2012 – Ιούνιος 2014). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master of Arts) στον τομέα του Political Management and Lobbying από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ και πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995-1999). Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Έως τον Ιούνιο του 2019 ήταν, επίσης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ, γραμματέας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ- Junior Achievement) και ταμίας του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ).

Σε ρόλο «Επιτελάρχη» και ο προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο καθηγητής κ. Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies). Επίσης, υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ.

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, ενώ έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών. Είναι συγγραφέας επτά επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης δύο συλλογικών τόμων. Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

 

Οι “Σωματοφύλακες” του νέου Μαξίμου

Δημοφιλέστερα

To Top