ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας: “Εκεί που μας χρωστούσανε, ζητάνε και τα ρέστα”-Στάση εργασίας την Τετάρτη

Στην Επιθεώρηση Εργασίας προσφεύγουν οι εργαζόμενοι

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

“Με αυταρχικό και ύπουλο τρόπο η Δημοτική αρχή και διοίκηση της ΔΕΥΑ Καλαμάτας κλιμακώνει την καταστολή, την τρομοκρατία και τις διώξεις απέναντι στους εργαζόμενους και το σωματείο.
Εκεί πού μας χρωστάγανε ζητάνε και τα ρέστα.
Το Σωματείο μας μέσα από τον διεκδικητικό μας αγώνα για εφαρμογή της επιχειρησιακής συλλογικής εργασίας, διεκδίκησε και δικαστικά αμοιβές πού ύστερα από αγώνες το συνδικαλιστικό μας κίνημα έχει κατακτήσει.

Συγκεκριμένα διεκδικούμε επιστροφή χρημάτων 10% από το 2010 που παρακρατούνται μέχρι και σήμερα κι έχουν κριθεί παράνομες με οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η Δημοτική αρχή σε αντίθεση με άλλες δημοτικές αρχές, αντέδρασε με δικαστικά τερτίπια και προσπαθεί να ακυρώσει την απόφαση που μας δικαίωνε.
Το Σωματείο μας επανέρχεται κι επιμένει στις συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Ούτως ή άλλως υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις πανελλαδικά που μας δικαιώνουν και μια σειρά από ΔΕΥΑ έχουν συνομολογήσει .

“Η Δημοτική αρχή φοβούμενη από την αναμενόμενη υποχρέωση της να μας καταβάλει ποσά 5ετίας και πλέον, άρχισε τις παρανομίες”

Με την παράνομη διαδικασία απαίτησης δήθεν αχρεωστήτως καταβληθεισών αμοιβών, προσπαθεί να πάρει πίσω κατακτήσεις που αναφέρονται στην επιχειρησιακή μας σύμβαση κι αμφισβητεί την ισχύ της. Τσεκάρει αντιδράσεις και δημιουργεί κλίμα. Καθίστε καλά και μην διεκδικείτε. Οι απολαβές που αμφισβητεί έχουν εγκριθεί από όλη την υπηρεσιακή ιεραρχία κι από τον αρμόδιο ελεγκτή επίτροπο.
Τέτοια περίπτωση είναι και του Προέδρου του Σωματείου μας Παναγιώτη Κουφαλάκου της Γραμματέας Σταυρούλας Στραβάκου, και 3 συναδέλφων από την οικονομική υπηρεσία.

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο με εντελώς αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική διαδικασία, να επιδιώκουν να δεσμεύσουν έστω και την κουτσουρεμένη αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης του.

Αντίστοιχες μεθοδεύσεις, που αφορούν τη μη καταβολή της αποζημίωσης ακολουθεί η Δημοτική Αρχή και στην περίπτωση του συναδέλφου Βενετσάνου Δασκαλά.
Όμως εμείς συνάδελφοι ξέρουμε να διεκδικούμε. Έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μόνο με τον αγώνα μας και την συλλογική δράση έχουμε κατακτήσεις.
Με αυτούς τους αγώνες καταφέραμε να κρατήσουμε σε ισχύ την επιχειρησιακή μας σύμβαση και πετύχαμε:
Την κατοχύρωση των 37,5 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τη μονιμοποίηση των ΑΜΕΑ, τη διεκδίκηση αναδρομικών για όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, τη χρηματική αποζημίωση από άδειες που μας χρωστούσαν, την κατοχύρωση ανθυγιεινής εργασίας σε μια σειρά ειδικότητες, την κατοχύρωση μέσα από την σύμβαση ίσης αμοιβής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους άσχετα αν είναι μόνιμοι ή συμβασιούχοι, την κατοχύρωση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας και την παροχή ειδών ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους μόνιμους και συμβασιούχους, την διατήρηση παροχών σε είδος.

Εμείς ξέρουμε καλά τι επιδιώκουν. Επιδιώκουν να περάσουν κλίμα αμφισβήτησης και παραίτησης στους εργαζόμενους και το Σωματείο. Ένα Σωματείο που η αγωνιστική του στάση στέκεται εμπόδιο στην εμπορευματική λειτουργία των ΔΕΥΑ και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών και του νερού.
Ότι και να σκαρφιστούν, όσα εμπόδια και να βάλουν οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω. Και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Ότι κατακτήσαμε δεν είμαστε διατεθειμένοι να το απεμπολήσουμε.
Οι εργαζόμενοι θα αποτρέψουν να χτυπηθεί το σωματείο και οι αγώνες τους, ειδικά μπροστά στην νέα επίθεση απέναντι στα δικαιώματά τους, που ξετυλίγεται από κράτος και εργοδοσία.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στον Πρόεδρο του Σωματείου και καλούμε την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να σταματήσει κάθε επίθεση απέναντι στον ίδιο και το Σωματείο, καταβάλλοντας άμεσα την νόμιμη αποζημίωση του.
Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν μπαίνουν στον γύψο!

Για όλους τους παραπάνω λόγους

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας σε συνεδρίασή του το Σάββατο 29.01.2021 αποφάσισε ομόφωνα να προκηρύξει στάση εργασίας μίας (1) ώρας για την Τετάρτη 3/02/2021 από την ώρα 11:00 έως 12:00.

Η στάση εργασίας πραγματοποιείται εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη μη καταβολή των αποζημιώσεων απόλυσης και ευδόκιμης υπηρεσίας στους δύο προσφάτως συνταξιοδοτηθέντες συναδέλφους μας.

Η αποζημίωση απόλυσης και η ευδόκιμη υπηρεσία απορρέουν από την υποχρεωτική εφαρμογή του άρθρου 2 Α.Ν 173/1967 και Ν.Δ 618/1970, σε συνδυασμό με την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας για το ποσό της ευδόκιμης υπηρεσίας. Η μη εμπρόθεσμη καταβολή τους είναι παράνομη και καταχρηστική.

Επίσης το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιήσει συμβολική κατάληψη του γραφείου του Γενικού Διευθυντή από της 11-12, ώρα που θα συζητιέται στην επιθεώρηση εργασίας η προσφυγή των συναδέλφων με πρόσθετη παρέμβαση της ομοσπονδίας.

Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας: “Εκεί που μας χρωστούσανε, ζητάνε και τα ρέστα”-Στάση εργασίας την Τετάρτη
To Top