Τροφή για σκέψη

Σοκάρει η εικόνα υποσιτισμένου παιδιού στη Συρία που ζυγίζει μόλις 1,9 κιλά

Σοκάρουν για ακόμα μία φορά οι φωτογραφίες υποσιτισμένων μωρών στη Συρία που έρχονται στη δημοσιότητα και δείχνουν τις σοβαρές συνέπειες της μάχης ενάντια στο ISIS, που έχει εξαναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους.

Το παιδί που φαίνεται στην φωτογραφία, βρίσκεται σε κλινική στην πόλη Hamouria, που ελέγχεται από τους επαναστάτες, στην ανατολική περιοχή Ghouta στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Δαμασκού και οι γιατροί δίνουν μάχη να το κρατήσουν στη ζωή.

Είναι άγνωστο πόσο χρονών είναι ωστόσο ζυγίζει μόλις 1,9 κιλά.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στη δημοσιότητα ανάλογες φωτογραφίες που δείχνουν ανθρώπους και μικρά παιδιά υποσιτισμένα να αναζητούν λίγο φαγητό για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Η συριακή διαμάχη, η οποία ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους μισούς Σύρους έμειναν άστεγοι ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση στον κόσμο.

Μπορεί το δράμα των ανθρώπων της Συρίας να φαίνεται μακρινό για την “πολιτισμένη” Ευρώπη, επειδή δεν αγγίζει τη δική μας καθημερινότητα, ωστόσο πρέπει να μας προβληματίσει όλους η τραγωδία χωρίς τέλος που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι και χιλιάδες αναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους για να σώσουν τις ζωές τους και τα παιδιά τους, ενώ άλλοι εξακολουθούν να παραμένουν εκεί ζώντας έναν Γολγοθά χωρίς τέλος.

Αν αυτή η σοκαριστική και συγκλονιστική εικόνα ενός μικρού παιδιού που υποφέρει άδικα- θύμα ενός παραλογισμού- δεν μπορεί να αφυπνίσει όλους όσους ευθύνονται για το δράμα του λαού αυτού, τότε δυστυχώς δεν μπορούμε να μιλάμε για καλύτερες ημέρες στον κόσμο μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά, όταν με αφορμή τέτοιες εικόνες ακούγονται κάποια ευχολόγια και μετά από μερικές ημέρες όταν τα φώτα της δημοσιότητας στραφούν αλλού, η τραγωδία ξεχνιέται… Όλοι θυμόμαστε τον μικρό Αϊλάν, η ανθρωπότητα συγκλονίστηκε για λίγο, αλλά μετά από ένα διάστημα ξεχάστηκε και αυτός ο θάνατος…

Από την αρχή του παράλογου αυτού πολέμου χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί, χιλιάδες έχουν μείνει ανάπηρα, εκατοντάδες έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους να διαφύγουν και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, ενώ εκατοντάδες “αγνοούνται” ακόμα, θύματα κατά πάσα πιθανότητα εμπορίας ανθρώπων και trafficking.
Οι εικόνες που κατά καιρούς έρχονται στη δημοσιότητα συγκλονίζουν και αποκαλύπτουν το δράμα και το διαρκές έγκλημα που εξελίσσεται στη Συρία. Εικόνες γροθιά στο στομάχι, που δυστυχώς δεν μπορούν να “συγκινήσουν” αυτούς που ευθύνονται για αυτή την τραγωδία…
Και όσο δεν αλλάζει η κατάσταση, και όσο μικρά αθώα παιδιά τραυματίζονται, υποσιτίζονται, πεθαίνουν, όλοι μας έχουμε αποτύχει στην αποστολή μας και τον ρόλο μας…

Μ.Π.

Σοκάρει η εικόνα υποσιτισμένου παιδιού στη Συρία που ζυγίζει μόλις 1,9 κιλά
To Top