Το δικό μου Σχολείο

SociALL Food Grid: Φαγητό σε όσους έχουν ανάγκη μέσω πλατφόρμας που δημιούργησαν μαθητές των Εκπ.Μπουγά

ΠΩΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ

Είναι γνωστό ότι καθημερινά σε όλη τη χώρα αλλά και παγκοσμίως πετάγονται στα σκουπίδια τόνοι φρέσκων τροφίμων και φαγητών που μένουν αδιάθετα. Αυτές οι ποσότητες πρέπει να διοχετεύονται σε συμπολίτες μας και οικογένειες που έχουν ανάγκη, και που το καθημερινό γεύμα δεν είναι δεδομένο.

Αυτή την ανάγκη εντόπισαν οι μαθητές της Β’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και αποφάσισαν να δημιουργήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμαSociall Food Grid”, ένα ηλεκτρονικό πλέγμα- δίκτυο μεταφοράς και διάθεσης των τροφίμων της ημέρας στο καθημερινό τραπέζι αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας.

Τρόφιμα από φούρνους, μερίδες φαγητού από εστιατόρια, ακόμα και σχολικά γεύματα που περισσεύουν μπορούν, όπως μας εξήγησαν τα παιδιά, μέσω της πλατφόρμας τους να έχουν τελικούς αποδέκτες συμπολίτες μας, που τόσο τα έχουν ανάγκη. Μέσα από ένα δίκτυο εθελοντών που αναλαμβάνουν να κάνουν delivery στα προϊόντα αυτά τα οποία διαθέτουν οι επιχειρήσεις προς τους συμπολίτες μας.

Sociall Food Grid”, λοιπόν, είναι η κοινωνική επιχείρηση που ίδρυσαν μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά έχει διπλό στόχο, αφενός να σταματήσει η σπατάλη τροφίμων που πετιούνται καθημερινά στα σκουπίδια από όλους μας και αφετέρου να διοχετευτούν τα υγιή και κατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ “SOCIALL FOOD GRID”

Τα παιδιά δημιούργησαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου συνδέουν τις επιχειρήσεις που έχουν διαθέσιμα τρόφιμα ή φαγητά με τους δικαιούχους πολίτες μέσω ενός δικτύου εθελοντών που μεταφέρουν τα τρόφιμα σε καθημερινή βάση σε όσους τα έχουν ανάγκη. Το MessiniaLIVE βρέθηκε στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και οι μαθητές της Β’Λυκείου μας εξήγησαν πως ίδρυσαν την κοινωνική επιχείρησή τους, πως λειτουργεί η πλατφόρμα και πως τελικά μέσα από αυτή την ιδέα μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε καθημερινά φαγητό να πηγαίνει σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Στόχος τους όπως μας είπαν είναι να “υιοθετήσει” την πλατφόρμα ένας Δήμος ή ένας δημόσιος φορέας, ώστε υπό την ομπρέλα του να διευρυνθεί η βάση δεδομένων, να μπουν περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και να διοχετεύονται τα τρόφιμα σε συμπολίτες μας που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, μέσα από τους δικαιούχους που έχουν οι υπηρεσίες πρόνοιας.

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Οι μαθητές με την κοινωνική εικονική αυτή επιχείρησή τους στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης, μέριμνας και αγάπης προς τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, φροντίζοντας για το καθημερινό τους γεύμα. Στον αντίποδα της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης τροφίμων προτείνουν αυτή την “αλυσίδα αγάπης”, μια ανθρώπινη αλυσίδα που περιλαμβάνει επιχειρήσεις και εθελοντές με στόχο κανένας συμπολίτης μας να μη μένει χωρίς φαγητό. Είναι στο χέρι των Δήμων και των δημόσιων φορέων να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα αυτή, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων, αλλά κυρίως προσφέροντας τα απαραίτητα τρόφιμα καθημερινά σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

OI ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, μάς εξηγούν πως λειτουργεί αυτή η αλυσίδα αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα σταματά η σπατάλη τροφίμων.

“Eίμαστε η SociALL Food Grid, μια κοινωνική επιχείρηση που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στην Καλαμάτα από 23 μαθητές της Β΄ Λυκείου των Eκπαιδευτηρίων Μπουγά στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (Σ.Ε.Ν) και στο πρόγραμμα “εικονική επιχείρηση”.
Σχεδιάζουμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η oποία θα προσφέρει τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης διευθέτησης του πλεονάζοντος φαγητού ξενοδοχείων, νοσοκομείων, εστιατόριων, νοικοκυριών κ.α., σε πολίτες που το έχουν ανάγκη, όπως οι άστεγοι, οι χαμηλόμισθοι, οι πολύτεκνοι, οι φοιτητές κ.α., είτε άμεσα από τον δότη ή τον δικαιούχο, είτε έμμεσα μέσω κοινωνικών φορέων ή εθελοντών-διανομών.
Στόχοι της πλατφόρμας:
1. Να σταματήσει η σπατάλη φαγητού.
2. Να λαμβάνουν όλοι οι συνάνθρωποί μας φαγητό σε καλή ποιότητα και όχι ευκαιριακά και από ακατάλληλα σημεία (π.χ. δίπλα από κάδους σκουπιδιών …)
3. Να εξοικονομηθούν κρατικοί και δημοτικοί πόροι.
4. Να ενεργοποιηθούν κοινωνικά οι πολίτες.
5. Να αυξηθούν οι κοινωνικές επαφές και να μειωθεί η κοινωνική απομόνωση.

Πώς;

Οι δικαιούχοι – πολίτες που εκπληρώνουν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια θα μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα καθημερινά και να επιλέγουν ένα διαθέσιμο γεύμα. Οι δικαιούχοι θα δηλώνουν το είδος και τον αριθμό των μερίδων που χρειάζονται με κάποιες επιπλέον πληροφορίες, εάν είναι απαραίτητο, όπως τον τρόπο παραλαβής (από το κατάστημα ή μέσω εθελοντή). Μάλιστα, αποσκοπώντας στην διευκόλυνση των ατόμων που δεν έχουν καθημερινή ή καθόλου πρόσβαση στο διαδίκτυο , η SociALL Food Grid δίνει την δυνατότητα σταθερής παροχής γεύματος (π.χ. ανά μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο…) σε δικαιούχο-πολίτη από συγκεκριμένο κάθε φορά δότη-πολίτη δημιουργώντας σταθερές κοινωνικές σχέσεις φιλαλληλίας και αλληλεγγύης.

Οι δότες – πολίτες: Επιχειρηματίες σε χώρους εστίασης, φορείς και νοικοκυριά που έχουν περίσσευμα φαγητού, θα κάνουν εγγραφή στην πλατφόρμα και θα δηλώνουν το είδος και τον αριθμό των μερίδων που διαθέτουν με κάποιες επιπλέον πληροφορίες, όπως το χρονικό διάστημα της διάθεσης και τον τρόπο διάθεσης (παραλαβή από το κατάστημα, διανομή με ευθύνη τους ή διανομή μέσω εθελοντή). Το σήμα της SociALL Food Grid θα βρίσκεται σε εμφανές σημείο στο χώρο του δότη επιχειρηματία εφόσον το επιθυμεί, προσθέτοντας έτσι άυλη αξία στην επιχείρησή του και όχι μόνο! Οι δότες – πολίτες με τη μεγαλύτερη κοινωνική προσφορά θα βραβεύονται σε ειδική τελετή που θα διοργανώνει η εταιρία μας.

Οι εθελοντές – πολίτες θα συμβάλουν στο να αποδώσει η λειτουργία της πλατφόρμας τα μέγιστα στον τόπο τους! Μπορεί να κάνουν τις διανομές ή να βοηθούν κάποιο συμπολίτη τους στη χρήση της πλατφόρμας. Οι πόντοι SociALL Food Grid που θα συλλέγουν οι εθελοντές-πολίτες από την προσφορά τους θα μεταφράζονται σε εκπτώσεις-δωροεπιταγές σε καταστήματα της περιοχής τους”.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

To Top