ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Δεν θα ανοίξουμε τώρα το χωροταξικό του “Καλλικράτη”

Σκουρλέτης: Δεν θα καταργηθούν οι πρόεδροι κοινοτήτων αλλιώς θα έχουμε ερημοποίηση της υπαίθρου

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ 2 ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ 6 ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δύο ώρες περίπου κράτησε η σύσκεψη που είχαν στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, με τους 6 δημάρχους της Μεσσηνίας. Η σύσκεψη -που έγινε κεκλεισμένων των θυρών για τον Τύπο- έγινε σε πολύ καλό κλίμα και τέθηκαν ζητήματα και προβλήματα της αυτοδιοίκησης.

“ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΓΝΗΣΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ”

“Θέλουμε την απλή αναλογική, θέλουμε να πάμε σε μία πιο γνήσια αντιπροσώπευση των λαϊκών συσχετισμών, βεβαίως με εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στη διακυβέρνηση των δήμων και των Περιφερειών” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αμέσως μετά τη σύσκεψη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχουν εξειδικευτεί οι ασφαλιστικές δικλείδες, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι “ελπίζουμε να καταθέσουμε το τελικό νομοσχέδιο μέσα στην τρέχουσα χρονιά», προσθέτοντας ότι «με ανοιχτό διάλογο και καλή διάθεση θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τις μεγαλύτερες συναινέσεις”.

“Το μήνυμα του υπουργείου Εσωτερικών είναι σαφές, δηλαδή περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση των επιλογών, περισσότερες αρμοδιότητες και ρόλους για την αυτοδιοίκηση, στο βαθμό, βέβαια, που μας το επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες και η στενότητα των πόρων” τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

“ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

“Μιλήσαμε για το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και από κοινού συμφωνήσαμε να τον κάνουμε πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό. Επίσης απόλυτη είναι η δέσμευση από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τους προέδρους των κοινοτήτων, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην πλήρη ερημοποίηση της υπαίθρου.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Σχετικά με το χωροταξικό ζήτημα των δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι “δεν θα το ανοίξουμε, όχι γιατί θεωρούμε ότι έτσι όπως σχεδιάστηκε ο “Καλλικράτης” ήταν όλα άρτια σχεδιασμένα, θα έλεγα το αντίθετο” και πρόσθεσε:

“Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι θα μπορούσαμε κι εμείς στην Ελλάδα να κινηθούμε σε έναν αριθμό περισσοτέρων δήμων, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις –όπως η στελέχωση των δήμων και η ενίσχυσή τους με πόρους- ώστε να ανοίξει αυτό το θέμα. Ας πούμε ότι το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, στις σκέψεις μας, για κάποια άλλη στιγμή”.

ΝΙΚΑΣ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ-ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Εξόχως δημιουργική χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχαν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. “Τέθηκαν πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί από την πλευρά μας, και λάβαμε από την πλευρά των υπουργών απαντήσεις. Ο δρόμος είναι ανηφορικός, είναι δύσκολος. Ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία, ώστε να ανεβαίνουμε σιγά σιγά τη σκάλα της προόδου”, κατέληξε ο δήμαρχος Καλαμάτας.

To Top