ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο Novartis: Μίζες 50.000.000€ σε πολιτικά πρόσωπα

Πάνω από πενήντα εκατομμύρια ευρώ μίζες φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης η Novartis.

Σύμφωνα με καταθέσεις 3 προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία που απέστειλαν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς στη Βουλή, τα 40 εξ αυτών δόθηκαν σε 3 πολιτικά πρόσωπα πριν το 2010 για την προμήθεια των εμβολίων κατά της γρίπης.

Οι εν λόγω μάρτυρες θεωρούνται αξιόπιστοι από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς έχουν προσκομίσει στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν γνώση και ότι ήταν κοντά στα επίδικα γεγονότα.

Έκτος από τις 3, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 17 με 18 καταθέσεις, βάσει των οποίων με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται εκτός των πολιτικών, πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι η συνεργάτες υπουργών.

ΣΤΑ 23 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών μόνο σε σχέση με το φάρμακο υπολογίζεται σε 23 δις ευρώ από το 2000 ως το 2015, ενώ μόνο για τη Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δις ευρώ.

Η φαρμακευτική εταιρεία είχε στο στόχαστρό της την Ελλάδα, όχι για να προκαλεί αφαίμαξη στο δημόσιο πουλώντας ακριβά υπερτιμολογημένα φάρμακα, αλλά γιατί η Ελλάδα ήταν από τις χώρες αναφοράς στην τιμή του φαρμάκου, δηλαδή από τις χώρες που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή τιμή του φαρμάκου. Η υψηλή τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis στην Ελλάδα διαμόρφωνε ακριβή τιμή παγκοσμίως και τεράστια κέρδη για την πολυεθνική, που διώκεται παγκοσμίως για τέτοιες πρακτικές. Γι’ αυτό τον λόγο οι μίζες ήταν τεράστιες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι χρηματιζόμενοι από τη Novartis υπουργοί φρόντιζαν να κάνουν τρεις σημαντικές κινήσεις εξυπηρέτησης της πολυεθνικής. Πρώτον, υπέγραφαν για υψηλές τιμές σε φάρμακα της Novartis και καθόριζαν την τιμή στην Ευρώπη, αφού η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς. Συνήθως οι τιμές ανέβαιναν στα ακριβά φάρμακα. Μία αύξηση 20 ευρώ σε ένα φάρμακο των 100 ευρώ, το οποίο έκανε τζίρο 40 εκατ. ευρώ, σήμαινε αμέσως 8 εκατ. επιπλέον κέρδη για την εταιρεία. Όπως στην Ιταλία, έτσι και στην Ελλάδα, φάρμακα της Novartis, όπως το Lucentis (για θεραπεία της ωχράς κηλίδας) προωθήθηκε αντί φαρμάκου άλλης εταιρείας που ήταν 40 φορές φτηνότερο.

Δεύτερον, οι υπουργοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες φρόντιζαν να καθυστερούν και να παρακωλύουν τους ανταγωνιστές της Novartis, ώστε η εταιρεία να έχει πάντα προβάδισμα. Και τρίτον, η Novartis είχε επίσης προβάδισμα στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ. Όταν οι άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν περάσει από το υπουργικό ταμείο, είχαν καθυστερήσεις στην πληρωμή στο όνομα της οικονομικής κρίσης, η Novartis πληρωνόταν κανονικά.

Να σημειωθεί ότι τα σοκαριστικά αυτά στοιχεία και οι καταθέσεις δεν προέκυψαν εν μία νυκτί, αλλά πρόκειται για μεγάλη έρευνα που ξεκίνησε ήδη από το 2016, σχεδόν δύο χρόνια πριν, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, που διερευνά αντίστοιχο σκάνδαλο της εταιρείας και σε άλλες χώρες, και όχι από τις ελληνικές Αρχές.

Mε πληροφορίες από:koutipandoras

Σκάνδαλο Novartis: Μίζες 50.000.000€ σε πολιτικά πρόσωπα

Δημοφιλέστερα

To Top