ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιθώμαια 2017: Απόψε στις 19:00 η τελετή έναρξης

Σημερα στις 19:00 στην Αρκαδική Πύλη της Αρχαίας Μεσσήνης θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των Ιθωμαίων 2017, με αφή της Φλόγας απο τις ιέρειες του Διός Ιθωμάτα και παρατήρηση των Αστερισμών με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων

Πρόγραμμα Ιθώμαιων 2017

5 Αυγούστου: Αφή φλόγας από τις ιέρειες του Ιθωμάτα Δία. Την έναρξη θα σηματοδοτήσει με χορογραφία του ο Σύλλογος Χορού και Ενόργανης «Η χαρά του παιδιού». Εκδήλωση «Οι αστερισμοί στην αρχαία Ελλάδα» με τους Γιάννη Οικονομόπουλο, Ανδρέα Ρεϊτζόπουλο, Ανδρέα Κουτσαντωνάκη και Γιάννη Ευθυμίου. Αρκαδική Πύλη στις 7 μ.μ.

9 Αυγούστου: «Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί» της συγγραφέως Βασιλικής Κάργα. Βραδιά αφήγησης παραμυθιού από μέλη του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Πλατεία Αρχαίας Μεσσήνης στις 9 μ.μ.

11 Αυγούστου: «Η δική μας Κάλλας», προβολή ντοκιμαντέρ του δημιουργού Μπάμπη Τσόκα, με θέμα τα πρώτα βήματα της Ελληνίδας ντίβας της όπερας, Μαρία Κάλλας. Με την Μυρτώ Καμβυσίδη και την υποστήριξη της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας. Πλατεία Αρχαίας Μεσσήνης στις 9 μ.μ.

12 Αυγούστου: «Σ’ έχω δει κάπου… κάπου σε ξέρω», βραδιά karaoke και μεταμφιέσεων με θέμα τον ελληνικό κινηματογράφο. Η νύχτα θα συνεχιστεί με πάρτι σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. Σχολείο Αρχαίας Μεσσήνης στις 8.30 μ.μ.

13 Αυγούστου: «Γιορτή Μελιού» ενημερωτική ομιλία από έμπειρους μελισσοκόμους του χωριού και παρασκευή εδεσμάτων με μέλι. Την βραδιά θα πλαισιώσει με παραδοσιακούς χορούς ο Χορευτικός Σύλλογος Βέργας. Πλατεία Αρχαίας Μεσσήνης στις 9 μ.μ.

Τα Ιθωμαία ήταν η κύρια ετήσια εορτή των Μεσσηνίων στην αρχαιότητα.
Ήταν μια εορτή αφιερωμένη στον Ιθωμάτα Δία το ιερό του οποίου ήταν στην κορυφή του όρους Ιθώμη της Μεσσηνίας, όπου υπήρχε και μαντείο του οποίου η βάση του τρίποδα είναι εντοιχισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του ναού της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στο επάνω μοναστήρι του Βουλκάνου ή αλλιώς το μοναστήρι της κορυφής ή καθολικό του Βουλκάνου το οποίο κτίστηκε το 7ο αιώνα.

Η εορτή των Ιθωμαίων περιελάμβανε αθλητικούς αγώνες, μουσικούς αγώνες, θεατρικές παραστάσεις και διάφορες εκδηλώσεις λόγου και τέχνης. Η όλη ιεροτελεστία γίνονταν γύρω από το χρυσοελεφάντινο άγαλμα του Ιθωμάτα Δία όπου οι εννέα μούσες το έλουζαν στη κλεψύδρα κρήνη, η οποία τρέχει ακόμα νερό.

Στα Ιθωμαία έλαβε μέρος και ο θρυλικός λυράρης της αρχαιότητας, Θάμυρις, ο οποίος θέλησε να συναγωνιστεί τις εννέα μούσες στο τραγούδι και αυτές από την αλαζονεία τους τον τύφλωσαν. Τότε φεύγοντας για την πατρίδα του την Θράκη και καθώς περνούσε τον ποταμό της περιοχής, πέταξε μέσα την λύρα του και έτσι το ποτάμι έλαβε το όνομα Βαλύρα. Στους νεότερους χρόνους κατά επέκταση, το όνομα αυτό δόθηκε στην κωμόπολη της Βαλύρας την οποία διασχίζει ο ποταμός. Τις πληροφορίες για τα Ιθωμαία μας τις δίνει ο περιηγητής Παυσανίας στον “Μεσσηνιακά”.
Μετά την καταστροφή της Αρχαίας Μεσσήνης από τον Αλάριχο, πέφτει και η αυλαία των Ιθωμαίων της αρχαιότητας.

Ιθώμαια 2017: Απόψε στις 19:00 η τελετή έναρξης
To Top