ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σημαντικά προβλήματα στην καρπόδεση της ελιάς λόγω καύσωνα σε όλη τη Μεσσηνία

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ – ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αρκετά προβλήματα στην ανθοφορία τον ελαιοδέντρων σε όλη την Μεσσηνία, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την αυτοψία που έκαναν γεωπόνοι των ΔΑΟΚ σε Καλαμάτα και Τριφυλία.
Ο πρόσφατος μίνι καύσωνας με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιούργησε προβλήματα στα δέντρα που τα “χτυπάει” συνεχώς ο ήλιος και ιδιαίτερα στις περιοχές της Άνω Μεσσηνίας, στα Αρφαρά και στην Πυλία.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος έκανε σήμερα μαζί με συναδέλφους του μία πρώτη επίσκεψη στους ελαιώνες, τόνισε: “Πράγματι υπάρχουν κάποια προβλήματα, όμως δεν μπορούμε να πούμε σε τι ποσοστό έχουν επηρεαστεί, αφού πρέπει να εξελιχθεί η καρπόδεση. Θα έχουμε εικόνα την επόμενη εβδομάδα”. Αυτοψίες θα γίνουν και σε ελαιοκαλλιέργειες και στη Δυτική Μάνη όπου κι εκεί εμφανίστηκαν προβλήματα.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟΥΣ 40 ΒΑΘΜΟΥΣ

Σε επικοινωνία που είχε το Messinialive με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, μας είπε: “Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα τοπικά, κατά περιοχές, κι εκεί που η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, θα έλεγα η κατάσταση είναι τραγική, ενώ αντίθετα στις παραθαλάσσιες καλλιέργειες, εκεί που ηλιοφάνεια δεν ήταν έντονη, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, τουλάχιστον με την εικόνα που σχηματίσαμε σήμερα.

Δυστυχώς δεν προβλέπεται αποζημίωση κατά την διάρκεια της ανθοφορίας της ελιάς και είμαστε σε επικοινωνία με στελέχη του Υπουργείου, ώστε να γίνει πρώτα μία καταγραφή των ζημιών και του φαινομένου. Εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, γιατί δεν αντέχει ο αγροτικός κόσμος νέα ζημιά. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποζημιωθούν, αφού δεν είναι δυνατόν η παραγωγή να δεχτεί άλλο ένα χτύπημα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά! Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει μία πλήρης αποτύπωση της κατάστασης και θα ενεργήσουμε κατάλληλα”.

Καρπόδεση και καιρικές συνθήκες

Η καρπόδεση της ελιάς είναι μία σύνθετη διεργασία που επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί λόγοι που επηρεάζουν την καρπόδεση συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή της ανθοφορίας, την υγρασία που υπάρχει στο έδαφος, καθώς επίσης τα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταμίνες που είναι διαθέσιμα στην ελιά.
Το στάδιο της ανθοφορίας απαιτεί ήπιες καιρικές συνθήκες για να εξασφαλίσουμε καλή καρπόδεση και σημαντική παραγωγή. Για παράδειγμα, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα κατά την περιόδο της ανθοφορίας και έχουν σαν αποτέλεσμα την ατελή γονιμοποίηση, προκαλώντας σημαντική ζημιά στην καρποφορία των δέντρων.
Επίσης, οι δυνατοί άνεμοι, τόσο οι βοριάδες, όσο και ξηροί νοτιάδες μπορούν να καταστρέψουν τα λουλούδια της ελιάς και να παρατηρηθεί μείωση της παραγωγής.

Σημαντικά προβλήματα στην καρπόδεση της ελιάς λόγω καύσωνα σε όλη τη Μεσσηνία
To Top