Υγεία

Self test: Μέχρι 19 Ιουνίου θα διανέμονται από τα φαρμακεία-“Παράθυρο” για διανομή από σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων

Την ολιγοήμερη συνέχιση της διάθεση των δωρεάν self tests μέχρι τις 19 Ιουνίου 2021 αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με αυτό τον τρόπο καλύπτουν όπως λένε τις ανάγκες για την διάθεση των δωρεάν self tests μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, ημερομηνία που είχε ορίσει νομοθετικά η κυβέρνηση για την διάθεση τους.

Όπως εξηγεί στην επιστολή του προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της χώρας ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, ο κλάδος ανέλαβε τη δωρεάν διάθεση των Self tests από τα φαρμακεία με υψηλό κόστος χρόνου και εξαντλητικής προσωπικής εργασίας για να στηρίξει την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας.

Η συμφωνία που υπέγραψαν όπως λέει, με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης προέβλεπε την υλοποίηση του έργου αυτού μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

“Τώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας και βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, με ισχυρή πλειοψηφία αποφάσισε την ολιγοήμερη συνέχιση της διάθεση των δωρεάν Self test μέχρι τις 19 Ιουνίου 2021.

Την απόφαση αυτή του ΔΣ του ΠΦΣ οφείλουμε όλοι να την τηρήσουμε. Σε σχέση με την κυβέρνηση θα πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς από την πλευρά μας τηρήσαμε στο ακέραιο την μεταξύ μας συμφωνία. Έτσι και η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της επίσης στο ακέραιο”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Μετά την ημερομηνία αυτή-19 Ιουνίου- οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests.

Χρονοδιάγραμμα: Από Δευτέρα 14 Ιουνίου 3 self test για εκπαιδευτική κοινότητα

  • Από την Δευτέρα 7/6/2021 μέχρι και το Σάββατο 12/6 /2021 θα διατεθούν 3 self tests για τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6 σύμφωνα με απόφαση των Συναρμόδιων Υπουργείων .
  • Επίσης από την Δευτέρα 14/6/2021 έως και το Σάββατο 19/6/2021 θα διατεθούν 3 self tests για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).

Από τις 19 Ιουνίου και μετά εξετάζεται το ενδεχόμενο της διανομής των self-tests από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, θα δικαιούνται δωρεάν self-tests, μέσω του συγκεκριμένου καναλιού διανομής.

Γεωργιάδης: «Η διανομή μπορεί να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ1, ανέφερε ότι «η διανομή μπορεί να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ».

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες ή ενδεχομένως αύριο, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου οι πολίτες να προμηθευτούν τα self-tests, υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι.

Σκέρτσος: Θα συνεχιστεί η πολιτική των δωρεάν self-tests

Tο γεγονός του τερματισμού διανομής των τεστ από τα φαρμακεία επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι «η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών».

πληροφορίες από:naftemporiki.gr/kathimerini.gr

Self test: Μέχρι 19 Ιουνίου θα διανέμονται από τα φαρμακεία-“Παράθυρο” για διανομή από σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
To Top