ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την ΕΕ αν κλείσουν οι στρόφιγγες: Τηλεργασία, Κυριακές χωρίς ΙΧ

Με την πιθανότητα ενός πανευρωπαϊκού ενεργειακού μπλακάουτ να είναι ορατή αν η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη σχεδιάζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα.

Η απειλή Πούτιν για διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου σε κράτη- μέλη της ΕΕ αν αρνηθούν την πληρωμή των ποσοτήτων που αγοράζουν σε ρούβλια, έχει σημάνει συναγερμό για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων.

Εως ότου ληφθεί μια απόφαση σε πολιτικό επίπεδο (ο Ζοζέπ Μπορέλ εξετάζει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των «27»), η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου το σχέδιό της, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας «el Pais».

Παράλληλα με τις διεργασίες σε επίπεδο θεσμών, έχει ξεκινήσει και μια εκστρατεία προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας – τόσο από τους πολίτες όσο και από τα κράτη.

Για παράδειγμα, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει στα 9 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο την τιμή της μηνιαίας κάρτας για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ώστε οι πολίτες να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν αυτά αντί των αυτοκινήτων τους.

Στην Ιταλία επίσης, έχει τεθεί σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Θερμοστάτης» για τα δημόσια κτίρια (με σύσταση και για τα ιδιωτικά), σύμφωνα με την οποία τον χειμώνα η θερμοκρασία δεν μπορεί να ρυθμίζεται πάνω από τους 19 βαθμούς Κελσίου και το καλοκαίρι κάτω από τους 27 βαθμούς.

Ανάλογα μέτρα παίρνουν αυτή την περίοδο και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως ΓαλλίαΟλλανδία, Αυστρία και Πορτογαλία.

Οι δράσεις που αναμένεται να εντάξει η Κομισιόν στο σχέδιό της αφορούν:

  • Τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα
  • Car pooling (κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους)
  • Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα
  • Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις
  • Περιορισμός των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

πηγή: http://www.imerisia.gr/oikonomia/42535_shedio-ektaktis-anagkis-apo-tin-ee-kleisoyn-oi-strofigges-tilergasia-kyriakes-horis

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την ΕΕ αν κλείσουν οι στρόφιγγες: Τηλεργασία, Κυριακές χωρίς ΙΧ
To Top