Εικαστικά

Save as #2 από τον Καλαματιανό εικαστικό Φοίβο Σοφικίτη

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΟΣΥΡΜΑ, ΣΠΙΡΑΛ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΔΙΩΝ

O καλαματιανός εικαστικός στην Έκθεση «Πόλις-ροές-εντάσεις-Ώσμωση»

Διεθνές Φόρουμ με τίτλο Αρχαίο Δράμα και Αστικός Χώρος είναι μία από τις δράσεις του πρώτου έτους του Προγράμματος: «Αρχαίο Δράμα: διεπιστημονικές και δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις» που υλοποιεί φέτος το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο της Πράξης Καθιέρωση και Προβολή Διεθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού στην Αττική.

Ακαδημαϊκοί, ερευνητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναπτύσσουν κριτικές προσεγγίσεις, στη διατομή του προβληματισμού για την πόλη, το χώρο και την κουλτούρα.

Τα κοινά στην πόλη: συλλογικότητες και συναντήσεις, η αυτόνομη πόλη, ο δημόσιος χώρος και η πόλη, η παραγωγή και η πρόσβαση στην κουλτούρα, το θέατρο της αρχαίας πόλης και το θέαμα της μετα-νεωτερικής εποχής, το city branding και η εμπορευματοποίηση του παρελθόντος, ο πολιτισμός των ερειπίων είναι μερικές από τις θεματικές που αναπτύσσονται.

Το φόρουμ εντάσσεται στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, ΠΟΛ(ε)ΙΣ Σεπτέμβριος 2017.

Στο πρόγραμμα του Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν Ομιλίες και συζητήσεις (23-24 Σεπτεμβρίου 2017), με θέμα: «Αρχαίο Ελληνικό Δράμα και Αστικός Χώρος», θα γίνει το τριήμερο (28,29,30 Σεπτεμβρίου 2017) η θεατρική παράσταση «d_i_s_P_L_A_C_E_d» από έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία ομαδική έκθεση με τίτλο «Πόλις-ροές-εντάσεις-Ώσμωση» (14-30 Σεπτεμβρίου 2017). Η έκθεση αποτελείται από έργα (ζωγραφική, φωτογραφία, video art και εγκαταστάσεις) 30 σύγχρονων δημιουργών που προσέγγισαν και οπτικοποίησαν ερωτήματα και προβληματισμούς που αφορούν την ιδέα του σύγχρονου άστεως και των σχέσεων όσων διαμένουν σε αυτό.

Οι δημιουργοί προσεγγίζουν και αναδεικνύουν στιγμές, παραμυθίες, σχέσεις, συγκρούσεις και ωσμώσεις, μεταξύ πληθυσμών, πολιτείας και πολίτη, ομάδων και ατόμων, ανθρώπου και φύσης, στη σύγχρονη πόλη. Το αρχαίο δράμα αποτελεί το αρχετυπικό υπόβαθρο της έκθεσης, αλλά όχι το θέμα της.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες συμμετείχε ο καλαματιανός εικαστικός Φοίβος Σοφικίτης με 4 ειδικές εγκαταστάσεις με τίτλο: «save as #2».

Με υλικό από κομμένα περιθώρια μαθητικών έργων σε χαρτί, σπιράλ από μπλοκ ακουαρέλας, χαρτί, σιδερένια κατασκευή, ατσαλόσυρμα δημιουργεί θώρακες, πανώ, αστικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης για το έργο του: «μέσα απ’ τα περιθώρια του ατομικού χώρου έκφρασης των μαθητών συγκροτείται μια ανεπεξέργαστη πρώτη ύλη του συλλογικού τους ασυνείδητου.
Η μορφολογία της πρώτης ύλης, οδηγεί στην ύφανση, μέσα από πλέξεις και συναρμογές, μεταπλάθοντάς την σε πεδία νέων χώρων. Κυρίαρχη η διαδικασία υποτάσσει πρώτη ύλη και δημιουργό, μέσα σε ψιθύρους από κραυγές και γέλια, μεταφέροντάς τον σε έναν άλλον χρόνο… η συνολική αίσθηση του χώρου που διαμορφώνουν, σχοινοβατεί ανάμεσα στην αθωότητα των υλικών και τη σκληρότητα της διαδικασίας… το «save as #2» ιχνηλατεί την ατομική και συλλογική μας ευθύνη, για τα παιδιά που δεν καταφέραμε να σώσουμε, παρά μόνο να αποθηκεύσουμε.»

Save as #2 από τον Καλαματιανό εικαστικό Φοίβο Σοφικίτη

Δημοφιλέστερα

To Top