ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πύρινος κλοιός σε Λακωνία και Μεσσηνία: Που μαίνονται τα μέτωπα-Σηκώθηκαν το πρωί τα εναέρια μέσα

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ 22.00 ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

“Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου να συνδράμουν τις τιτάνιες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να περιοριστούν τα πάμπολλα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη Μεσσηνία και την Λακωνία, ορισμένα από την Δευτέρα 2 Αυγούστου -καθώς οι άνεμοι προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις– και άλλα που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα.

Στον αγώνα ενάντια στις φλόγες συνδράμουν με μηχανήματα και υδροφόρες, τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι τοπικοί δήμοι, καθώς και εθελοντές.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την έκτακτη σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στις Π.Ε. Λακωνίας και Μεσσηνίας, χθες αργά το μεσημέρι στην Σπάρτη και στις 10 το βράδυ στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, αντίστοιχα.

ΠΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Εκτάκτως συγκλήθηκε στις 10 το βράδυ επίσης, το ΣΟΠΠ της Π.Ε. Αρκαδίας, στο Δημαρχείο της Μεγαλόπολης, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται από το μέτωπο της πυρκαγιάς που από την Ανω Μεσσηνία κατευθύνεται στην Αρκαδία.

Στις συνεδριάσεις μετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε όλα τα μέτωπα.

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στο μεταξύ, η κατάσταση όπως διαγραφόταν αργά το απόγευμα σήμερα ήταν πολύ δύσκολη στην Ανω Μεσσηνία -στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας- όπου οι ισχυροί άνεμοι αναζωπύρωσαν χθες το μεσημέρι διάφορες εστίες με συνέπεια οι φλόγες να φθάσουν στο Καρνάσι, όπου κατά πληροφορίες υπέστησαν ζημιές σπίτια. Ηδη λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, καθώς ένα μέτωπο είχε φθάσει στο Δεσύλλα, δόθηκε εντολή μέσω του 112 για εκκένωση του Διαβολιτσίου στο οποίο πλησίαζε επικίνδυνα η φωτιά, ενώ η ίδια εντολή δόθηκε επίσης για τις περιοχές της Ανω και της Κάτω Μέλπειας, με οδηγίες ο πληθυσμός να κατευθυνθεί προς Κεντρικό ή Ζευγολατιό.

“ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΦΥΣΟΥΣΕ Ο ΑΝΕΜΟΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΝ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ”

Ανάλογα με την φορά του ανέμου τα μέτωπα κινούνταν προς διάφορες κατευθύνσεις, με ένα από αυτά να κινείται προς το Ισσαρη, στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία.

Στην άλλη πυρκαγιά της Μεσσηνίας, στην περιοχή του Βλαχόπουλου, η οποία καίει σε διάσπαρτα μέτωπα, δόθηκε οδηγία για μερική εκκένωση κατοικιών, ενώ στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΑΝΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΟΧΩΡΙ 

Νωρίς χθες το απόγευμα εξ άλλου, εκδηλώθηκαν δύο ακόμα πυρκαγιές στη Μεσσηνία, η μία στην περιοχή Ελληνικά της Ανθειας -όπου αργά το βράδυ δόθηκε εντολή για εκκένωση, προληπτικά, της Κάτω Αμφειας– και η δεύτερη στο Αριοχώρι. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής οι οποίες καταβάλουν το μέγιστο δυνατό για να περιορίσουν τις φωτιές αυτές.

Το βράδυ σήμερα, στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Μεσσηνία βρέθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ενώ σε αυτά βρίσκονται αντιπεριφερειάρχες, όπως επίσης και ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής.

Η Περιφέρεια με ό,τι μέσο έχει στην διάθεσή συνδράμει την Πυροσβεστική Υπηρεσία” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας”, καταλήγει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: ”

“Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις φωτιές στη Μεσσηνία”, λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και όπως επισημαίνει, “τα σημαντικότερα από αυτά εντοπίζονται σε Μέλπεια και Βλαχόπουλο”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, “στην Μέλπεια, η φωτιά κατεβαίνει προς τις περιοχές Δεσύλλα και Δασοχώρι, ενώ ένα άλλο μέτωπο κινήθηκε προς τους Χράνους της Αρκαδίας, μπήκε σε μία χαράδρα και κινείται εκ νέου προς Μεσσηνία”.

Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο στο Βλαχόπουλο, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι “η φωτιά καίει μέσα σε δύσβατο σημείο, όπου υπάρχει συμπαγές δάσος, ενώ εκεί κοντά βρίσκονται οι κοινότητες Κρεμμύδια και Χατζή.”

Σχετικά με την φωτιά στην ‘Ανθεια, ο Στάθης Αναστασόπουλος ανέφερε ότι “περιορίστηκε χάρις και στην επέμβαση των πυροσβεστικών μέσων που διαθέτει ο δήμος”.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι “ήταν σημαντική η συμβολή των πολιτών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίοι βοήθησαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στα μέτωπα στις κοινότητες Καρνάσι και ‘Ανθεια, μεταφέροντας νερό με τα αγροτικά τους μηχανήματα”.

 

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Εκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Λακωνίας προκάλεσε χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης, μετά την σοβαρή αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Κόκκινα Λουριά, στην Καστάνια της Λακωνίας.

Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά πέρασε την κορυφογραμμή στην περιοχή του Σιδηρόκαστρου, το οποίο εκκενώθηκε.

Νεότερη ενημέρωση για το μέτωπο των πυρκαγιών σήμερα το πρωί

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε Καστανιά και Καρυούπολη είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

 

Πύρινος κλοιός σε Λακωνία και Μεσσηνία: Που μαίνονται τα μέτωπα-Σηκώθηκαν το πρωί τα εναέρια μέσα
To Top